Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Očekuje se da će cijena zlata uskoro dosegnuti razinu od 1.800 dolara po unci

Očekuje se da će cijena zlata uskoro dosegnuti razinu od 1.800 dolara po unci

03.04.2020. / 12:01 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Veliki skok u cijeni zlata točno je iza ugla. Cijene izgledaju spremno za rast uslijed ogromnih poticaja globalne monetarne politike i neviđenih fiskalnih politika, rekli su iz United Overseas Bank u posljednjem izvješću o robnoj strategiji.

Velik porast cijena zlata

“Naša je prognoza da će se zlato u narednim kvartalima znatno oporaviti. Očekuje se da će u drugom kvartalu 2020. dosegnuti cijenu od 1.650 dolara, 1.700 dolara u trećem kvartalu, 1.750 u četvrtom i 1.800 dolara za uncu u prvom kvartalu 2021. godine“, rekao je Heng Koon, šef tržišne strategije United Overseas Bank (UOB).

Ožujak je bio vrlo nepostojan mjesec za mnoge imovine, uključujući zlato, tvrde iz banke sa sjedištem u Singapuru. No nakon privremenog pada ispod 1500 dolara za uncu, zlato se oporavilo i spremno je za veliki rast.

“Ako gledamo unaprijed, jednom kad financiranje dolara potencijalno nestane u drugom kvartalu, masovno ublažavanje globalne monetarne politike, zajedno s neviđenim poticajima fiskalne politike dodat će gorivo za daljnji rast zlata“, rekao je Heng.

Ojačava se status zlata kao sigurnog utočišta

Dolazi globalna recesija, koja će s vremenom pokrenuti početne rizike i povećati potražnju za žutim metalom. To će ojačati njegov status sigurnog utočišta.

“Naša je prognoza da će se zlato znatno oporaviti u kvartalima koje su pred nama. Većina globalnih središnjih banaka nije kamatnu stopu samo približilo nuli, već su mnogi ušli i u programe velikog kvantitativnog olakšavanja. Ovi značajni podražaji povoljni su za zlato i bit će gorivo za njegov rast nakon što pad financijske pomoći u dolarima prijeđe preko drugog kvartala“, napisao je Heng.

Dolazak recesije

Iz ekonomske perspektive, situacija izgleda vrlo sumorno. United Overseas Bank prognozira naglu recesiju tijekom prve polovice 2020. godine u gotovo svim zemljama svijeta.

“Konkretno, SAD, Eurozona, Japan i Kina spremni su registrirati oštre kontrakcije rasta u prvoj polovici godine. Nepotrebno je napomenuti da kako se pojava virusa COVID-19 pojačava u Europi i Sjedinjenim Državama, izgledi za snažan ekonomski oporavak u obliku slova V značajno se smanjio“,primijetio je Heng.

Nedostatak fizičkog zlata

Prošlog tjedna zlato se suočilo s “velikim nedostatkom fizičkog zlata“, budući da je epidemija COVIDA-19 smanjila zračni prijevoz i zatvorila centre i rafinerije za trgovanje polugama.

“To je gurnulo terminske cijene zlata na značajnu premiju u odnosu na spot cijenu. Neto rezultat za to je i jače širenje ponude za zlato uslijed ograničene likvidnosti“, dodao je Heng.

Očekuje se da će i kamatne stope širom svijeta duže vrijeme biti niže. To je također vrlo korisno za zlato. No prije nego što se cijene zlata počnu kretati znatno više, važno je da je kriza financiranja američkog dolara, koja je viđena sredinom ožujka, potpuno završena.

Izvor: www.kitco.com

Očekuje se da će cijena zlata uskoro dosegnuti razinu od 1.800 dolara po unci Reviewed by on . Veliki skok u cijeni zlata točno je iza ugla. Cijene izgledaju spremno za rast uslijed ogromnih poticaja globalne monetarne politike i neviđenih fiskalnih polit Veliki skok u cijeni zlata točno je iza ugla. Cijene izgledaju spremno za rast uslijed ogromnih poticaja globalne monetarne politike i neviđenih fiskalnih polit Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori