Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Novi porast cijene srebra izazvao nestašicu ovog plemenitog metala

Novi porast cijene srebra izazvao nestašicu ovog plemenitog metala

01.02.2021. / 16:14 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Rast cijena srebra

Srebro se probilo granicu iznad 30 dolara za uncu prvi put od 2013. u ponedjeljak dok je vojska trgovaca na malo uletjela u kupovinu plemenitog metala nakon što su prošlog tjedna uložili milijarde dolara u dionice. To je izazvalo rizike od topljenja više imovine na globalnim tržištima.

Organizirani na internetskim forumima i kojima se trguje s posrednicima bez naknade, poput Robinhooda, mali investitori okupili su 1.600 posto skupa dionica trgovca videoigara GameStop, skupljajući imovinu protiv koje su se kladili veliki upravitelji fondova.

Fenomen se prelio u srebro krajem prošlog tjedna.

Skok veći od 11 posto

Spot cijena srebra skočila je za više od 11 posto u Londonu na 30,03 dolara za uncu i bio je na putu za svoj najveći jednodnevni rast od 2008. godine, povećavši rast od oko 19 posto od prošle srijede.

Skok je pokrenuo skup dionica rudnika srebra od Sydneya do Londona, a dionice Fresnilla porasle su za 20,5 posto na prvo mjesto britanskog indeksa FTSE 100.

Akcija u srebrnoj boji, praćena tisućama postova na Redditu i stotinama YouTube videozapisa, sugerira da bi rast fizičke cijene mogao naštetiti velikim ulagačima s medvjeđim okladama. Također označava izlazak na puno veće i likvidnije tržište od pojedinačnih dionica.

“Gledao bih na srebrni rast jednako kao i na GameStop sagu – sa stajališta stabilnosti tržišta. Za sada to nije neposredna briga, ali ako vidimo oštre poteze, mogli bismo vidjeti smanjenje kredita na tržištima,” rekao je Antoine Bouvet, strateg u ING-u.

“Ovo smanjenje rizika razduživanjem moglo bi potencijalno povećati potražnju za obveznicama ako uzrokuje prekomjernu volatilnost.”

U prvim znakovima razduživanja, Goldman Sachs rekao je da je iznos pokrića pozicija prošlog tjedna od strane američkih hedge fondova, kupoprodaje, najveći od financijske krize prije više od deset godina.

Ipak, njihova izloženost dionicama na tržištu ostaje blizu rekordne razine, upozorila je investicijska banka.

Pojava problema

Žurba za srebrom i dionicama sličnim GameStopu testirala je ograničenja na novijim trgovinskim platformama i mjestima obrade, što frustrira maloprodaje koji nisu u stanju nahraniti se glađu da bi češće kupovali i prodavali.

Grozničava kupnja srebra pogodila je problem, a veliki američki broker Apmex upozorio je na kašnjenja u obradi dok osigurava više poluga. Mjenjačnica Money Metals obustavila je trgovinu do ponedjeljka sredinom jutra.

Količine trgovanja malim dionicama rudara u Australiji bile su bez presedana, a skokovi u nekim istraživačkim tvrtkama, koje zapravo ne proizvode srebro, dosegli su 90 posto.

Sličano je štucanje viđeno i u dionicama prošlog tjedna. GameStop, AMC i nekoliko drugih nestabilnih dionica vidjeli su privremena ograničenja kupnje u aplikacijama za trgovanje poput Robinhooda jer je pomahnitala kupnja dovela do toga da su trgovačke aplikacije stavile obustavu.

“Publika Reddita usmjerila je pogled na većeg kita u smislu pokušaja kataliziranja kratkog stiska na tržištu srebra”, rekao je Kyle Rodda, analitičar u brokerskoj kući IG Markets u Melbourneu.

“Ovo je njihov veliki, odvažni trenutak Mobyja Dicka”, rekao je.

Izvor: Kitco.com
Izvor: Kitco.com

Srebro nije GameStop

Popularnost druženja na burzama porasla je tijekom pandemije COVID-19 jer su volatilnost, provjere poticaja i zaključavanja potaknuli otvaranje računa i ulaganja.

Mahnitost je pogodila prošli tjedan kada je GameStop nagomilao rezultat “kratkog stiska”, okrećući rast cijena stratosferskim jer su ga hedge fondovi s okladama protiv dionica očajnički kupovali po visokim cijenama kako bi zatvorili svoje pozicije.

Sada je red na srebru i opet je ljestvica kupnje iznenadila profesionalce.

Internetske su se rasprave pretvorile u srebro krajem prošlog tjedna jer su objave Reddita sugerirale da bi više cijene mogle naštetiti bankama s velikim kratkim pozicijama, a da bi kupnja lako dostupnih srebrnih fondova kojima se trguje na burzi mogla brzo povećati vrijednost metala.

Trgovci na malo uložili su do poslijepodneva rekordnih 40 milijuna australskih dolara (30,6 milijuna američkih dolara) u australijski ETF Securitiesov fond za fizičko srebro. Srebrni ETF u Japanu porastao je za 11 posto.

Sve su oči uprte u daljnji razvoj događaja

Sve su oči uprte u moguće dobitke kasnije tijekom dana na iSharesovom američkom poretku, Silver Trust ETF-u s 16,5 milijardi dolara, koji je porastao 5,6 posto prošlog tjedna.

“Vidimo male šanse za pooštravanje tržišta srebra”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanke. “Napokon, tržište nije samo veliko i teško je njime manipulirati; za razliku od dionica, nema pretjerane kratke prodaje srebra.”

Kratko globalno zanimanje za srebro ili kumulativna vrijednost oklada koje pojeftini ekvivalent je oko 900 milijuna unci – malo je što je globalna godišnja proizvodnja.

Banke i brokeri drže većinu toga – oko 610 milijuna unci – ali nije jasno imaju li neto nedostatak metala ili su njihove oklade nadoknadile vrlo velike fizičke udjele.

“Navodi da neki sudionici na tržištu koji umjetno drže niske cijene srebra postoje već godinama, ali donekle ih je teško uskladiti”, rekao je analitičar plemenitih metala BofA Michael Jalonen.

Rekao je da je neko vrijeme bio “bikovsko srebro”, temeljeno na novim primjenama, uključujući solarne panele, i očekuje da će se on povećati iznad 31 dolar za uncu.

Izvor: Kitco.com
Izvor: Kitco.com

Redditeri idu dalje

Zasad Redditeri idu dalje. Nekoliko odmetnutih trgovaca milijunaši su na papiru, a njihovi protivnici hedge fondova njeguju rane. Melvin Capital, koji se kladio protiv GameStopa, u siječnju je izgubio 53 posto.

Robinhood, glavni posrednik Redditersa, također je odustao i ukinuo neka ograničenja kupnje koja je nametnuo prošli tjedan, iako su ograničenja ostala na osam tvrtki, uključujući GameStop, AMC Entertainment i BlackBerry.

Međutim, s regulatorima koji kruže i oko Robinhooda i oko foruma Redditersa, bitka još uvijek nije gotova.

“Reći ću vam jedno, apsolutno jamstvo da ovo završava suzama. Jednostavno ne znam kada”, rekao je CMC-ov Michael McCarthy.

Izvor: www.kitco.com

____________

Tvrtka Tetragram projekt sa svojim brendom Plemenit bez obzira na strku na svjetskim tržištima ima na raspolaganju investicijsko srebro u svim apoenima te je dostupno za isporuku po plaćanju. Svoje srebro možete kupiti odmah, pozivom na broj telefona 098/209-236 ili putem našeg kontakt formulara, kao i na web shopu.

Novi porast cijene srebra izazvao nestašicu ovog plemenitog metala Reviewed by on . Rast cijena srebra Srebro se probilo granicu iznad 30 dolara za uncu prvi put od 2013. u ponedjeljak dok je vojska trgovaca na malo uletjela u kupovinu plemenit Rast cijena srebra Srebro se probilo granicu iznad 30 dolara za uncu prvi put od 2013. u ponedjeljak dok je vojska trgovaca na malo uletjela u kupovinu plemenit Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori