Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Kako je koronavirus utjecao na srebro?

Kako je koronavirus utjecao na srebro?

30.04.2020. / 11:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Sva zatvaranja uzrokovana pandemijom COVIDA-19 najviše su utjecala na proizvodnju srebra, navodi se u izvješću tvrtke GlobalData.

Pandemija koronavirusa prisilila je vlade diljem svijeta da zatvore mnoga poduzeća, a u nekim slučajevima to je značilo i rudnike.

Zatvaranje rudnika diljem svijeta

Posljednje izvješće GlobalData razmatralo je različite rudarske sektore i koliko su oni pogođeni diljem svijeta. Srebro je prošlo najgore, dok je zlato najmanje pogođeno od svih glavnih rudarskih sektora koje je izvještaj obuhvatio.

Do 3. travnja bilo je privremenih obustava rada više od 1.600 rudnika u 32 zemlje, navodi se u izvješću. Od tada je ukupna obustava rada rudnika već pala na 729, dodao je GlobalData.

Najviše je pogođena proizvodnja srebra

Osim privremenih obustava rada, rudnici koji su radili funkcionirali su smanjenim kapacitetom, ograničavajući broj radnika na licu mjesta kako bi smanjili širenje COVIDA-19.

Kad se sve zbroji i oduzme, privremena obustava rada najviše je pogodila proizvodnju srebra. Na dan 27. travnja oko 65,8 posto godišnje svjetske proizvodnje srebra i dalje je bilo na čekanju, utvrdio je GlobalData.

Tvrtke koje su obustavile proizvodnju uključuju First Majestic, Hochschild, Hecla i Endeavour Silver.

Proizvodnja je na čekanju

Usporedbe radi, 32 posto proizvodnje urana, 23,8 posto cinka, 19,5 posto platine, 14,6 posto nikla, 14,4 posto dijamanata, 12,7 posto bakra, 12 posto olova, 10 posto mangana i 9 posto zlata stavljeno je na čekanje, rekao je viši rudarski analitičar tvrtke GlobalData, Vinneth Bajaj.

Blokade ostaju na snazi u Peruu do 10. svibnja, Meksiku do 30. svibnja, Boliviji do 30. travnja i Namibiji do 4. svibnja.

CPM grupa je također radila izračune kako bi utvrdila koliko je ozbiljno povrijeđen sektor rudarenja srebra, procjenjujući da je dosad izgubljeno 21 milijuna unci proizvodnje.

Značajni gubitci

“U najmanju ruku, na temelju trenutnog trajanja zatvaranja rudnika i dnevne proizvodnje u 2019., zatvaranje rudnika u Južnoj Africi, Peruu i Meksiku trebalo bi rezultirati izgubljenom proizvodnjom u iznosu od najmanje 21,1 milijuna unci srebra“, izjavili su iz CPM Group.

Iz cjenovne perspektive, srebro je ove godine zaostajalo za zlatom. Panična masovna rasprodaja izazvana koronavirusom spustila je cijene srebra u ožujku na najnižu razinu u 11 godina. Od tada se plemeniti metal oporavio, ali se još uvijek trguje znatno ispod cijena u veljači. Spot cijena srebra zadnji je put iznosila 15,16 dolara, što je na dan više za 0,07 posto. Terminski ugovori za isporuku u svibnju na njujorškoj robnoj burzi Comex iznosili su 15,250 dolara, 0,52 posto na dan.

Srebro ima velik potencijal

Analitičari vide puno potencijala u srebru jer se očekuje njegova veća potražnja budući da ovaj plemeniti metal zauzima novo mjesto u svijetu roba. Postaje “infrastrukturni“ plemeniti metal.

“Iako zlato prirodno dobiva najviše pažnje u makro okruženju agresivne monetarne podrške, osjećamo da postoji mogućnost “izranjanja“ srebra. Dok vlade nastoje poduprijeti gospodarski oporavak, pretpostavljamo da bi područja koja imaju potrebe za srebrom, poput 5G i solarne tehnologije, mogla imati koristi od bilo kakvog fiskalnog nagona. To bi srebro sve više činilo ‘infrastrukturnim’ plemenitim metalom“, rekao je Colin Hamilton, šef robnih istraživanja u BMO Capitalu Markets.

Kratkoročno, neki analitičari vide dobar napredak srebra u odnosu na zlato.

Očekuje se rast cijene srebra

“S obzirom na relativno zdravije pozicioniranje srebra u odnosu na zlato i povijesno visok omjer vrijednosti zlata i srebra, mislimo da bi se cijene srebra u narednim mjesecima mogle oporaviti i nadmašiti cijene zlata“, stoji u izvješću Orchid Research.

Osnove srebra vrlo su čvrste, izjavio je prošlog tjedna za Kitco News izvršni direktor tvrtke Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

“Temeljni čimbenici srebra bolji su nego ikad. Industrijska potražnja i njezine primjene zaista su važni za zajednicu. Ima visoku učinkovitost u elektronici i antibakterijsku primjena. Također, tu su solarni paneli. Srebro igra važnu ulogu u tome, a ljudi u svijetu sve više brinu o učinkovitosti. Želimo najbolje performanse za najmanje količine materijala“, zaključio je Smallwood.

Izvor: www.kitco.com

Kako je koronavirus utjecao na srebro? Reviewed by on . Sva zatvaranja uzrokovana pandemijom COVIDA-19 najviše su utjecala na proizvodnju srebra, navodi se u izvješću tvrtke GlobalData. Pandemija koronavirusa prisili Sva zatvaranja uzrokovana pandemijom COVIDA-19 najviše su utjecala na proizvodnju srebra, navodi se u izvješću tvrtke GlobalData. Pandemija koronavirusa prisili Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori