Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Kupnja zlata od strane središnjih banaka daleko je od prošlosti

Kupnja zlata od strane središnjih banaka daleko je od prošlosti

15.08.2019. / 18:56 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-
Zlatne poluge

Izgleda da će snažna potraga za zlatom središnjih banaka u proteklom desetljeću vjerojatno nastaviti još neko vrijeme.

Potražnja za zlatom nastavlja rasti

U anketi središnjih banaka koju su proveli Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) i tvrtka YouGov, 54 posto ispitanika očekuje da će se globalna ulaganja u zlato u sljedećih 12 mjeseci povećati zbog zabrinutosti u vezi s rizicima u drugim rezervnim sredstvima. Gledajući dalje naprijed, dvije trećine smatraju da je udio zlata u rezervama ostao na istoj razini ili da će rasti u sljedećih pet godina.

Zemlje diljem svijeta od 2009. godine proširile su svoj posjed zlata za oko 14 posto, s time da zalihe sada iznose oko 1,6 trilijuna dolara. Zemlje od Rusije do Kine i Poljske pridonijele su svojim rezervama kako se gospodarski rast usporava, trgovinske i geopolitičke napetosti rastu, a vlasti nastoje diversificirati svoju imovinu daleko od dolara. Zalihe zlatnih poluga su prošle godine porasle za 651,5 tona, što je najviše od 1971. godine.

Ekonomski rizici su glavni čimbenik kupnje

“Ovogodišnja anketa pokazuje još jednu odličnu godinu kada je riječ o potražnji zlata od strane središnjih banaka“, navodi Svjetsko vijeće za zlato u izvješću objavljenom u četvrtak.

“U sljedećih 12 mjeseci, povećani ekonomski rizici u zemljama izdavateljima rezervne valute smatraju se glavnim čimbenikom koji potiče ove kupnje. U srednjoročnom razdoblju strukturne promjene u globalnoj ekonomiji također mogu igrati ulogu“, dodaju.

Nastavak kupnje unatoč manjem padu

Iako su najveći kupci poput Kine i Rusije do sada nastavili kupovati, globalne rezerve su u ožujku i svibnju zabilježile mali pad, pokazuju podaci prikupljeni u Međunarodnom monetarnom fondu.

Svjetsko vijeće za zlato i tvrtka YouGov dobili su 39 prihvatljivih odgovora od 150 središnjih banaka s kojima su stupili u kontakt od sredine lipnja, u odnosu na 22 ispitanika prošle godine.

Izvor: bloomberg.com

Kupnja zlata od strane središnjih banaka daleko je od prošlosti Reviewed by on . Izgleda da će snažna potraga za zlatom središnjih banaka u proteklom desetljeću vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. Potražnja za zlatom nastavlja rasti U ank Izgleda da će snažna potraga za zlatom središnjih banaka u proteklom desetljeću vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. Potražnja za zlatom nastavlja rasti U ank Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori