Nedjelja , 31.05.2020.

Početna » Novosti » Novi pad proizvodnje fizičkog srebra i zlata u svijetu

Novi pad proizvodnje fizičkog srebra i zlata u svijetu

15.01.2019. / 16:23 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Dva najveća privatna proizvođača zlatnih poluga i kovanica u SAD-u propali su u posljednje dvije godine. Potražnja za srebrnim polugama i kovanicama već je u porastu jer se tržišta prilagođavaju nedostatku zaliha.

Iako je trenutno potražnja za plemenitim kovinama pod kontrolom, porast kupovne aktivnosti mogao bi dovesti do ozbiljnih poteškoća u pronalaženju proizvoda s niskom cijenom.

Tvrtka Elemetal zatvorila je većinu svog poslovanja još početkom 2017. godine. Tvrtka je bila umiješana u program pranja novca za južnoameričke kartele droge te izgubila LBMA i COMEX certifikate. Taj gubitak bio početak kraja za tvrtku, koja je ubrzo zatvorila većinu proizvodnje.

Za tvrtku Republic Metals, koja se nalazi na Floridi, krajem prošle godine također je došlo do problema. Naime, problemi tvrtke započeli su u travnju, kada je unutarnja revizija u njihovom pogonu u Miamiju otkrila gotovo 100 milijuna dolara vrijedne plemenite kovine koje se ne mogu opravdati. Tvrtka nije na vrijeme uspjela s bankom postići dogovor o prodaji imovine, pa je u studenom doživjela bankrot.

Većina proizvodnih kapaciteta tvrtke Republic Metalsa nije u pogonu već tri mjeseca, a hoće li njihovo postrojenje i oprema biti kupljena i vraćena u proizvodnju, ostaje neizvjesno. Zbog takvih razvoja događaja, tržišta zlatnim polugama sada su ranjivom stanju, a potražnja za proizvedenim srebrnim polugama i kovanicama u prosincu je značajno porasla. Utjecaj na cijene bio je trenutačan i trgovci sada navode rokove za određene proizvode.

Odnos ponude i potražnje

Ipak, kupnja plemenitih kovina od strane ulagača i dalje ostaje daleko ispod one kakva je bila prije nekoliko godina. Tijekom razdoblja najveće potražnje, i tvrtka Elemetal i Republic Metals radili su u više smjena kako bi održale korak.

Ako se samo dio takvih potražnji vrati na tržišta, trenutni proizvodni kapacitet brzo će se biti iscrpljeni. Za očekivati je da će kupci na veće cijene i kašnjenja u isporuci odgovoriti tako što će se odlučiti za suvremene kovanice, kao što su Američki orao (American Eagle) ili kanadski investicijski zlatnik Maple Leaf. S druge strane, cijene svih vrsta poluga mogle bi se povećati, a neki proizvodi možda uopće neće biti dostupni.

Investitori u zlatne poluge moraju biti svjesni smanjenog kapaciteta proizvodnje i planirati u skladu s tim. Proizvodni kapacitet s vremenom će se oporaviti, međutim, taj proces može potrajati nekoliko mjeseci, a možda čak i duže. Ljudima koji u budućnosti planiraju ulagati u fizičko srebro i zlato, bilo bi pametno da to učine što prije.

Izvor: www.moneymetals.com

Novi pad proizvodnje fizičkog srebra i zlata u svijetu Reviewed by on . Dva najveća privatna proizvođača zlatnih poluga i kovanica u SAD-u propali su u posljednje dvije godine. Potražnja za srebrnim polugama i kovanicama već je u po Dva najveća privatna proizvođača zlatnih poluga i kovanica u SAD-u propali su u posljednje dvije godine. Potražnja za srebrnim polugama i kovanicama već je u po Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori