Petak , 19.04.2024.

Početna » Novosti » Kako globalno kvantitativno popuštanje utječe na zlato?

Kako globalno kvantitativno popuštanje utječe na zlato?

22.10.2019. / 17:55 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Još jedna runda globalnog monetarnog popuštanja tek je započela. Više od 30 središnjih banaka širom svijeta dosad je snizilo kamatne stope. Fed i Europska središnja banka su svakako među njima. Bi li se investitori u zlato trebali radovati ovakvom razvoju događaja?

Kako se zlato ponaša tijekom ovog izvanrednog razdoblja?

Više od 30 središnjih banaka širom svijeta ove je godine snizilo kamatne stope usred trgovinskih ratova i usporavanja gospodarskog rasta te smanjene inflacije. Fed je ove godine smanjio stopu saveznih fondova dva puta. Svaki put po 0,25 postotnih bodova, uzimajući ciljani raspon saveznih fondova na 2-2,25 posto. Europska središnja banka (skraćeno ESB) je u rujnu snizila stopu depozita s minus 0,4 posto na minus 0,5 posto i ponovno uvela svoje kvantitativno ublažavanje.

Narodna banka Kine smanjila je omjer pričuva za 50 baznih bodova na 13 posto za velike banke, treći put ove godine. Time je oslobodila oko 126 milijardi dolara likvidnosti za podršku usporavanju ekonomije. Rezervna banka Novog Zelanda u kolovozu je iznenadila ulagače smanjenjem kamatnih stopa za 50 baznih bodova. Središnje banke Hong Konga, Tajlanda, Meksika, Turske i Rusije također su nedavno smanjile stope. Banka Japana uskoro bi se mogla pridružiti klubu.

Daleko od razine prije recesije

Novi krug globalnog monetarnog popuštanja završava kratko razdoblje kada su glavne središnje banke razmišljale, a neke čak pokušale i normalizirati monetarnu politiku nakon svih nekonvencionalnih mjera poduzetih nakon Velike recesije. Fed je vjerojatno najviše napredovao, ali čak ni američka središnja banka nije uspjela vratiti kamatne stope i svoje bilance u potpunosti na razine prije recesije.

Posljednji put kada su središnje banke ublažile monetarnu politiku u takvom skladu bilo je tijekom financijske krize. Današnja situacija nije tako ozbiljna kao 2008., ali središnje banke širom svijeta ozbiljno shvaćaju trgovinske tenzije i američku inverziju krivulje prinosa. Brinu o riziku recesije i pokušavaju je spriječiti ili ublažiti udarac.

Što globalna monetarno popuštanje znači za tržište zlata?

Općenito govoreći, čini se da je zaokret centralnih bankara vrlo povoljan za žuti metal. Niže kamatne stope trebale bi značiti niže realne kamatne stope, dok neki prinosi na obveznice mogu još više pasti u negativno područje. Dakle, okruženje niskih kamatnih stopa i povišenog recesijskog rizika od temeljne je važnosti za cijene zlata.

Posebno je ohrabrujuće to da Fed također ublažava svoju monetarnu politiku. To podrazumijeva da se odstupanje u monetarnoj politici neće proširiti ili će se možda donekle smanjiti. Apstrahirajući od kvantitativnog popuštanja, ECB je smanjila ciljanu stopu za 10 baznih bodova, a Fed za 50 baznih bodova. To je temeljni razlog za slabiji američki dolar, što bi moglo ukloniti dio negativnog pritiska s tržišta zlata.

Dobra vijest za zlato

Iako cijena zlata nije uvijek rasla tijekom Fedovih ciklusa popuštanja, posljednje dva slučaja bila su pozitivna za žuti metal.

Ono što je ovdje ključno je da su Fedove cikluse popuštanja pratile sve veće razlike u dugoročnim kamatnim stopama u Sjedinjenim Državama i Eurozoni. Kada je Fed smanjivao kamatne stope, razlika se obično smanjivala ili čak postala negativna.

To je odlična vijest za bikovski trend zlata. Trenutna razlika između kamatnih stopa u Americi i Europi je na rekordno visokom nivou. To je ono što je u posljednje vrijeme podržalo vrijednost dolara i usporavalo ionako nagli rast zlata. Sada se, s novim ciklusom ublažavanja Feda, opseg može donekle smanjiti. To znači da ima prostora za porast cijena zlata u srednjoročnom razdoblju ako se to doista pretvori u niže vrijednosti dolara.

Međutim, investitori u plemenite metale trebali bi biti svjesni da preokret među središnjim bankama može kratkoročno potaknuti rizičnu imovinu na štetu imovine u sigurnom utočištu, poput zlata. Ali ako se recesijske brige ne ublaže, taj učinak ne bi trebao biti prejak. Uostalom, središnje banke olakšavaju svoju monetarnu politiku jer se boje recesije. U takvom okruženju, srećom po zlato, apetit za rizikom trebao bi biti ograničen.

Izvor: www.silverdoctors.com

Kako globalno kvantitativno popuštanje utječe na zlato? Reviewed by on . Još jedna runda globalnog monetarnog popuštanja tek je započela. Više od 30 središnjih banaka širom svijeta dosad je snizilo kamatne stope. Fed i Europska sredi Još jedna runda globalnog monetarnog popuštanja tek je započela. Više od 30 središnjih banaka širom svijeta dosad je snizilo kamatne stope. Fed i Europska sredi Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori