Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Očekuje su novi nagli porast cijena zlata

Očekuje su novi nagli porast cijena zlata

05.03.2020. / 12:53 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata možda se ne stoje najbolje nakon hitnog Fed-ovog smanjenja kamatnih stopa za 50 baznih bodova. Ali prema riječima jednog tržišnog analitičara, ako je povijest pokazatelj, za žuti metal može doći do pozitivne promjene.

Povijest kao pokazatelj

U telefonskom intervjuu za Kitco News, Ryan Giannotto, direktor istraživanja tvrtke GraniteShares, rekao je kako su Federalne rezerve posljednji put najavile smanjenje kamatnih stopa za 50 baznih bodova još u 2008. Nakon te najave, cijene zlata počele su naglo rasti. Te su godine porasle za više od 17 posto.

“Već smo svjedočili sedam rezova u hitnim slučajevima, a zlato je u prosjeku poraslo za 26 posto u prve dvije godine nakon svakog od tih smanjenja“, rekao je. “Bilo bi vrlo nerazumno isključiti pomak do 2.000 dolara za cijenu unce zlata do kraja godine“, naglasio je.

Giannottovo mišljenje dolazi nakon što su cijene zlata dosegnuli manji iznos od očekivanog. Futures ugovori za zlato za travanj zadnji put su se trgovali po 1.671,40 dolara za uncu, što je pad od 0,18 posto na dan.

Cijene zlata će i dalje rasti

Spomenuti direktor istraživanja je rekao kako je vrlo optimističan da će cijene zlata i dalje rasti. Naime, naglasio je da se na financijskim tržištima priprema noćna mora. Napomenuo je da su u prošloj godini Federalne rezerve krenule u novi ciklus ublažavanja, prinos obveznica je preokrenut i sada tržišta probavljaju naglo smanjenje kamatnih stopa.

“Bilo koji od ovih čimbenika bio bi bikovski scenarij za zlato, a sada smo imali sva tri“, rekao je.

Obveznice ne pružaju sigurnost kao nekad

Ne samo da zlato reagira na niže kamatne stope, što poboljšava oportunitetne troškove plemenitih metala kao neprinosne imovine, već je Giannotto također rekao da hitni potez Feda odbacuje i svako očekivanje da će američka središnja banka moći normalizirati kamatne stope u skorije vrijeme.

Giannotto je rekao da s 10-godišnjim prinosom, koji pada ispod 1,0 posto, postoji snažan argument da obveznice ne pružaju sigurnost kakvu su nekad imali. Dodao je da ideja uravnoteženog portfelja 60/40, sa 60 posto u dionicama i 40 posto u obveznicama, više nije relevantna.

Zlato kao matematičko sredstvo

“Prošle godine ste mogli prodati sve svoje obveznice, uložiti taj novac u zlato i vidjeli biste bolje prinose prilagođene riziku u svom portfelju“, rekao je. “Moramo prestati gledati na zlato kao na mitsku investiciju i promatrati ga kao matematičko sredstvo“, dodao je.

Ne samo što su Federalne rezerve gurnule prinose obveznica na dosad neviđen teritorij, već je Giannotto zajedno s mnogim drugim ekonomistima primijetio da je ekstremno smanjenje stope vjerojatno neučinkovito u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Smanjenje stopa osigurat će financijskom sustavu obilje likvidnosti. Ali malo je vjerojatno da će potaknuti rast“, rekao je Giannotto. “To ne može riješiti pravi problem. Ali može ublažiti neke od simptoma“, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Očekuje su novi nagli porast cijena zlata Reviewed by on . Cijene zlata možda se ne stoje najbolje nakon hitnog Fed-ovog smanjenja kamatnih stopa za 50 baznih bodova. Ali prema riječima jednog tržišnog analitičara, ako Cijene zlata možda se ne stoje najbolje nakon hitnog Fed-ovog smanjenja kamatnih stopa za 50 baznih bodova. Ali prema riječima jednog tržišnog analitičara, ako Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori