Četvrtak , 24.09.2020.

Početna » Novosti » Kako se formira cijena grama zlata

Kako se formira cijena grama zlata

20.06.2019. / 11:23 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijena zlata po gramu najčešći je oblik izražavanje cijene vrijednosti zlata, ali i nekih drugih plemenitih metala. Budući da je zlato plemeniti metal koji je izrazito skup, u odnosu na većinu drugih metala, cijena zlata se izražava kao cijena za gram zlata, a ne kilogram ili tonu zlata, kao što je slučaj s ostalim plemenitim kovinama.

Koliko je jedan gram zlata

Jedan gram zlata je tisućiti dio kilograma zlata, a osim u gramima, težina zlata izražava se i u uncama. Unca je povijesna težinska mjera za plemenite kovine, te je jednaka težini od 31,1034768 grama. Označavanje u uncama je popularnije u masovnoj trgovini zlatom, točnije tamo gdje se koriste zlatne poluge i zlatnici unca zlata je postala standard. Ipak, za količine zlata koje se najčešće koriste u svakodnevnom trgovanju, kod nas je popularnija nama bliža oznaka, odnosno gram.

Kako se formira cijena zlata po gramu

Cijena zlata po gramu ovisi najviše o kvaliteti, odnosno njegovoj čistoći i upravo ta kvaliteta određuje točno koliko stoji gram zlata. Jedan gram zlata najvišu cijenu će dostići ako se radi o najkvalitetnijem zlatu, a 24 karatno zlato odgovara 99,99% čistoće, odnosno udjela zlata u leguri. Iako se na internetu ponekad mogu naći cijene zlata izražene u eurskoj ili nekoj drugoj valuti za jedan gram, potrebno je naglasiti kako se sve službene burzovne cijene zlata, srebra i drugih plemenitih metala tradicionalno formiraju isključivo u američkim dolarima za uncu. Cijene izražene u ostalim valutama i težinskim mjerama izvode iz te osnovne jedinične cijene.

Jednostavna formula za izračunavanje cijene zlata po gramu

Preračunavanje cijene zlata iz unci u grame vrlo je jednostavno. Trenutnu burzovnu cijenu koja je prikazana na grafikonu dovoljno je podijeliti s brojem 31,1034768 i tada ćete dobiti cijenu zlata u gramima.

Primjerice, ako cijena jedne unce zlata iznosi 1.500 američkih dolara, cijena jednoga grama zlata iznosi 48,23 dolara. Dakle, 1.500 dolara za uncu podijelimo s 31,1034768 te dobivamo iznos od 48,23 dolara za gram zlata.

Cijena unce zlata
————————- = cijena grama zlata
31,1035

Želite li dobiveni iznos pretvoriti u eure, kune ili bilo koju drugu svjetsku valutu, potrebno ga je pomnožiti s trenutnim tečajem dolara u odnosu na valutu u koju pretvarate iznos.

Pomoću ove jednostavne formule, u svakom trenutku možete dobiti preciznu informaciju o tome po kojoj se cijeni prodaje, odnosno, kupuje zlato u gramima i u bilo kojoj svjetskoj ili lokalnoj valuti.

Kada se formiraju cijene zlata?

Inače, cijene se formiraju tijekom radnog vremena tvrtke Tetragram, od ponedjeljka do petka 9-17 sati, u realnom vremenu. Izvan radnog vremena, cijena se ne formira.

Navedene cijene vrijede za kupnju ili prodaju investicijskih proizvoda od zlata, srebra, platine i paladija u većem broju komada ili u većim količinama. Za pojedinačnu kupnju poluga i kovanica preporučujemo Plemenit.hr.

Kako se formira cijena grama zlata Reviewed by on . Cijena zlata po gramu najčešći je oblik izražavanje cijene vrijednosti zlata, ali i nekih drugih plemenitih metala. Budući da je zlato plemeniti metal koji je i Cijena zlata po gramu najčešći je oblik izražavanje cijene vrijednosti zlata, ali i nekih drugih plemenitih metala. Budući da je zlato plemeniti metal koji je i Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori