Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Može li cijena zlata dosegnuti razinu od 3.000 dolara za uncu?

Može li cijena zlata dosegnuti razinu od 3.000 dolara za uncu?

26.11.2020. / 13:33 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Mogućnost triju vrlo učinkovitih cjepiva 2021. promijenila je krajolik na tržištu zlata, prema analitičarima Bank of America Securities.

Pomak u prognozi za zlato

U BoA-ovoj prezentaciji izgleda za 2021. godinu, Francisco Blanch, voditelj globalnog istraživanja roba i derivata, i Michael Widmer, strateg za metale u banci, najavili su značajan pomak u svojoj prognozi zlata za 2021. Banka više ne očekuje da će cijene zlata doseći 3.000 dolara za uncu.

“Sad smo neutralni prema zlatu”, rekao je Blanch. “Vidimo rizik od porasta dugoročnih kamatnih stopa.”

U svojim ažuriranim prognozama banka vidi kako cijene zlata u prosjeku iznose oko 2.063 dolara za uncu.

Zlato se suočava s izazovima

“Kako se globalna ekonomija otvara, zlato se suočava s još izazova, zbog čega će teško doseći 3.000 dolara za uncu. Ipak, stalni fiskalni i monetarni poticaji trebali bi ponovno gurnuti žuti metal iznad 2.000 dolara za uncu”, rekli su analitičari banke u svom izvještaju o izgledima za 2021. godinu.

Komentari dolaze dok se cijene zlata i dalje bore kako bi privukle određeni zamah za kupnju dok tržište testira još jednu kritičnu razinu potpore. Futures ugovori za zlato za prosinac zadnji su se put trgovali po 1.801 dolara za uncu. To je pad od 2 posto na dan.

Američka banka objavila je naslove u travnju jer su očekivale znatno veće cijene zlata zbog snažnog zamaha i značajnih mjera monetarne politike središnjih banaka.

U prezentaciji od utorka, BoA očekuje da će energenti, koji su znatno pretrpjeli u 2020. godini, nadmašiti sljedeću godinu dok se gospodarstvo oporavlja od razaranja izazvanog pandemijom COVIDA-19. Istodobno, analitičari se također bave industrijskim metalima, posebno bakrom i niklom.

“Vidimo svijet u cikličnom oporavku, a to znači da bismo mogli vidjeti veće kamatne stope”, rekao je Blach. “Nemamo baš medvjeđi pogled prema zlatu. Programi fiskalnih poticaja zadržat će ulagače na tržištu, ali na kraju je u tijeku velika rotacija. A u cikličnom okupljanju roba postoji vjerojatnost da plemeniti metali postanu lakši.”

Rastuća inflacija

Widmer je primijetio da bi se rastuća inflacija mogla zadovoljiti višim nominalnim kamatnim stopama. Rekao je da je pitanje povećava li se inflacija brže od nominalnih kamatnih stopa kako bi realne kamatne stope ostale niže.

Blach je rekao da je velik pomak u njihovim izgledima za zlato posljedica nedavnih vijesti o cjepivima. Objasnio je da tržišta očekuju da će cjepiva biti oko 60 posto učinkovita, što bi značilo sporiji oporavak.

Dodao je da bi 90-postotna učinkovitost sva tri potencijalna cjepiva mogla značiti da se život brže vraća u normalu 2021. godine.

“Mislim da je to ono čemu tržišta počinju određivati cijene i zašto smo u tako kratkom vremenskom razdoblju imali tako veliku rotaciju”, rekao je.

Banka je smanjila izglede i za srebro, ali vide kako ovaj metal nadmašuje zlato kako se povećavaju njegove industrijske potražnje u globalnom gospodarskom oporavku.

Widmer je dodao kako izgledi za srebro ostaju svijetli. Fokus na zelenu energiju mogao bi povećati potražnju za solarnim pločama.

“Srebro je naša preferirana igra u porastu ulaganja u solarne panele”, rekli su analitičari u svom izvješću.

Bank of America očekuje da će cijene srebra sljedeće godine u prosjeku iznositi oko 29,13 dolara za uncu.

Izvor: www.kitco.com

Može li cijena zlata dosegnuti razinu od 3.000 dolara za uncu? Reviewed by on . Mogućnost triju vrlo učinkovitih cjepiva 2021. promijenila je krajolik na tržištu zlata, prema analitičarima Bank of America Securities. Pomak u prognozi za zla Mogućnost triju vrlo učinkovitih cjepiva 2021. promijenila je krajolik na tržištu zlata, prema analitičarima Bank of America Securities. Pomak u prognozi za zla Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori