Subota , 22.01.2022.

Početna » Novosti » Loše stanje na tržištima i prijetnja deflacije dovest će do sljedeće velike inflacije

Loše stanje na tržištima i prijetnja deflacije dovest će do sljedeće velike inflacije

13.03.2020. / 14:26 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Dok koronavirus širi strah, bolest i smrt, investitore muči nešto sasvim drugo. To je strah od deflacije.

Unatoč pokušajima središnjih bankara da povećaju stope inflacije, tržišta dionica i roba propadaju. Inflacijska očekivanja, koja se odražavaju na padu prinosa američkih državnih obveznica, u međuvremenu se čine usmjerena prema nuli. A možda čak i ispod.

Opasnost od deflacije

“Mislim da u ovom trenutku imamo realnu opasnost od deflacije u ekonomiji“, izjavio je prošlog vikenda bivši Trumpov ekonomski savjetnik Stephen Moore.

Jasno je da se simptomi deflacije i vodeći pokazatelji gospodarske krize sada prikazuju na dramatičan način.

*Wall Street je pao najviše od financijske krize 2008. godine.
*Visokorizične (junk) obveznice također se teško prodaju, jer se ulagači boje da će doći do neispunjenja ugovornih obveza.
*Sirova nafta pretrpjela je najgori pad u desetljećima.
*Ekonomski rast u azijskim i europskim zemljama postaje negativan.
*Izgledi da će recesija ove godine pogoditi SAD sada iznose 50 posto objavio je Moody’s Analytics.

No prije nego što se investitori priklone trendu deflacije, trebali bi pažljivo razmotriti monetarne i političke snage koje bi mogle biti angažirane kako bi preokrenule struju deflacije.

Novo snižavanje kamatnih stopa

Stephen Moore, kojeg je svojedobno predsjednik Donald Trump imenovao članom odbora Federalnih rezervi, sada zahtijeva od Feda da ponovno uspostavi stabilnost gospodarstva. “Mislim da bi Fed trebao biti proaktivan. Želim veću likvidnost dolara u gospodarstvu“, rekao je.

Dolazi novo snižavanje kamatnih stopa. Trenutno se očekuje da će Fed smanjiti kamatne stope za dodatnih 75 baznih bodova. A sve ukazuje i na novu injekciju likvidnosti.

U međuvremenu, predsjednik Trump je predložio smanjenje poreza na plaće i druge fiskalne poticajne mjere namijenjene opskrbljivanju potrošača s više novca koji će potrošiti u gospodarstvo.

Deflacija je kratkog vijeka

Jednom kada prijetnja od deflacije postane glavna briga središnjih bankara i političara, vjerojatno je da je već nastupila. Razdoblje deflacije obično je iznenadno i jako, ali na kraju i kratkotrajno.

Realnost je da deflacija nikada neće dugo trajati dok naš inflatorni fiat monetarni sustav ostaje na mjestu.

Očito nema znakova da će Fed uskoro zatvoriti svoja vrata. I demokrati i republikanci ovise o njemu kako bi potakli svoje prioritete u potrošnji i zaduživanju. Obje strane favoriziraju politiku lakog novca.

Staru poslovicu “ne borite se protiv Feda“, ne treba zanemariti.

Ponavljanje prošlosti

Posljednja prijetnja deflacije u 2008. dovela je do politike nulte kamatne stope, kvantitativnog popuštanja i do tada neviđene Fedove bilance stanja. Generacijska mogućnost kupovine pojavila se u američkim dionicama. Dok je većina na Wall Streetu očekivala trend medvjeda, malo je tko predvidio veliko bikovsko tržište koje će trajati više od deset godina.

U početku su se sve klase imovine izdizale iz dna od 2008 do 2009. Tržište roba i plemeniti metali, koji su u godinama koje su dovele do financijskih kriza u 2008. donijele izdržljive rezultate, nastavile su vodstvo u 2011. godini.

Kako su zlato i srebro nadmašili 2011. godinu, američko je tržište dionica postalo glavni korisnik monetarnog ekspanzionizma u narednim godinama.

Danas se čini da su ulagači uvjereni da će se, nakon što nestane kriza zbog virusa iz Wuhana, američki burzovni indeks S&P 500 ponovno oporaviti.

Vjerojatnije je da će trenutna previranja na tržištima, i reakcija središnje banke, utjecati na tržišta na način na koji nitko ne očekuju.

Zlato je najjača valuta

Jedan od iznenađujućih događaja koji se trenutno događa je taj da umjesto da služi kao tradicionalno sigurno utočište, američki dolar zapravo naglo pao. Posljedično, strana razvijena i rastuća tržišta često padaju manje drastično u dolarima za razliku od američkih dionica.

U međuvremenu, najjača valuta u 2020. godini je zlato. Njegova vrijednost je porasla za više od 10 posto u godini. Jedna od ponajviše podcijenjenih funkcija zlata je ona zaštite od deflacije. Kada se likvidiraju rizične imovine, sljedeći let kvalitete uključuje zlato i državne riznice.

Državne obveznice SAD-a bile su jako uspješne u 2020. godini. U stvari, obveznice su na tržištu bikova gotovo 40 godina.

Posljednjih godina mnogi skeptici kada je riječ o obveznicama prerano su nazivali vrhom.

Strah od inflacije

Postoji asimetričan negativan rizik za vlasnike obveznica s obzirom na mogućnost da se ponovno pojavi strah od inflacije. Stvarni gubici na 30-godišnje obveznice kupljene s prinosom od 0,9 posto bili bi zapanjujući ako inflacija bude tek prosječna središnja stopa Feda od dva posto u tom razdoblju.

S obzirom na to da mjehur obveznica ima malo prostora za širenje i potencijalno se približio trnu koji će ga rasprsnuti i s burzovnim mjehurom koji potencijalno samo što se nije rasprsnuo, gdje će investitori pronaći sljedeće veliko tržište bikova? Možda u razredima imovine koji su depresivni već dugi niz godina.

Podcijenjeno tržište srebra

Nijedna klasa imovine nije u gorem stanju od tržišta roba. Što se tiče plemenitih metala, teško je pronaći tržište manje podcijenjeno od srebra.

Bijeli metal je sada povijesno jeftin u odnosu na zlato. Odnedavno se prodaje po najvećem popustu. Odnos cijene dva plemenita metala u korist zlata je najviši od 1991. godine. Zlato trenutno vrijedi 98 puta više od srebra. To dijelom odražava koliko je neujednačeno deflacijsko okruženje. Za razliku od zlata, srebro je više čista igra inflacije.

Kad snage napokon uspiju spriječiti deflacijsku prijetnju inflatornim ubrizgavanjem fiat valuta na tržišta i u novčanike, zavladat će novi trendovi ulaganja. Nadolazeća inflacija općenito će podići materijalnu imovinu – a posebno bi mogla pokrenuti srebro u pozitivnom smjeru.

Izvor: www.moneymetals.com

Loše stanje na tržištima i prijetnja deflacije dovest će do sljedeće velike inflacije Reviewed by on . Dok koronavirus širi strah, bolest i smrt, investitore muči nešto sasvim drugo. To je strah od deflacije. Unatoč pokušajima središnjih bankara da povećaju stope Dok koronavirus širi strah, bolest i smrt, investitore muči nešto sasvim drugo. To je strah od deflacije. Unatoč pokušajima središnjih bankara da povećaju stope Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori