Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Na koje sve načine koronavirus utječe na zlato?

Na koje sve načine koronavirus utječe na zlato?

26.03.2020. / 12:49 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Od ultra dubokih rudničkih okna Južne Afrike do trezora ispod Londona, od trgovaca metalima u njujorškim neboderima do glavnih prodavača kovanica – globalno tržište zlata sada je na testu kao nikad prije.

Pukotine se počinju pokazivati

Panika zbog epidemije koronavirusa i poplava ekonomskih poticaja od strane središnjih banaka potaknula je potražnju za jednom od najstarijih načina pohranjivanja bogatstva u čovječanstvu. No iako u trezorima diljem svijeta leži doslovno tisuće tona zlatnih poluga, žuti metal je odjednom mnogo teže nabaviti kad i gdje je potreban.

“Od prošlog tjedna, maske za lice, sredstva za dezinfekciju ruku, toaletni papir i zlatne poluge imaju nešto novo zajedničko. Naime, ponestaje ih kada ih svi pokušaju kupiti“, rekao je Vincent Tie, direktor prodaje tvrtke Silver Bullion Pte Ltd u Singapuru.

Evo četiri ključna načina na koje kriza zbog koronavirusa utječe na tržište zlata:

Tražena plemenita kovina

Činjenica da je zlato od davnina privlačan način pohrane vrijednosti u doba krize povećala je potražnju za žutim metalom. Čak i ako se kompanije, financijske institucije i nacionalne države raspadnu, gotovo neuništiv metal nudi investitorima način da svoju imovinu pretvore u visokovrijedne poluge koje se mogu pohraniti u trezor ili ispod madraca.

Za institucionalne ulagače poput upravitelja fondova, zlato nudi način zaštite od drugih gubitaka u svojim portfeljima. S druge strane, vlade se oslanjaju na ovaj plemeniti metal kao univerzalnu valutu koja može poslužiti kao zaštitna zona nacionalnim rezervama.

Nije toliko rafinirano

Veliki dio svjetskog zlata pohranjen je u trezorima u Londonu, Švicarskoj i New Yorku. Najveće pojedinačno mjesto pohrane je njujorški Fed, koji čuva 497.000 poluga naslaganih na dnu Manhattana. U Londonu Banka Engleske u ima u svom trezoru 400.000 poluga, a ostalim trezorima upravljaju banke i logističke kompanije.

Tržište zlata povezuje ta čvorišta s rudnicima rasprostranjenim diljem svijeta i rafinerijama koje otkupljuju zlatnu rudu od rudara, rabljeno zlato i nakit te proizvode poluge i kovanice raznih veličina. Ovisno o tome za čime je najveća potražnja. Ovog su tjedna tri najveće rafinerije, koje se nalaze u kantonu Ticino u Švicarskoj, bile prisiljene zatvoriti svoja vrata nakon što su vlasti naredile zatvaranje.

Zrakoplovni prijevoz zlata

Transport zlata je sve teži jer se obično prevozi po svijetu na uobičajenim komercijalnim letovima, a tisuće ih se otkazuje.

I dok se neki letovi još kreću, postoji ograničenje količine zlata u svakom zrakoplovu. Nije stvar u težini, već u vrijednost. Nije moguće dobiti osiguranje za više od određenog iznosa u jednom zrakoplovu. Ali nije neuobičajeno da države šalju vojne avione za slanje svog zlata po svijetu, zajedno s naoružanom pratnjom.

Jedan od primjera kako su se stvari usporile jest taj da isporuka ruskog zlata u inozemstvo sada može potrajati oko tjedan dana umjesto dana, rekao je Aleksej Zaytsev iz ruske banke Otkritie.

Pritisak na futures ugovore za zlato

Svi ti faktori spojili su se kako bi stvorili povijesni pritisak na njujorške futures ugovore za zlato. Obično ulagači kupuju futures ugovore kako bi uložili u zlato bez brige o svakodnevnoj nelagodi zbog posjedovanja fizičkog metala. Banke koriste futures ugovore kako bi zaštitile svoju izloženost fizičkim metalima.

Međutim, ako investitori zadrže svoje futures ugovore do isteka, primit će fizički metal u točno određenom obliku. Jednu polugu od 100 unci ili tri od kilograma. Obično, ako se cijena njujorških futures ugovora u inozemstvu poveća iznad cijena zlata drugdje u svijetu, banke jednostavno kupuju poluge od kilograma drugdje u svijetu i odvoze ih u New York. Ali poremećaj globalnih lanaca opskrbe bacio je sumnju na taj proces.

Rezultat je nagli skok cijena futures ugovora za zlato, što je plemeniti metal u New Yorku učinilo puno skupljim od zlata za neposrednu isporuku u London. Rastuća razlika razbjesnila je čak i iskusne trgovce.

Alati su u mirovanju

Čak su i rudnici uništeni, s tim da je industrija Južne Afrike zatvorena. Bez presedana u njenoj 150-godišnjoj rudarskoj povijesti to je najdramatičniji primjer. Operacije se zaustavljaju ili ograničavaju i drugdje, od Argentine do Kanade.

Nadzemne zalihe zlata znače da su prekidi proizvodnje manje važni nego za industrijske metale poput bakra. Ipak, obustave će biti dodatan udarac na već uzdrmano tržište.

Izvor: www.bloomberg.com

Na koje sve načine koronavirus utječe na zlato? Reviewed by on . Od ultra dubokih rudničkih okna Južne Afrike do trezora ispod Londona, od trgovaca metalima u njujorškim neboderima do glavnih prodavača kovanica - globalno trž Od ultra dubokih rudničkih okna Južne Afrike do trezora ispod Londona, od trgovaca metalima u njujorškim neboderima do glavnih prodavača kovanica - globalno trž Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori