Četvrtak , 28.10.2021.

Početna » Novosti » Pad cijena zlata zbog manjeg straha od širenja trgovinskog rata

Pad cijena zlata zbog manjeg straha od širenja trgovinskog rata

30.09.2019. / 19:04 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata u ponedjeljak su pod pritiskom snažnog dolara bile niže jer su se strahovi od eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata ublažili nakon izvještaja da SAD trenutno ne planiraju brisati kineske tvrtke s američkih burzi.

Spot cijena zlata bila je 0,4 posto niža. Iznosila je 1.490,50 dolara po unci. Cijene su u prethodnoj sesiji iznosile 1.486,60 dolara, što je najniže od 18. rujna.

Bijela kuća ne planira blokadu

Cijene futures ugovora za zlato pale su za 0,6 posto, na 1.497,20 dolara za uncu.

U ovom trenutku Bijela kuća ne planira blokirati kineske kompanije da uvrste dionice na američke burze, rekla je u subotu glasnogovornica Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država, Monica Crowley.

Do toga je došlo nakon što je u petak Reuters izvijestio da je američka administracija razmotrila brisanje kineskih tvrtki s američkih burzi. To je izazvalo zabrinutost među ulagačima zbog sudbine dugotrajnog trgovinskog rata.

“Kratkoročno, postoji konfuzija s obzirom na kontradiktorne naslove koji dobivamo o trgovinskom ratu“, rekao je tržišni strateg AxiTrader-a Stephen Innes.

“U tim situacijama ulagači odustaju od dionica i prelaze na tržište obveznica. To je povisilo dolar, zbog čega je zlato poskupilo“, dodao je.

Rješenje trgovinskog spora?

Uoči trgovinskih razgovora sa Sjedinjenim Državama, pomoćnik kineskog ministra trgovine, Wang Shouwen, rekao je u nedjelju da će dvije glavne ekonomije riješiti svoj trgovinski spor “smirenim i racionalnim stavom“.

Ulagači su također tražili naznake o daljnjem sniženju kamatnih stopa u SAD-u. Predsjednik ogranka Feda u Philadelphiji, Patrick Harker rekao je u petak da se protivi smanjenju kamatnih stopa u središnjoj banci i smatra da bi se Fed trebao “čvrsto držati“ kamatnih stopa.

Dolar jača

Veće kamatne stope jačaju dolar, što zlato denominirano u američkoj valuti čini skupljim kupcima koji koriste druge valute. Također smanjuje interes ulagača za neunosnim polugama.

“To znači da će rast cijena zlata možda biti ograničen, ali kratkoročno jer uzlazni zamah izgleda netaknut“, rekao je Howie Lee, ekonomist iz OCBC banke.

Udjeli u ETF fondu SPDR Gold Trust, najvećem svjetskom ETF fondu  koji prati kretanje cijene zlata, u petak su pali za 0,22 posto, na 922,88 tona.

Špekulanti su podigli svoje bikovske pozicije na Comex odjelu robne burze u New Yorku i smanjili bikovske oklade na srebrne ugovore u tjednu do 24. rujna, priopćila je u petak američka državna komisija koja nadgleda tržište roba s budućom isporukom.

Pad plemenitih metala

Spot cijena zlata mogla bi pasti s trenutačne pozicije od 1,488 dolara za uncu na 1,462 dolara, rekao je Reangsov tehnički analitičar Wang Tao.

Inače, paladij je porastao za 0,6 posto na 1.691,75 dolara za uncu, nakon što je prethodno postigao rekordni iznos od 1.695,14 dolara po unci.

Srebro je palo preko 1 posto, na 17,34 dolara za uncu, a platina je pala za 0,6 posto, na 924,80 dolara za uncu.

Izvor: www.economictimes.com

Pad cijena zlata zbog manjeg straha od širenja trgovinskog rata Reviewed by on . Cijene zlata u ponedjeljak su pod pritiskom snažnog dolara bile niže jer su se strahovi od eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata ublažili nakon izvješta Cijene zlata u ponedjeljak su pod pritiskom snažnog dolara bile niže jer su se strahovi od eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata ublažili nakon izvješta Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori