Nedjelja , 08.12.2019.

Početna » Novosti » Nove tužbe protiv banaka zbog sumnje na manipulacije cijenama srebra

Nove tužbe protiv banaka zbog sumnje na manipulacije cijenama srebra

26.11.2018. / 15:13 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Britanski The Guardian izvijestio je kako je proteklog tjedna jedan ulagač podnio tužbu jer tvrdi da su banke “protuzakonito manipulirale“ cijenama srebra i njegovim derivatima kako bi “iskoristila veliku nezakonitu dobit”. Ulagač J. Scott Nicholson podnio je tužbu protiv britanske banke HSBC, Deutsche Banke i Kraljevske banke Škotske. Nada se uključivanju i drugih ulagača koji su s tim bankama od 2007. godine sklopili futures ugovore. Futures ugovori su ugovori koji su u Hrvatskoj poznati pod nazivom vrijednosnog papira “budućnosnice“, a iza tog termina krije se legalan ugovor koji omogućuje kupcima prodaju i kupnju imovine po fiksnoj cijeni u određenom vremenu u budućnosti. To znači da se trgovanje i transakcije mogu odviti u budućnosti po cijeni koja je dogovorena danas.

“Ekstremna razina tajnosti stvara okruženje koje je idealno za manipulaciju. Optuženici imaju snažan financijski poticaj za određivanje cijena srebra i srebrnih derivata prije nego što javno obznane fiksnu cijenu, što im omogućava veliku nezakonitu dobit“, rekao je Nicholson.

Ova tužba dolazi nedugo nakon sličnog skandala s manipulacijom cijena zlata, što je dovelo do novčane kazne od 26 milijuna dolara britanskoj banci Barclays, a Deutsche Banka povukla je svoje sudjelovanje u postavljanju cijena zlata i srebra u Londonu, počevši od 14. kolovoza. Cijene srebra u London određuju se jednom dnevno putem konferencijskog poziva između banaka.

Skandal je izbio u ožujku, kada je podignuto nekoliko odvojenih tužbi optužujući banke da lažiraju dnevnu cijenu zlata. Financial Conduct Authority (FCA) u Londonu na kraju je novčano kaznio banku Barclays zbog “neuspjeha u sprečavanju manipulacije cijena zlata u Londonu“. Sada, zbog ovih skandala, očekuje se da će vrhunski europski financijski stručnjak, sir Richard Lambert biti postavljen da nadgleda istragu financijskih tržišta, prenosi Guardian.

Ostaje vidjeti kakav će utjecaj ovi skandali i naknadne tužbe imati na cijene zlata i srebra.

Izvor: www.sbcgold.com

Nove tužbe protiv banaka zbog sumnje na manipulacije cijenama srebra Reviewed by on . Britanski The Guardian izvijestio je kako je proteklog tjedna jedan ulagač podnio tužbu jer tvrdi da su banke “protuzakonito manipulirale“ cijenama srebra i nje Britanski The Guardian izvijestio je kako je proteklog tjedna jedan ulagač podnio tužbu jer tvrdi da su banke “protuzakonito manipulirale“ cijenama srebra i nje Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori