Nedjelja , 31.05.2020.

Početna » Novosti » Novi procvat na tržištu srebra

Novi procvat na tržištu srebra

05.02.2019. / 18:53 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Srebro je nedavno doživjelo svoj procvat te je počelo zasjenjivati zlato. Dugi niz godina ovaj plemeniti metal uglavnom je zaostajao zlatom, no porast potražnje za zlatom krajem 2018. godine naposljetku je dao priliku i zapostavljenom srebru.

Unatoč dobrom završetku, 2018. bila je teška godina za srebro. Njegova je cijena pala za 8,6 posto, što je mnogo lošije od 1,6 posto za koliko su pale cijene zlata. Ipak, to nije najveći pad koji je srebro doživjelo. Naime, sredinom studenog, cijene srebra pale su za čak 17,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Za usporedbu, to je bio više nego dvostruko veći gubitak od onoga koji je iste godine doživjelo zlato.

Odnos srebra i zlata

Položaj srebra u velikoj mjeri ovisi o zlatu. Niske cijene srebra odražavale su nedostatak interesa za zlato, koje nije bilo daleko od svog najnižeg 19,3 postotnog mjesečnog minimuma sredinom kolovoza. Cijene zlata su tada pale na 1200 dolara po unci, a postojao je strah da će pasti i niže.

Trgovci obično zanemaruju sićušno tržište srebra sve dok cijene zlata ne rastu dovoljno dugo i dovoljno visoko da ih uvjeri kako je taj pozitivan zamah održiv. Kada su uvjeti na tržištu zlata loši, srebro zapravo nema šanse. Ipak, kako su cijene zlata počele padati, pa ponovno rasti, srebro se pridružilo toj putanji. To je postupno dovelo do toga da srebro nadmaši zlato što je trajalo osam tjedana.

Početkom siječnja srebro je zabilježilo rast od 12,4 posto, za razliku od zlata koje je poraslo za 7,7 posto, što je bila dobrodošla promjena nakon što je 2017. godine bilo u mnogo slabijoj poziciji. Zatim je u razdoblju od samo devet dana, točnije od 19. prosinca do 3. siječnja, srebro skočilo za čak 7,9 posto.

Novi procvat

Nešto se počelo mijenjati na tržištu srebra, a kapital se počeo vraćati nakon više od nekoliko godina samonametnutog izgnanstva. Tijekom proteklih nekoliko tjedana srebro je ponovno doživjelo procvat, a on je započeo prošlog petka kada su cijene zlata porasle za 1,7 posto.

Ovaj skok se dogodio nakon što je objavljen članak na Wall Street Journalu u kojem stoji kako Fed razmatra opciju da okonča svoju strategiju kvantitativnog stezanja. Ta je informacija loše utjecala na američki dolar i zlato vinula u nebesa. Tijekom sljedeća četiri dana srebro je poraslo za 4,8 posto, za razliku rasta zlata od 3,0 posto. Ako takav razvoj situacije može učiniti da se postigne kritična masa naroda, srebro tada u narednim mjesecima očekuje daljnji rast.

Što će više cijene srebra rasti, to će ga više špekulanata i investitora htjeti kupiti. Što više kapitala ulože u srebro, to će se ono brže penjati. Kupnja potiče kupnju kada je riječ o srebru kao i gotovo svugdje drugdje na tržištu. Iako je pozitivan zamah sam po sebi dobar, potencijali srebra daleko su veći od uobičajenog jer je vrlo podcijenjeno.

Vrednovanje srebra može se zaključiti u odnosu na zlato. Dok su profili ponude i potražnje srebra i zlata neovisni jedni o drugima, ti se plemeniti metali međusobno vežu na psihološkoj razini. Fizičko srebro će se rijetko kupovati, ako ga ne predvodi zlato. Trgovci srebrom promatraju tržište zlata, što pak zlatu daje dodatan vjetar u leđa.

Sve to omjer srebra i zlata čini najvažnijim temeljnim mjerilom za cijene srebra. Najvažniji razlog zbog kojeg srebro prati zlato je to što se radi o vrlo sličnim metalima, kako po svojstvima, tako i po uporabi.

Naime, oba metala su tijekom povijesti služili kao novac i sredstvo čuvanja vrijednosti. Danas više ne služe kao novac, nego kao investicija, ali ako bi došlo do globalnog financijskog sloma, moguće je da bi, zbog nepovjerenja u papirni novac, spomenuti plemeniti metali ponovno preuzeli svoju tradicionalnu funkciju. Za svakodnevne svrhe, srebro bi moralo biti korišteno češće, jer zlata jednostavno ne bi bilo dovoljno za napraviti dovoljno zlatnika za normalnu uporabu.

Upravo zato, tijekom recesija, kada se pojavljuju loše vijesti o stanju globalnog gospodarstva, raste vrijednost plemenitih metala. Kada se pojavljuju dobre ekonomske vijesti, smanjuje se vjerojatnost ponovnog vraćanja na zlatni standard, stoga cijena zlata pada, a sukladno tome i cijena srebra.

Raste vrijednost srebra

Ipak, čak i kada je izgledala kako su cijene srebra toliko niske da se ne mogu približiti zlato, ono ga je u nekoliko navrata uspjelo nadmašiti. Nakon što su cijene srebra gotovo četvrt stoljeća, u odnosu na zlato, bile vrlo niske, krajem prošle godine počele su kontinuirano rasti. Tako se, iako je prošlo duge periode kada je djelovalo neučinkovito, srebro počelo uzdizati čak brže i od zlata.

Isto se događa i sada što je naznaka bikovskog trenda za srebro. S obzirom na to da se polovina godišnje proizvodnje srebra potroši u industriji, količina raspoloživih poluga i kovanica je manja nego količina zlata, stoga se cijena srebra kreće u većim amplitudama. To znači da kad vrijednost zlata poraste za 10 posto, vrijednost srebra najčešće poraste 15 do 25 posto, a vrijedi i obrnuto. Upravo zbog veće uporabe u industriji, neki investitori smatraju da bi dugoročno cijena srebra mogla rasti više od cijene zlata, te se odlučuju na ulaganje u investicijsko srebro.

Izvor: silverdoctors.com

Novi procvat na tržištu srebra Reviewed by on . Srebro je nedavno doživjelo svoj procvat te je počelo zasjenjivati zlato. Dugi niz godina ovaj plemeniti metal uglavnom je zaostajao zlatom, no porast potražnje Srebro je nedavno doživjelo svoj procvat te je počelo zasjenjivati zlato. Dugi niz godina ovaj plemeniti metal uglavnom je zaostajao zlatom, no porast potražnje Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori