Ponedjeljak , 14.06.2021.

Početna » Novosti » Novi početak za zlato i srebro

Novi početak za zlato i srebro

07.05.2020. / 13:34 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Većina analitičara iz sektora resursa već je dugo “u krivu” oko zlata i srebra.

Kada su se cijene kretale od 250 i 5 dolara za uncu, do 1.920 i 49 dolara u 2011. godini, oni koji su slušali, djelovali i prodavali bili su na dobitku. Svi su bili uvjereni u dugotrajan bikovski trend plemenitih metala dok krajem 2015. nisu ušli u područje medvjeda.

Ali to je bilo tada. A ovo je sada.

Nagli preokreti vrijednosti

Ono u čemu smo bili u pravu jest do da kada dođe do ponovnog preokreta, smjerovi će se mijenjati tako brzo i nasilno da bi ih propustio svatko tko čeka “dno“, jer rastuće premije više nego nadoknađuju pad cijena.

Sada se u prvoj polovici 2020. čini da smo napokon u pravu.

Ovo bikovsko razdoblje za plemenite metale moglo bi potrajati tri, pet ili više godina.

Guranje Hooverove brane kroz vrtno crijevo

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, pravac i snaga tržišta metala promijenili su se u velikoj mjeri.

Ne vraćamo se na korozivno iskustvo koje se u posljednjem desetljeću činilo normalnim.

Očekujte da će se zlato i srebro kretati nepravilno. Više u nasilnim impulsnim potezima, nakon čega slijedi široka bočna korektivna akcija koja pohranjuje energiju za sljedeći proboj.

Američki ekonomist i investitor Doug Casey koristi analogiju da će učinak kupaca koji žure kupiti zlato i srebro biti poput pokušaja da se kroz vrtno crijevo progura Hooverova brana.

Tržišni sentiment se u osnovi promijenio. Ako nastavite čekati i nadate se povratku prošlogodišnjim cijenama s niskim premijama i obilnom opskrbom, načekat ćete se.

Svanuo je novi dan za zlato i srebro

Tržište zlata i srebra temeljno se promijenilo. Planirajte se i vi promijeniti.

Očekujte porast povećane želje za ulaganjima što će dovesti do ponavljajućih nestašica i pretjeranih premija. Kako biste se pridržavali ovog trenda, uspostavite redovan program dodavanja zaliha u svoje udjele.

Financijski stručnjak Nick Barisheff ovako to objašnjava: “Globalno gledano, postoji oko 350 dolara po toni financijske imovine – u dionicama i obveznicama. Ako bi samo 5 posto prešlo u zlato, to bi bilo 3,5 dolara po toni. Ali samo je oko 1,5 dolara po toni ukupnog zlata. Dakle, što ćete učiniti?“.

Nemojte ponavljati tuđe greške

Godine 1977., kao mladić s ograničenom financijskom ušteđevinom, američki analitičar David Smith naletio je na nekoliko unci zlata. Cijena je bila 165 dolara po unci, a on je kupio tri za 495 dolara.

Naravno, pomisao da ima takav novac i ne potroši ga na nešto bila je neizdrživa. Zato je odmah otišao u lokalnu prodavaonicu kovanica i razmijenio svoje zlato za “papirnata obećanja“.

Da je čuvao zlato samo još tri godine, njegova vrijednost bi se popela na 2,250 dolara po unci.

Kupujte zlato i zaboravite na njega

Pokojni Richard Russell, najplodonosniji pisac biltena modernog područja, jednom je rekao: “Kupite zlato i dionice zlata i zaboravite na njega. Ne kupujete, pa zatim prodajete svoje životno osiguranje, a ja isto tako gledam i na zlato“.

Prije nego što napravi veliki pomak, zlato, a posebno srebro, voli se spuštati, razbijati očigledne linije potpornog grafikona, a zatim naglo rasti. Ovaj spiralni efekt sličan je pritajenom tigru. Kada krene u napad dolazi do oslobađanja energije.

Veliki preokret

Veliki preokret događa se kada cijena (u ovom slučaju prema dolje) padne tako brzo da ne dolazi do trgovanja, a zatim se preokreće i ista stvar krene u drugom smjeru.

Obično su ti preokreti u trajanju od jednog ili dva dana. Cijene koje brzo ne popune ove praznine mogu ostati otvorene mjesecima ili godinama, što svjedoči o potencijalnoj snazi sljedećeg poteza.

Stručnjak za plemenite metale, Jim Sinclair, kaže: “Manipulatori papirnog zlata mogu privremeno učiniti bilo što. Ali, vjerujete li zaista da će fiat papir održati i pohraniti vrijednost onoga što imate? Oprosti, jednostavno neće. Zapamtite, ZLATO je vaš štedni račun. Kraj priče!“.

Zlato je stvarni novac

Ekonomist Jim Rickards kaže: “Budući da Fed ne može svladati posljedice povlačenja većine poticaja koje je ubrizgao, neće moći obraniti vrijednost američkog dolara putem povećanja kamatnih stopa i smanjenja bilance. Pod “dolarom“ mislim na njegov tečaj prema stvarnom novcu – zlatu. To se nadovezuje na ono što će vjerojatno postati najprirodnije okruženje za ulagače u zlato i srebro u povijesti. Zlato možete shvatiti kao oblik gotovine. Ali uz opciju viših cijena u odnosu na dolar“.

Ako još niste kupili, ili niste kupili dovoljno, počnite odmah. Kada će mu rasti vrijednost, oduprite se iskušenju da ga prerano prodate.

Kad odlučite prodati dio, držite ostatak u rezervi, možda na neodređeno. Napokon, njegova najveća vrijednost je ta što je ono jedino pravo osiguranje.

Izvor: www.moneymetals.com

Novi početak za zlato i srebro Reviewed by on . Većina analitičara iz sektora resursa već je dugo "u krivu" oko zlata i srebra. Kada su se cijene kretale od 250 i 5 dolara za uncu, do 1.920 i 49 dolara u 2011 Većina analitičara iz sektora resursa već je dugo "u krivu" oko zlata i srebra. Kada su se cijene kretale od 250 i 5 dolara za uncu, do 1.920 i 49 dolara u 2011 Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori