Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Kineska središnja banka je masovnu kupovinu zlata završila u listopadu

Kineska središnja banka je masovnu kupovinu zlata završila u listopadu

08.11.2019. / 12:09 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nezapamćenoj potrošnji došao je kraj. Najnoviji podaci Narodne banke Kine pokazali su da središnja banka nije kupila zlato u listopadu, okončavši tako uzastopne 10-mjesečne kupnje.

Važna značajka na globalnom tržištu

Prema podacima objavljenim u četvrtak, zlatne rezerve kineske središnje banke u listopadu su iznosile 62,64 milijuna unci, dok su u kolovozu iznosile 62,45 milijuna, pokazuju podaci na njegovoj web stranici. U tonama, najnoviji priljev iznosi 5,9 tona, a slijedi zbroj od oko 99,8 tona tijekom prethodnih devet mjeseci. Međutim, od prosinca prošle godine, središnja banka je kupila ukupno 105,8 tona zlata.

Kupovina zlata od strane središnjih banaka ove je godine bila važna značajka na globalnom tržištu. Naime, potražnja službenog sektora pomogla je podržati cijene zlata i nadoknaditi pad potražnje od strane potrošača. Pozadina akumulacije Pekinga bio je tekući trgovinski rat sa SAD-om, koji je nanio štetu njihovoj ekonomiji.

Kina je veliki igrač

Prema posljednjim izvješćima, dvije su države na korak od potpisivanja trgovinskog sporazuma “prve faze“ i američka bi vlada mogla sniziti neke carine na uvoznu kinesku robu.

Kina je ove godine bila značajan igrač na tržištu zlata. Prema posljednjim istraživanjima Svjetskog vijeća za zlato, središnje banke su ove godine otkupile gotovo 550 tona zlata.

“S obzirom na zategnute odnose sa SAD-om, Kini je potrebna zaštita od njezinih velikih udjela u dolarima i zlato služi toj funkciji“, rekao je Howie Lee, ekonomist iz singapurske banke Oversea-Chinese Banking Corp. “Kako Kina sama po sebi postaje supersila, očekujem dodatnu kupovinu zlata“, naglasio je.

Očekuje se dodatna kupovina zlata

Iako bi kupovina zlata od strane središnjih banaka mogla usporiti do kraja godine, Juan Carlos Artigas, direktor investicijskog istraživanja Svjetskog vijeća za zlato, u nedavnom intervjuu za Kitco News je rekao da bi ulagači trebali više pažnje posvetiti trendu, a ne apsolutnoj vrijednosti.

Napomenuo je da središnje banke već 10 godina zaredom postaju neto kupci zlata. Također, dodao je da ne očekuje da se taj trend uskoro promijeni.

“U ovim posebnim uvjetima zlato je pogodno da bude sastavni dio deviznih rezervi“, zaključio je.

Izvor: www.bloomberg.com

Kineska središnja banka je masovnu kupovinu zlata završila u listopadu Reviewed by on . Nezapamćenoj potrošnji došao je kraj. Najnoviji podaci Narodne banke Kine pokazali su da središnja banka nije kupila zlato u listopadu, okončavši tako uzastopne Nezapamćenoj potrošnji došao je kraj. Najnoviji podaci Narodne banke Kine pokazali su da središnja banka nije kupila zlato u listopadu, okončavši tako uzastopne Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori