Srijeda , 03.06.2020.

Početna » Novosti » Pad potražnje za paladijem

Pad potražnje za paladijem

25.01.2019. / 17:52 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene paladija zabilježile su rekordan rast u posljednjih godinu dana, pa su nekoliko mjeseci bile više od cijena platine, a nedavno je paladij cijenom nadmašio i zlato. U jednom stručnom članku objavljenom prije dvije godine, neki su istraživači smatrali kako je paladij već dostigao vrhunac cijene. Međutim, to se nije pokazalo istinitim.

Čak oko 80 posto paladija koristi se za smanjenje emisija štetnih plinova iz automobila. Naime, nakon što je još 2015. godine postalo javno da su rukovoditelji Volkswagena u SAD-u falsificirali rezultate ispitivanja emisije štetnih plinova, ljudi su prestali vjerovati u dizelske motore. Ovaj osjećaj mnoge je europske kupce automobila odbio od dizelskih motora, koji u svojim katalizatorima obično koriste platinu, i okrenuo ih prema benzinskim automobilima koji u svojim katalizatorima koriste paladij.

Ovaj razvoj događaja uzrokovao je nestašicu ponude, što je automatski povećalo cijene. Međutim, proizvodnja automobila u Kini se smanjila, a osim toga, postojeći nedostaci u opskrbi paladijem mogli bi navesti neke proizvođače da, umjesto paladija, u katalizatorima počnu koristiti platinu. Naposljetku, ako više potrošača prigrli električne automobile, koji ne zahtijevaju upotrebu nikakvih dragocjenih metala za smanjenje emisije štetnih plinova, platine, kao i paladija mogle bi pasti.

Cijene zlata su stabilne

Cijene zlata bile su uglavnom stabilne tijekom ovog tjedna, a time je ovaj plemeniti metal postigao svoje najznačajnije rezultate u gotovo dva tjedna. Izvješće CNBC-a ukazuje na to da su dobici prvenstveno bili potaknuti većom potražnjom za sigurnom imovinom usred raširene ekonomske nesigurnosti. Naime, zlato je poznato kao odličan način zaštite vlastite imovine od političke i ekonomske nestabilnosti.

Margaret Yang, tržišna analitičarka za tvrtku CMC Markets, kaže u članku: “Na temelju svih prikupljenih podataka, zlato će u narednom periodu imati više prostora za rast i potencijalno prijeći granicu od 1.290 do 1.295 dolara po unci.“ Mnogi od nedavnih američkih ekonomskih podataka bili su razočaravajući, dok je prodaja u prosincu dosegla najnižu razinu u posljednje tri godine. Aktualna djelomična obustava rada vlade u Sjedinjenim Državama također je potaknula interes za ulaganje u zlato.

Korelacija između zlata i bitcoina

Promatrači tržišta neprestano traže korelacije između sredstava, a barem jedan analitičar vjeruje da ona postoji između zlata i bitcoina. Jim Iuorio, direktor tvrtke TJM Institutional Services, ističe da je zlato poznato kao ključna zaštita od “pretjeranih inicijativa monetarne politike“ središnjih banaka. On je također uočio znakove da bi bitcoin mogao igrati sličnu ulogu. “Kako dolar raste i kamatne stope rastu. Sukladno tome i trošak držanja nekamatne imovine raste, a cijena zlata i bitcoina trebala bi pasti. To je upravo ono što smo vidjeli u većem dijelu godine do 14. studenoga 2018. godine,“, izjavio je Iuroio u članku objavljenom na OpenMarketsu.

Kako je kraj godine donio vijest o usporavanju rasta kamatnih stopa u SAD-u, uz usporavanje rasta dolara, cijene zlata su porasle, dok je bitcoin bio u padu.“Tržište još uvijek promatra bitcoin kao valutu koja je na svom početku. Posljedice pada vrijednosti sa 20.000 na 6.000 dolara nisu ni približno uklonjene“, smatra Iuroio. Dodaje kako će se obrnuti odnos između zlata i bitcoina nastaviti sve dok kriptovaluta ne dokaže analitičarima da je stabilnost cijena moguća.

Izvor: www.apmex.com

Pad potražnje za paladijem Reviewed by on . Cijene paladija zabilježile su rekordan rast u posljednjih godinu dana, pa su nekoliko mjeseci bile više od cijena platine, a nedavno je paladij cijenom nadmaši Cijene paladija zabilježile su rekordan rast u posljednjih godinu dana, pa su nekoliko mjeseci bile više od cijena platine, a nedavno je paladij cijenom nadmaši Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori