Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Najpopularniji brendovi zlatnih poluga na našim prostorima

Najpopularniji brendovi zlatnih poluga na našim prostorima

29.09.2020. / 11:28 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kao što postoje popularni brendovi, odnosno robne marke automobila, nakita, odjeće, prehrambenih artikala, tako postoje i mnoge robne marke zlatnih i srebrnih investicijskih poluga. Među najpopularnijima su Heraeus, Argor, Umicore, Degussa, Münze Österreich, Perth Mint, Valcambi, PAMP, Johnson-Matthey, a u ovom ćemo ih tekstu pobliže upoznati.

Najpopularnije robne marke zlatnih poluga

Iako su izvanredne i pomalo nezamislive situacije u svakidašnjem životu rijetke, do njih s vremena na vrijeme ipak dolazi. Tako se zbog pandemije koronavirusa početkom godine dogodilo nešto potpuno neočekivano. Naime, mnoge se, u našim krajevima omiljene robne marke zlatnih poluga, nisu mogle nabaviti. A istodobno je potražnja za istima strelovito porasla. Koronavirus je poharao svijet, ali i police i trezore trgovaca plemenitim kovinama. To je još jednom dokazalo povijesnu činjenicu kako su plemeniti metali sigurna luka u vremenima straha i neizvjesnosti.

Tvrtka Tetragram projekt čak je i u tom dobu neizvjesnosti uspijevala nabavljati dovoljne količine najtraženijih investicijskih proizvoda od plemenitih kovina. Međutim, zbog nestašice su svojim klijentima ponekad morali ponuditi i sljedeći najbolji izbor na listi najpopularnijih.

Heraeus

Najpopularnija robna marka zlatnih poluga u Hrvatskoj i regiji zasigurno je Heraeus. Radi se o jednoj od najvećih obiteljskih kompanija u Njemačkoj. Utemeljena je davne 1851. godine, a broji više od 13 tisuća zaposlenih. Iako su zlatne poluge Heraeus postale omiljene našim građanima, sredinom ožujka ove godine kovnica Heraeus prestala je primati narudžbe za isporuku njezinih zlatnih poluga. I to upravo zbog goleme potražnje. Njihovi su proizvodni kapaciteti bili premaleni za potražnju koja je nastala nakon izbijanja pandemije COVIDA-19. Stoga su zaustavili sve nove narudžbe dok se već postojeće ne ispune.

Ta je situacija prilično pogodila kupce, no tvrtka Tetragram projekt je zahvaljujući čvrstom partnerstvu s vodećim europskim dobavljačima, uspjela nabaviti zlatne poluge jednako uglednih i kvalitetnih proizvođača.

Budući da zbog nastavka haranja pandemije i dalje postoji mogućnost nove nestašice Heraeusovih zlatnih poluga na europskom tržištu, odlučili smo vam predstaviti i druge robne marke poluga. Njih bez ikakve sumnje možemo smatrati besprijekornima i vrijednima preporuke kao i poluge kovnice Heraeus.

Münze Österreich

Kovnica Münze Österreich ima sjedište u  Beču te je jedna od najstarijih europskih kovnica plemenitih kovina na svijetu. Tradicija joj seže na početak 17. stoljeća kada su se u njoj počeli kovati izuzetno popularni zlatni dukati. Osim dukata, u ovoj se kovnici proizvode i najpopularniji europski investicijski zlatnik Wiener Philharmoniker te srebrnjak istoga naziva.

U svojoj ponudi ova bečka kovnica ima i standardne zlatne poluge mase od 1 grama do 1 kilograma koje se kuju i lijevaju pod robnom markom Münze Österreich. Iako drugog imena, zapravo se radi o zlatnim polugama proizvedenim u istoj kovnici, s istim dimenzijama i svojstvima kao i zlatne poluge Heraeus. Bez dvojbe se može reći da su ove austrijske poluge sestre blizankinje Heraeusovih poluga. A budući da su Münze Österreich i Heraeus djelomično vlasnički povezani, to ne treba čuditi.

Argor

Kovnica Argor svoju je povijest započela sredinom prošlog stoljeća, točnije 1951. godine u gradiću Chiasso u Švicarskoj. Danas je  jedna od vodećih svjetskih proizvođača investicijskih zlatnih poluga. Njemački koncern Heraeus kupio je ovu švicarsku kovnicu 1999. godine te je preimenovao u Argor-Heraeus.

U njezinim se pogonima proizvode zlatne poluge mnogih vodećih svjetskih robnih marki, uključujući i već spomenute Münze Österreich i Heraeus. Argor je još jedna sestra blizanka u obitelji Heraeus. Naime, kada kupujete poluge Heraeus, Argor ili Münze Österreich, zapravo kupujete poluge proizvedene u istom pogonu. To je moguće prepoznati po karakterističnom okruglom žigu “AH” koji nose zlatne poluge svih spomenutih brendova.

Degussa

Iako u našim krajevima nije previše poznata, Degussa je jedna od vrlo popularnih njemačkih robnih marki zlatnih poluga. Ime branda nastalo je kao skraćenica pojma koji na njemačkom jeziku označava rafineriju zlata i srebra. Utemeljena je davne 1873. godine, osim kao rafinerija plemenitih kovina i kao specijalizirana poslovna banka.

Danas Degussa u svijetu plemenitih kovina funkcionira isključivo kao brand. Ona zlatne poluge iz svojeg asortimana proizvodi u vrhunskim svjetskim kovnicama, a sama više ne posjeduje proizvodnju. Ova robna marka je u Njemačkoj iznimno cijenjena, a nema razloga da to ne postane i u našim krajevima..

Umicore

Umicore je robna marka duge tradicije, a podrijetlo vuče iz belgijskog kolonijalnog vremena i razdoblja eksploatacije mineralnih nalazišta zapadne Afrike s početka 20. stoljeća. Suvremena korporacija utemeljena je 1989. godine sa sjedištem u belgijskom i europskom glavnom gradu Bruxellesu pod nazivom Union Miniere.

Godine 2001. godine svoj naziv mijenja u Umicore. Zlatne poluge koje proizvodi ova belgijska multinacionalna kompanija pod svojom robnom markom spadaju među najuglednije u Europi i svijetu.

Valcambi

Švicarska kovnica Valcambi jedna je od najuglednijih svjetskih proizvođača investicijskih plemenitih kovina, koja proizvodi zlatne poluge za brojne svjetske brendove. Sjedište joj se nalazi u švicarskom kantonu Ticino, u gradiću Balerna uz švicarsko-talijansku granicu.

Na tržištu plemenitih kovina poznata je po svojoj inovativnosti. Tako je prije nekoliko godina na tržište lansirala zlatne poluge većih masa koje se mogu lomiti poput čokolade u pločice veličine 1 grama. Imena Combibar, ove su zlatne poluge osvojile brojne nagrade za inovativnost na inače konzervativnom tržištu plemenitih kovina.

PAMP

Skraćenica PAMP, svoju prepoznatljivost stekla je u formi dužeg naziva na francuskom jeziku: Produits Artistiques Métaux Précieux ili u prijevodu “Umjetnički proizvodi od plemenitih kovina”. Riječ je o švicarskoj kovnici utemeljenoj 1977. godine kantonu Ticino uz švicarsko-talijansku granicu.

Ona u velikoj mjeri svoje poslovanje zasniva na proizvodnji zlatnih poluga i kovanica za druge robne marke. No njezini brendirani proizvodi u rasponu od 1 grama do 12,5 kilograma izuzetno su cijenjeni i traženi. Posebno u zemljama bliskog i srednjeg istoka.

Najpopularniji brendovi zlatnih poluga na našim prostorima Reviewed by on . Kao što postoje popularni brendovi, odnosno robne marke automobila, nakita, odjeće, prehrambenih artikala, tako postoje i mnoge robne marke zlatnih i srebrnih i Kao što postoje popularni brendovi, odnosno robne marke automobila, nakita, odjeće, prehrambenih artikala, tako postoje i mnoge robne marke zlatnih i srebrnih i Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori