Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Kako na zlato utječu tiskanje novca i sve veća fizička potražnja?

Kako na zlato utječu tiskanje novca i sve veća fizička potražnja?

02.01.2020. / 13:09 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Sve je izglednije da će doći do velikog preokreta u sektoru plemenitih metala zbog masovnog Fedovog tiskanja novca. Također, budući da tiskanja novca i referentna kamatna stopa, koja iznosi gotovo nula, ne potiču ekonomski rast, sada smo u fazi kada, osim ako Fed ne nastavi povećavati količinu novca koji ulaže u sustav, “taljenje“ na tržištu dionica je potpuno neodrživo.

Strah od ponavljanja prošlosti

To je vrlo slično situaciji krajem 1999. i početkom 2000. godine kada je Alan Greenspan pokušao preokrenuti ogromnu operaciju ispisa novca u Fedu uoči “Milenijskog buga”, ili “milenijske bombe” koji se naziva i problem “Y2K”. Ne samo da je došlo do snažnog pada dionica tehnološkog sektora, već je i sektor plemenitih metala premješten s 19-godišnjeg medvjeđeg na trenutno sekularno bikovsko tržište.

Alasdair Macleod i Egon von Greyerz rekli su da se u Londonu razvija nedostatak fizički isporučivog zlata. Prošlotjedni razvoj događaja potvrdio je te informacije. S obzirom na veličinu kratke pozicije derivata u Londonu i New Yorku, ako obvezne druge ugovorne strane počnu zadavati zahtjeve za isporukom, sektor plemenitih metala mogao bi eksplodirati sljedeće godine.

Otvoreni interes doseže vrhunce

Otvoreni interes za papirno zlato i dalje svakodnevno dostiže nove vrhunce svih vremena. Trenutni otvoreni interes iznosi 765,5 tisuća ugovora. To je 76 milijuna unci papirnatog zlata. Količina je nešto manje nego dvostruko veća od prosječnog otvorenog interesa za zlato na američkoj burzi COMEX u posljednjih 10 godina. Iznos otvorenih interesa gotovo se udvostručio od kraja 2018. godine, s rekordnim razinama gotovo svaki dan od 29. listopada.

Nikada u novijoj povijesti (zadnjih 20 godina) COMEX nije doživio ovoliku količinu otvorenih interesa, a da nije uslijedilo značajno smanjenje cijena. Čini se da skriveni čimbenici to sprečavaju, što dokazuje nesposobnost COMEX-a da provede operaciju operacija napada cijena otvorenog interesa. To su nekad bilo smanjenje od preko 100 dolara u kratkom razdoblju.

Novi porast cijena?

Navodno se u trezorima COMEX-a nalazi 8,6 milijuna unci zlata. Ta brojka je ostala relativno konstantna s možda 10 postotnom varijabilnošću prema gore ili prema dolje tijekom posljednjih 10 godina. Ako samo 10 posto otvorenih interesa zahtjeva isporuku u bilo kojem mjesecu, došlo bi do naglog porasta u cijeni zlata.

Bez obzira na to, rastući otvoreni interes za papirnato zlato, u odnosu na količinu stvarnog fizičkog zlata u COMEX-u, dokaz je količine napora potrebnog da banke barem reguliraju stopu rasta cijena zlata.

Vrijeme za kupnju zlata je sada

Vratimo se glasinama o rastućem nedostatku fizičkog zlata u Londonu. Zanimljivo je primijetiti da se svaki pokušaj snižavanja cijene zlata, kada su trguje dionicama LBMA i COMEXA-a, brzo odbije.

Baš kao i početkom 2000-ih, u listopadu 2008. i prosincu 2015., probudit ćemo se jednog dana i svjedočiti neprestanom dnevnom porastu cijena zlata i srebra. Oni koji se prije toga ne pripreme, uhvatit će se kako pokušavaju uhvatiti zadnji vlak prema blagostanju.

Izvor: www.silverdoctors.com

Kako na zlato utječu tiskanje novca i sve veća fizička potražnja? Reviewed by on . Sve je izglednije da će doći do velikog preokreta u sektoru plemenitih metala zbog masovnog Fedovog tiskanja novca. Također, budući da tiskanja novca i referent Sve je izglednije da će doći do velikog preokreta u sektoru plemenitih metala zbog masovnog Fedovog tiskanja novca. Također, budući da tiskanja novca i referent Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori