Srijeda , 28.10.2020.

Početna » Novosti » Na hrvatskom tržištu pojavile se tvrtke koje se bave prodajom papirnatog zlata

Na hrvatskom tržištu pojavile se tvrtke koje se bave prodajom papirnatog zlata

19.12.2018. / 13:44 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U zadnjih nekoliko mjeseci, na hrvatskom tržištu plemenitih kovina pojavile su se tvrtke koje se bave prodajom tzv. “papirnatog“ zlata. Riječ je o tvrtkama koje su dosad postojale samo na stranom tržištu, a klijentima nude kupnju zlata bez fizičke isporuke. Manipulaciju cijenama omogućava im činjenica da kupljeno zlato nije isporučeno, nego je pod kontrolom tvrtke koja to zlato pohranjuje i potom ponovno nudi na tržištu ili u formi papira, ili pak u formi tzv. nealociranog zlata. Kupci koji misle da su u tom slučaju kupili fizičko zlato imaju krivi dojam o stvarnom stanju stvari.

Prodavanje papira

Prodavači “papirnatog“ zlata tako najčešće obećavaju kupcu da je njihovo zlato kod njih najsigurnije tvrdeći da je isporuka moguća uz određene uvjete. Ti uvjeti, međutim, mogu biti prilično nepovoljni za kupca, što uključuje i potpuni gubitak cjelokupnog ulaganja.

Kroz ulaganje u “papirnato“ zlato, kupac se izlaže cijeni zlata, u nadi da će ta cijena poskočiti i na taj će način uvećati svoje bogatstvo izraženo u nekoj od vodećih svjetskih valuta (američki dolar, japanski jen, euro…). Pri tome prodavač tvrdi da će vrijednosni papir što ga prodaje nastojati blisko slijediti cijenu zlata na svjetskome tržištu. Ovakav oblik investiranja je špekulativan te je prikladan jedino za burzovne stručnjake koji svakodnevno prate stanje na tržištu, i koji dobro znaju u što se upuštaju.

Ovakav mehanizam ulaganja nema nikakve veze s fizičkim zlatom, već je sličniji principu kupovanja udjela u fondu. Cijena fonda ovisi o dionicama, no samim posjedovanjem fonda, kupac ne posjeduje i dionice. Jednako tako kupac koji posjeduje “papirnato“ zlato ne posjeduje ga u fizičkom obliku.

Budući da se investiranje u zlato u dobroj mjeri smatra svojevrsnim osiguranjem od značajnijih poremećaja u globalnome ili regionalnom gospodarstvu, svi oblici ulaganja u “papirnato” zlato predstavljaju visokorizičan, odnosno, špekulativan način investiranja, koji je u oštroj suprotnosti s niskorizičnim ulaganjem u fizičko, isporučeno zlato spremljeno u privatni trezor ulagača.

Kako prepoznati opasnost?

Ako vam prodavač odbije pokazati zlato koje kupujete ili vam ne nudi mogućnost bilježenja jedinstvene serijske brojeve koji se nalaze na zlatnim polugama te vam nudi zlato po cijenama koje su mnogo niže od realne cijene zlata, budite sigurni da je riječ o prodaji tzv. “papirnatog” zlata.

Prije kupnje provjerite o kakvoj tvrtki je riječ te se uvijek odlučite za provjerene i renomirane tvrtke svjetskog standarda koje vam nude garanciju da je ono što ste kupili zaista u vašem posjedu.

Tvrtka Tetragram projekt jedna je od najpouzdanijih na hrvatskom tržištu te nudi kupnju i pohranu zlatnih i srebrnih poluga uz jasno definiranje vlasništva putem serijskih brojeva. Kupac, nakon što je kupnja obavljena, dobiva ključ osiguranog sefa ugledne, provjerene institucije u kojem se nalaze kupljeni proizvodi.

Prije nego što primi “ključ u ruke”, klijent dobiva na fizički uvid sve kupljene poluge, zajedno sa svim zahtijevanim certifikatima o autentičnosti. Nakon toga se sef zaključava, a ključ predaje kupcu. Sef se nalazi u dobro osiguranom i zaštićenom prostoru u Hrvatskoj ili nekoj od zemalja po izboru klijenta.

Na hrvatskom tržištu pojavile se tvrtke koje se bave prodajom papirnatog zlata Reviewed by on . U zadnjih nekoliko mjeseci, na hrvatskom tržištu plemenitih kovina pojavile su se tvrtke koje se bave prodajom tzv. “papirnatog“ zlata. Riječ je o tvrtkama koje U zadnjih nekoliko mjeseci, na hrvatskom tržištu plemenitih kovina pojavile su se tvrtke koje se bave prodajom tzv. “papirnatog“ zlata. Riječ je o tvrtkama koje Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori