Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Nagli porast prodaje zlatnika i srebrnjaka u siječnju, američka kovnica novca ograničava prodaju

Nagli porast prodaje zlatnika i srebrnjaka u siječnju, američka kovnica novca ograničava prodaju

04.02.2021. / 12:25 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Unatoč tome što je cijena zlata zaglavila na istom rasponu trgovanja tijekom proteklih mjesec dana, američka kovnica novca prijavila je impresivnu prodaju zlatnika i srebrnjaka u siječnju.

Impresivna prodaju zlatnika i srebrnjaka

U siječnju 2021. prodano je ukupno 220.500 unci zlatnih kovanica American Eagle. To je 267 posto više od iznosa prodanog u siječnju 2020., što je iznosilo samo 60.000 unci. Siječanjska prodaja također je označila najjači mjesec od travnja 2013.

U srebru je bilo ukupno prodano 4.775.000 unci srebrnih kovanica American Eagle u siječnju ove godine. U odnosu na 3.846.000 unci prodanih u siječnju 2020. To je porast od 24,15 posto, što je označilo najbolji siječanjski srebrnjak od 2017. godine.

Američka kovnica novca racionalizirala je prodaju svojih srebrnjaka zbog “kontinuirane iznimne potražnje na tržištu” i ograničene ponude, rekla je za Bloomberg u utorak američka kovnica novca.

Ogromna potražnja maloprodajnih ulagača

Siječanjski skok prodaje poklopio se s ogromnom potražnjom maloprodajnih ulagača koji su željeli ulagati u fizički metal. Mnogi trgovci plemenitim metalima izvještavali su o kašnjenju s narudžbom proizvoda od srebra tijekom proteklog vikenda uslijed rekordne potražnje.

Američka kovnica novca priopćila je u utorak da je imala problema s podmirivanjem potražnje zbog problema s kapacitetima postrojenja i rastućeg interesa za plemenite metale u 2020. i do siječnja 2021. godine.

Ukupna prodaja američkih zlatnih kovanica porasla je 258 posto prošle godine. Prodaja srebrnih kovanica porasla je 28 posto, navodi se u priopćenju američke kovnice novca. Povećana potražnja također se prelijeva i na 2021. godinu, dodali su.

Za 2021. američka kovnica novca priopćila je da ima ograničen prozor za proizvodnju zlatnika i srebrnjaka. Naime, redizajnirani bi novčići trebali biti pušteni na ljeto. Kovnica je također rekla da će ograničiti distribuciju svojih zlatnika, srebra i platine određenim trgovcima zbog veće potražnje i logističkih problema povezanih s koronavirusom, izvijestio je Reuters pozivajući se na izjavu kovnice.

“Maloprodajna potražnja imala je nevjerojatan početak godine”, rekla je analitičarka plemenitih metala Standard Chartereda Suki Cooper. “Prodaja zlatnika obično je jača tijekom demokratske administracije, a ne republikanske.”

Situacija za fizičko srebro ove će godine biti složenija

Situacija za fizičko srebro ove će godine biti složenija zbog pokušaja cijeđenja srebra koje je tržište vidjelo početkom ovog tjedna.

Peter Hug, direktor globalne trgovine Kitco Metalsa, rekao je da je pokušaj cijeđenja srebra sada “uzvratio udarac”, jer su zalihe poluga zbog toga presušile, s porastom premija i malo fizičkih proizvoda za prodaju.

“U osnovi, ova namjera da se pokuša iscijediti tržište [srebra] bila je… apsolutno glupa, sada se obrušila i sada na tržištu nema maloprodajnih proizvoda, a premije su na razini ožujka prošle godine”, rekao je za Kitco News ovaj tjedan.

Premije na fizičke proizvode od srebra neće se normalizirati dok se opskrbni lanac ne stabilizira, dodao je Hug.

“Trenutno je lanac opskrbe vjerojatno četiri do osam tjedana, pa kako postaviti premije, a da ne znamo kakvu nestabilnost gledamo naprijed, pa ono što trgovci rade samo podiže premije. Oni pokrivaju svoje pozicije u polugama od tisuću unci, jer su one lako dostupne, a zatim će, kad proizvod uđe, zamijeniti svoje poluge od tisuću unci za proizvod jer će taj proizvod i dalje dobiti po cijenama distribucije, a u međuvremenu, pokrili su svoje pozicije”, rekao je.

Izvor: www.kitco.com

Nagli porast prodaje zlatnika i srebrnjaka u siječnju, američka kovnica novca ograničava prodaju Reviewed by on . Unatoč tome što je cijena zlata zaglavila na istom rasponu trgovanja tijekom proteklih mjesec dana, američka kovnica novca prijavila je impresivnu prodaju zlatn Unatoč tome što je cijena zlata zaglavila na istom rasponu trgovanja tijekom proteklih mjesec dana, američka kovnica novca prijavila je impresivnu prodaju zlatn Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori