Nedjelja , 08.12.2019.

Početna » Novosti » Nadmoć paladija nad platinom ne bi trebala bila upitna

Nadmoć paladija nad platinom ne bi trebala bila upitna

24.05.2019. / 18:50 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tijekom trećeg tjedna u svibnju svake godine, predstavnici industrije platine okupljaju se u Londonu, gdje se već tradicionalno održava Tjedan platine. Naime, London je povijesno značajno trgovačko središte PGM grupe, koja uključuje platinu i paladij, jer su tamo najprije unaprijeđena mnoga svojstva i tehničke primjene ovih plemenitih metala.

Tako su tamo bili i predstavnici londonske konzultantske tvrtke Metals Focus, koja smatra da nadmoć paladija nad platinom ne bi trebala bila upitna u “godinama koje dolaze“. Razlog zašto je, od dva glavna plemenita metala platinske skupine, paladij, unatoč nekim rizicima u prednosti, jest taj da predviđanja ponude i potražnje sugeriraju kako će cijena paladija i dalje biti povišena, a ponuda i potražnja platine, a time i cijena, mnogo uravnoteženija. Iako, čini se da se i popularnost platine poboljšava.

Velika potražnja

Londonski Metal Focus smatra da će cijene paladija ostati postojane – možda čak i sve dok električni automobili ne prevladaju na tržištu, jer se ovaj plemeniti metal u automobilskoj industriji koristi za proizvodnju katalizatora, koji se koriste za smanjivanje emisije štetnih plinova. A to se možda neće dogoditi još nekoliko godina.

Jedina stvar koja bi mogla promijeniti ovu situaciju bila bi kada bi paladij i platina zamijenili mjesta. Pratitelji tržišta PGM grupe svjesni su da se dominacija paladija, kao katalizatora za kontrolu emisija benzinskih vozila, pojavila zbog visoke cijene platine, koja je tada bila veća od cijene paladija. Sada su stavovi obrnuti, mnogi vjeruju da bi moglo doći do suprotnog, ali Metals Focus se ne slaže. Stajalište je “da će tehnička ograničenja, ograničeni proračuni i neizvjesno troškovno vodstvo, ograničiti opseg bilo kojeg takvog pomaka, čineći značajnu promjenu u srednjoročnim ciljevima dvaju plemenitih metala malo vjerojatnom u skorije vrijeme.“ Ipak termin “srednjoročni“ nije bio definiran.

Dakako, napredak u tehnologiji pročišćavanja emisije ispušnih plinova, u posljednjih nekoliko godina, znači da su trenutni katalizatori koji sadrže plemenite metale poput paladija i rodija daleko učinkovitiji od starih, koji su sadržavali platinu, tako da ponovno prebacivanje na stare katalizatore ne bi bio jednostavan proces.

Međutim, sumnjamo da će proizvođači katalizatora trenutno provoditi istraživanja kako bi ustanovili može li trenutna tehnološka prednost paladija na ovom području biti preuzeta poboljšanom verzijom na bazi platine. Naravno, Kvaka 22 u ovoj situaciji je to što bi, kada bi ta zamjena bila uspješna, moglo doći do brzog preokreta u osnovama ponude i potražnje, što bi platinu ponovno učinilo skupljim metalom. To je glavna prepreka u sadašnjem argumentu obrnute supstitucije.

Interes ulagača raste

Sve u svemu, analitičari iz Metals Focusa analitičari vjeruju da je osviještenost ulagača u metale PGM skupine sve jača – unatoč trenutno slabijim cijenama koje pogađaju oba plemenita metala. Metals Focus posebno je komentirao bolje izglede proizvođača što su pripisali boljim cijenama košarica.

Iako je sama platina možda bila pomalo nezanimljiva, njezina je proizvodnja u posljednje vrijeme potaknuta visokim cijenama paladija i rodija. Naime, PGM grupa, koja uključuje platinu i paladij, manja je od ostalih skupina plemenitih metala, što omogućuje bolji pregled cijelog događaja, čime se ulagačima daje veće povjerenje i bolje presude u odlučivanju. Svi glavni proizvođači platine iskopavaju i ostale spomenute metale, ali onima koji rudare primarno platinu u posljednje vrijeme osobito dobro ide.

Londonski Metal Focus je čak primijetio “oprezni optimizam“ za samu cijenu platine, za koju tvrdi da podupire stajalište da bi sektor rudarstva platine mogao i dalje rasti u budućnosti. Metals Focus nedavno je istaknuo mišljenje da će rastuća cijena zlata dodatno potaknuti rast cijena platine, ali iako su rezultati zlata u posljednjih mjesec dana bili slabi, većina promatrača tržišta još uvijek očekuje njegov snažan povratak u drugoj polovici godine.

Tržišna dominacija

Nakon što je cijena paladija nedavno pala, njezina nadmoć nad zlatom također je pala, što vjerojatno potvrđuje izraženo stajalište da bi se ta nadmoć tijekom godine mogla pretvoriti u deficit. To se već nakratko dogodilo prije nekoliko tjedana, a budući da spot cijena paladija trenutno iznosi nešto manje od 1.300 dolara, neće trebati veliko povećanje cijena zlata da bi povijesna nadmoć žutog metala ponovno prevladala paladij.

Ipak, osnove paladija i dalje izgledaju snažno. Čak i ako dođe do situacije da se platina zamijeni paladijem u katalizatorima za kontrolu emisije štetnih ispušnih plinova benzinskih motora, što se ne bi trebalo dogoditi u skorije vrijeme, izgledi za visoku cijenu paladija i dalje izgledaju snažno. Kako Metals Focus tvrdi “unatoč ublažavanju fizičkih uvjeta na tržištu, rizicima od zamjena i mogućnosti za izdavanje skrivenih zaliha, većina tržišnih sudionika u srednjoročnom razdoblju ima visoka očekivanja od paladija“. Dok su se mišljenja razilazila oko toga je li sadašnja odgoda gotova, postojao je jasan konsenzus da će s vremenom cijena paladija ponovno početi rasti, da će se tržište zakupa pooštriti i da njegova nadmoć nad platinom neće biti izazvana u “godinama koje dolaze“.

Najveća prijetnja trenutnoj tržišnoj dominaciji paladija je ubrzan razvoj tržišta električnih automobila, koje pokreće pogon koji ne zagađuje okoliš, ali moglo bi proći još nekoliko godina prije nego što to postane razlog za brigu. Možda je više zabrinjavajuća globalna kriza općenito u prodaji automobila, iako se u ovom trenutku to kompenzira sve većim regulatornim kontrolama emisije štetnih ispušnih plinova, koja zahtijevaju veća katalitička opterećenja. U međuvremenu, potražnja za platinom mogla bi biti potaknuta porastom potražnje za vozilima s dizelskim motorom (za koje je poželjan metal s katalitičkim svojstvom), jer proizvođači uspješno proizvode čišće dizelske motore. Međutim, trebat će vremena da stigma, koja je trenutno povezana s dizelskim motorima, potpuno nestane.

Izvor: www.sharpspixley.com

Nadmoć paladija nad platinom ne bi trebala bila upitna Reviewed by on . Tijekom trećeg tjedna u svibnju svake godine, predstavnici industrije platine okupljaju se u Londonu, gdje se već tradicionalno održava Tjedan platine. Naime, L Tijekom trećeg tjedna u svibnju svake godine, predstavnici industrije platine okupljaju se u Londonu, gdje se već tradicionalno održava Tjedan platine. Naime, L Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori