Četvrtak , 28.05.2020.

Početna » Novosti » Novi razlozi za ulaganje u fizičko srebro već danas

Novi razlozi za ulaganje u fizičko srebro već danas

26.02.2019. / 19:12 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Jedno od najčešćih pitanja, postojećih i novih ulagača, jest kada je pravo vrijeme da kupe zlato i srebro. Strah ih je, naravno, da će cijene plemenitih kovina, iz bilo kojih razloga, pasti nakon kupnje.

Ako ste čitali bilo koji od ranije objavljenih članaka, jasno vam je da je odgovor kako s kupnjom ne treba čekati. Naime, rizik kupnje prije kratkoročnog pada cijena, daleko je nadmašen rizikom da ćete bez ulaganja u zlato i/ ili srebro biti izloženi temeljnim nedostacima prisutnima u svjetskom financijskom sustavu.

Ipak,  pored svih uobičajenih razloga zbog kojih ne trebate odgađati kupnju, evo još jednog – američka kovnica US Mint  ponovno je ostala bez zaliha investicijskih srebrnjaka Američki srebrni orao (American Silver Eagle).

Naime, spomenuta američka kovnica 21. veljače izdala je sljedeću javnu obavijest:

“Obavještavamo vas da smo privremeno rasprodali naše zalihe srebrnih kovanica American Eagle za 2019. godinu. Osim toga, prodane su i sve preostale zalihe iz 2018. godine. Američka državna kovnica West Point trenutno je zauzeta proizvodnjom dodatnih kovanica American Eagle. Nadamo se da ćemo srebrnjake ponovno staviti u prodaju unutar nekoliko tjedana“, Jack A. Szczerban, voditelj podružnice za proizvodnju srebrnjaka pri kovnici US Mint.

Inače, Američki srebrni orao predstavlja službeni investicijski srebrnjak (bulion) Sjedinjenih Američkih Država. Prvo izdanje ove kovanice pušteno je u optjecaj potkraj 1986. godine. Težak je jednu uncu (31,1 grama) i ima nominalu od jednog američkog dolara, a proizvodi se samo u jednoj nominali. Čistoća srebra od kojeg je izrađen jest 99,9 posto.

Promjer ovoga srebrnjaka jest 40,6 milimetara, a debljina 2,98 milimetara. Na prednjoj strani ove kovanice nalazi se stilizirani lik djevojke koji predstavlja Slobodu, dok je u pozadini izlazeće sunce. Kružno oko djevojke ispisan je tekst “LIBERTY”, a pokraj nje “IN GOD WE TRUST”, dok je pri dnu utisnuta godina izdanja. Stražnja strana sadrži američkoga orla s grbom i 13 zvjezdica. Kružno iznad orla ispisan je tekst “UNITED STATES OF AMERICA”, a ispod se nalazi tekst “1 OZ FINE SILVER – ONE DOLLAR”.

Iz spomenute kovnice već su dolazile obavijesti o obustavi proizvodnje pojedinih kovanica, ali to se obično događalo tek u četvrtom tromjesečju u godini, kada smanjuju proizvodnju određene kovanice i počinju pripremati kovanicu za sljedeću godinu.

Kako je onda moguće da su već u veljači ostali bez zaliha, a i prošlogodišnje su srebrnjake Američki srebrni orao rasprodali prije samo šest mjeseci?

Potražnja za kovanicom Američki srebrni orao porasla je prošlog kolovoza, a i prošlog je mjeseca potražnja bila visoka, no u granicama normale, jer su tada u prodaju pušteni novi srebrnjaci američkog orla. Ipak, ove razine potražnje bile su dovoljne za rasprodaju raspoloživih kovanica. U roku od samo šest mjeseci.

Je li ta razina potražnje uvijek bila tako visoka?

Još prošle godine potražnja za srebrnjakom Američki srebrni orao bila na prilično niska, kao i u proteklih 10-ak godina. Bila je gotovo upola manja nego u 2009. i iznosila gotovo trećinu nego 2015. godine.

Zbog slabije potražnje, kovnica US Mint proizvodila je manje količine spomenutih srebrnjaka, a budući da je dostupnost srebrnjaka Američki srebrni orao odjednom ograničena, sukladno tome, premije su porasle. Dakle, iako trenutno u svijetu ne možete kupiti ovaj srebrnjak, premije su već porasle. Računica je jednostavna; smanjena ponuda i rastuća potražnja rezultiraju većim premijama.

Ulagači se sada pitaju trebaju li čekati s kupovinom jer pretpostavljaju da će se cijene zlata i srebra srušiti kada dođe do pada tržišta. Smatraju da će plemeniti metali tada biti mnogo jeftiniji.

No, tržište srebra se i ranije srušilo, točnije krajem 2008. godine kada su pale dionice, zbog čega su i spot cijene bile znatno niže. Ipak, potražnja je porasla i premije su tada skočile u nebo.

Porast premija

Budući da je potražnja bila tako visoka i da kovnica US Mint nije mogla održati korak, premije su naglo porasle. U ovom slučaju ukupna otkupna cijena nije bila mnogo povoljnija, unatoč tome što su spot cijene bile 30 posto niže. Što je najgore, kupci nisu fizički posjedovali srebro, jer su svi bili prisiljeni čekati jedan do dva mjeseca na isporuku.

U petak, 22. veljače, premije za srebrnjake Američki srebrni orao porasle su za 30,2 posto od objave o obustavi prodaje iz američke kovnice US Mint. 

Ova situacija naglašava činjenicu da se kupovina investicijskih kovanica sastoji od dvije funkcije: spot cijene i premije. Ako pretpostavite da ćete bolje proći kada cijene padnu, potencijalno se možete naći u situaciji da je premija visoka i vaš ukupni trošak zapravo nije niži. Ili plemenita kovina nije dostupna za trenutnu isporuku. Ili cijene ne padaju. Morate se zapitati odgovaraju li vam ovi rizici i koja je, u stvari, kvantitativna, odnosno materijalna prednost “strategije čekanja”?

Da ne bi bilo zabune, trenutna obustava proizvodnje je privremena, a iz kovnice US Mint kažu da će srebrnjak Američki orao biti dostupan već sljedećeg mjeseca. Ipak, imajte na umu da je riječ o državnoj agenciji, zbog čega učestalost prekida proizvodnje baš i ne ulijeva povjerenja.

Razmislite ponovno želite li uistinu pričekati s ulaganjem.

Izvor: goldsilver.com

Novi razlozi za ulaganje u fizičko srebro već danas Reviewed by on . Jedno od najčešćih pitanja, postojećih i novih ulagača, jest kada je pravo vrijeme da kupe zlato i srebro. Strah ih je, naravno, da će cijene plemenitih kovina, Jedno od najčešćih pitanja, postojećih i novih ulagača, jest kada je pravo vrijeme da kupe zlato i srebro. Strah ih je, naravno, da će cijene plemenitih kovina, Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori