Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Poljska vraća 100 tona zlata iz Londona

Poljska vraća 100 tona zlata iz Londona

26.11.2019. / 19:03 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon što je povećala svoje zlatne rezerve u posljednje dvije godine, Poljska vraća svoje zlato kući.

Zlato simbolizira snagu zemlje

U svojem posljednjem potezu Poljska je vratila 100 tona zlata iz skladišta Banke Engleske u Londonu kako bi pokazala snagu ekonomije te zemlje, priopćila je u ponedjeljak poljska središnja banka (NBP).

Zlato simbolizira snagu zemlje“, rekao je guverner poljske središnje banke Adam Glapinski novinarima.

Poljski plemeniti metal sada će biti pohranjen u riznicu središnje banke, napomenuli su iz NBP.

Također, trend vraćanja dragocjenog plemenitog metala kući će se nastaviti ako “situacija s rezervama bude povoljna“. S tim da će barem polovica poljskih zlatnih rezervi biti pohranjena kod kuće, dodao je Glapinski.

Ne planiraju prodavati zlato

Poljska je pojačala otkup zlata, jer je kupila 125 tona tijekom posljednje dvije godine. Tako je povećala svoje zalihe na 228,6 tona, rekli su iz NBP-a. Ukupne zlatne rezerve sada vrijede oko 10,8 milijardi dolara, a polovica rezervi se još uvijek čuva u Engleskoj, rekao je Glapinski.

“Zemlja sada drži 22. mjesto kao najveći posjednik zlata na svijetu“, dodali su iz središnje banke.

Ako bi se Poljska odlučila prodati svoje zlato, ona bi imala višemilijunski profit, ali to ne planiraju, istaknuo je Glapinski. Guverner središnje banke nije isključio ni dodatnu kupovinu zlata u budućnosti.

Središnje banke diljem svijeta ove godine ubrzavaju otkup zlata, a najnoviji je primjer Srbija. Susjedna nam zemlja u listopad je svojim rezervama dodala devet tona zlata. Više o tome pročitajte u tekstu “Srbija je kupila dodatnih devet tona zlata“.

Srbija je slijedila primjer drugih središnjih banaka, uključujući Rusiju, Kinu, Mađarsku i Poljsku.

Vrijednost zlata neprestano raste

Kupovina zlata od strane središnjih banaka pomogla je povećati ukupnu potražnju za plemenitim metalom na trogodišnji maksimum već u prvoj polovici 2019. godine. To su podaci Svjetskog vijeća za zlato (WGC) u drugom tromjesečnom izvješću za trendove u potražnji za zlatom još u kolovozu. Svjetsko vijeće za zlato je u studenom izvijestilo da su središnje banke prije godinu dana kupile 547 tona zlata. To je 12 posto više nego godinu prije.

“Postojeći trend pokazuje da potražnja za zlatom ostaje dosljedna“, rekao je voditelj investicijskog istraživanja Svjetskog vijeća za zlato Juan Carlos Artigas za Kitco News u studenom. “U tim je uvjetima zlato pogodno da postane sastavni dio deviznih rezervi“, dodao je Artigas.

Opravdano visoke cijene

Glavni pokretači promjena, koji potiču središnje banke da kupuju više zlata, uključuju i želju za diverzifikacijom i dedolarizacijom u svjetlu geopolitičkih rizika i trgovinskih tenzija, rekla je analitičarka Standard Chartereda Suki Cooper tijekom svog govornog izlaganja na Gold Forum Americas u rujnu.

Pojačani tempo kupnje također je pomogao zlatu u pronalaženju novog uporišta, dodala je Cooper. “Intenzitetom koji smo vidjeli u kupnji od strane središnjih banaka, uporište za tržište zlata je, kad bismo vidjeli rasprodaju, znatno bliže 1.450 dolara po unci“, rekla je.

Izvor: www.kitco.com

Poljska vraća 100 tona zlata iz Londona Reviewed by on . Nakon što je povećala svoje zlatne rezerve u posljednje dvije godine, Poljska vraća svoje zlato kući. Zlato simbolizira snagu zemlje U svojem posljednjem potezu Nakon što je povećala svoje zlatne rezerve u posljednje dvije godine, Poljska vraća svoje zlato kući. Zlato simbolizira snagu zemlje U svojem posljednjem potezu Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori