Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Pad cijena zlata nakon tri godine

Pad cijena zlata nakon tri godine

02.01.2019. / 13:28 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zbog velikih trgovinskih napetosti i variranja američkog dolara tijekom većeg dijela godine, cijene zlata posljednjeg dana 2018. godine doživjela je godišnji pad po prvi puta od 2015. godine. Šestomjesečni vrhunac cijene od 1.286,34 dolara po unci dosegnut je u 7:50 sati (ET), ali je brzo potonuo, pa je cijena zlata dva sata kasnije bila 1,282.80 po unci. U izvješću Reutersa koje je objavio Fox Business News, jedan je analitičar primijetio da, iako je zlato pozitivno započelo 2018. godinu, “oporavak američkih dolara oslabio je cijene, dok je neizvjesnost na američko-kineskoj trgovinskoj fronti oslabila juan, zbog čega su cijene zlata počele padati“.

U posljednjih nekoliko tjedana američki je dolar izgubio dio svoje kupovne moći, u usporedbi s drugim glavnim valutama, što je omogućilo lagani skok cijene zlata. Unatoč nepogodama na kraju godine, mnogi promatrači tržišta očekuju da će cijene premašiti 1.400 dolara po unci u 2019. godini.

Interes za hibridna vozila odličan za paladij

Najveći pobjednik među plemenitim metalima u 2018. godini svakako je bio paladij. Rast potražnje za paladijem povezuje se i s pojačanom primjenom tog metala u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima. Paladijski katalizatori koriste se kod automobila s benzinskim motorom, koji su trenutno traženiji od automobila s dizelskim motorom, što je također pridonijelo rastu potražnje za paladijem.

Bloombergovo izvješće, koje je objavio Gulf News, ističe da su hibridni električni automobili sve veći dio automobilske industrije s niskim emisijama ispušnih plinova. Budući da ovi automobili i dalje zahtijevaju fosilna goriva, paladij je potreban kako bi se emisije ugljičnog dioksida zadržale pod kontrolom.

Nekoliko tvrtki predviđa znatno veću prodaju hibridnih automobila u 2019. godini. Nedavno izvješće JPMorgan Chase & Co. predviđa da će hibridni motori, koji su činili 3 posto svjetskog tržišta u 2016. godini, dosegnuti brojku od čak 23 posto do 2025. godine. Ovo također može biti povoljno za platinu, koja se također koristi u proizvodnji katalizatora.

Izvor: www.apmex.com

Pad cijena zlata nakon tri godine Reviewed by on . Zbog velikih trgovinskih napetosti i variranja američkog dolara tijekom većeg dijela godine, cijene zlata posljednjeg dana 2018. godine doživjela je godišnji pa Zbog velikih trgovinskih napetosti i variranja američkog dolara tijekom većeg dijela godine, cijene zlata posljednjeg dana 2018. godine doživjela je godišnji pa Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori