Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Novi porast cijena zlata uslijed nemira na Bliskom Istoku

Novi porast cijena zlata uslijed nemira na Bliskom Istoku

07.01.2020. / 11:45 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nervozni ulagači počeli su gomilati zlato, čime su cijene zlata poslali na najvišu razinu u gotovo sedam godina.

Napetosti na Bliskom Istoku i strahovi od pravog sukoba između SAD-a i Irana natjerali su štediše da potraže utočište za svoj novac.

Stručnjaci kažu da su niski prinosi na gotovinu i državne obveznice, koji se tradicionalno smatraju alternativnim sigurnim lukama tijekom burnih vremena, učinili da plemeniti metal postaje sve privlačniji.

Novi porast cijena zlata

Cijene zlata porasle su na čak 1,582 dolara za uncu u utorak ujutro. To je najviša razina od travnja 2013. godine. Dakle, cijena zlata je porasla za gotovo četiri posto nakon što je u petak u zračnom udaru američkih snaga ubijen Qassem Suleimani, najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde.

Nakon porasta od gotovo petine tijekom protekle godine, analitičari su predviđali da bi cijena zlata ove godine mogla dosegnuti 2.000 dolara za uncu. Time bi oborila rekord od 1.889 dolara, koliko je dosegnula u rujnu 2011. nakon financijske krize.

Potreba za sigurnim utočištem

Nakon što je Suleimanijeva kći Zeinab zaprijetila napadom na američku vojsku, cijene nafte također su skočile iznad 70 dolara za barel. Cijena se tako povećala za dva posto, dosegnuvši maksimum u osam mjeseci od 70,73 dolara za barel.

Od napada u petak, ovo rezultira ukupnim porastom od iznad pet posto, a moglo bi biti i većeg povećanja.

Strah od novih napetosti

Predsjednik Trump pojačao je napetosti najavivši odmazdu Sjedinjenih Država “nesrazmjernom” silom ako Iran pokuša uzvratiti napad.

Nemiri na Bliskom Istoku uplašili su ulagače, a londonski FTSE 100 indeks spustio se za 0,6 posto, ili 47,06 bodova, na 7575,34.

Easyjet i putnička tvrtka Tui bili su među najvećim gubitnicima zbog zabrinutosti zbog povećanja cijena goriva.

Suprotno tome, izgledi da bi problemi na naftom bogatom Bliskom Istoku mogli povećati cijene pokrenuli su skok dionica BP-a za dva posto, što ga stavlja na vrh FTSE 100 ljestvice.

Zlato je sve atraktivnije

Russ Mold, direktor ulaganja u brokerskoj tvrtki AJ Bell, rekao je: “Kad god postoji zabrinutost oko geopolitike, zlato je logično mjesto za ulaganje. Posebno kada druga utočišta poput gotovine i obveznica izgledaju neprivlačno. Ljudi vole zlato kad misle da stvari izmiču kontroli“.

Stručnjaci kažu da su Trumpov trgovinski rat s Kinom i zabrinutost zbog pada dionica u SAD-u također pomogli ubrzanju cijenu zlata posljednjih mjeseci.

Ipak, očekuje se da će cijena opet pasti ako se situacija na Bliskom Istoku smiri.

Sedmogodišnji maksimum

Olivier Konzeoue, broker tvrtke Saxo Markets, rekao je: “Eskalacija tenzija na Bliskom Istoku poslala je zlato na sedmogodišnji maksimum, jer tržišta traže utočište u tradicionalnom sigurnom utočištu u vrijeme neizvjesnosti. Očekujemo da će zlato unovčiti neke nedavne dobitke pri prvim znakovima deeskalacije“.

Nakon što je u rujnu 2011. postiglo cijenu od 1.889 dolara, zlato se srušilo na 1.056 dolara po unci u prosincu 2015. godine. Nekoliko godina na tržištu zlata je trajalo zatišje prije nego što je poraslo tijekom prošle godine.

Britanski premijer Gordon Brown ogorčen je zbog svoje zloglasne odluke da proda 400 tona britanskih zlatnih rezervi između 1999. i 2002. godine po najnižoj prosječnoj cijeni od oko 275 dolara za uncu.

Izvor: www.dailymail.co.uk

Novi porast cijena zlata uslijed nemira na Bliskom Istoku Reviewed by on . Nervozni ulagači počeli su gomilati zlato, čime su cijene zlata poslali na najvišu razinu u gotovo sedam godina. Napetosti na Bliskom Istoku i strahovi od pravo Nervozni ulagači počeli su gomilati zlato, čime su cijene zlata poslali na najvišu razinu u gotovo sedam godina. Napetosti na Bliskom Istoku i strahovi od pravo Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori