Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Ponuda, potražnja i amortizacija: ključni pokretači metala

Ponuda, potražnja i amortizacija: ključni pokretači metala

23.04.2020. / 13:21 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tržišta metala istodobno se potežu u više smjerova kao nikad do sada. Ekonomsko zamrzavanje izazvano koronavirusom uzrokovalo je krater industrijske potražnje za svim proizvodima.

Istodobno, proizvodnja ruda također je u padu jer strah od virusa prisiljavaju mnoge rudnike širom svijeta da obustave operacije.

Neizvjesnost na tržištima

Koja je “ispravna“ uravnotežena cijena za bakar, srebro, zlato i druge metale u okruženju tako ekstremnih i nestabilnih okolnosti ponude i potražnje? Presuda tržišta mijenja se – često dramatično – iz dana u dan.

U ožujku su plemenite kovine propadale zajedno s dionicama jer su ulagači bili spremni na najcrnije scenarije za gospodarstvo. Dvoznamenkasti pad američkog BDP-a i dvoznamenkasti skok nezaposlenosti postali su neizbježni nakon ekonomskih zastoja koji su se proširili po cijeloj zemlji.

Kada će se gospodarstvo oporaviti?

Sada raste nade da će gospodarstvo moći započeti ponovno otvaranje u svibnju i preokrenuti dio štete koju je napravila drakonska politika koju je propisao dr. Fauci i usvojila većina vlada.

Ipak, još uvijek nije poznato koliko će se brzo gospodarstvo moći izliječiti. I u kojoj će se mjeri potražnja za sirovinama oporaviti prema razini prije izbijanja virusa.

Najveći adut u svemu tome mogu biti učinci neviđenih fiskalnih i novčanih poticaja.

Već je deficit federalnog proračuna spreman postaviti neviđeni rekord od preko 3 bilijuna dolara (vjerojatno bliži 4 bilijuna dolara) i predstavljati veći udio američkog gospodarstva nego u bilo koje vrijeme od Drugog svjetskog rata. Već je bilanca Federalnih rezervi dostigla 6,1 trilijuna dolara dok središnji bankari bijesno pokušavaju poduprijeti sve, od hipoteka do obveznica.

Devalvacija američkog dolara

Sve to vodi prema devalvaciji američkog dolara. To bi, naravno, moglo učiniti siguran novac – zlato i srebro – vrjednijima u dolarima.

Međutim, kao što smo vidjeli prošlog mjeseca, pad potražnje uslijed uništene ekonomije iznenada spušta cijene plemenitih metala iznenada. Ali samo privremeno. Zlato se od tada snažno oporavilo na najvišu razinu u posljednjih 8 godina, dok se napokon oporavlja s povijesno depresivnih razina.

Bušenje u osnove ponude i potražnje

Institut za srebro predvidio je početkom veljače, još kad se mislilo da je ekonomski utjecaj virusa minimalan izvan Kine, da će se globalna potražnja za srebrom povećati za 3 posto u 2020. godini. Institut je projicirao da će ponuda biti približno u korak s rastom od 2 posto. To bi bilo prvo godišnje povećanje u pet godina.

Te prognoze sada moraju biti odbačene. I potražnja i ponuda uskoro će opadati.

Pozitivna strana je ta da je potražnja za investicijama u srebrne proizvode i srebrne poluge prošlog mjeseca dosegnula razine koje trgovci nikada ranije nisu vidjeli. Zabilježena je rekordna prodaja srebrnih kovanica, medalja i poluga.

Povećana kupnja plemenitih metala

Mahnita kupovina, kakva se vidjela na vrhuncu panike, sada se smirila, ali ostaje snažna. Kupovina sigurnog utočišta mogla bi ostati obilježje psihologije ulagača za mnoge mjesece pred nama dok se ne pojavi široko dostupno učinkovito cjepivo protiv COVID-19. A to se predviđa da će biti za 12 do 18 mjeseci.

Što se tiče opskrbe u rudnicima, bit će to dug put prije nego što ponovo budu u potpunosti operativni. Proizvodnja platine i paladija uglavnom u Južnoj Africi. Meksički rudnik Peñasquito, jedan od vodećih izvora zlata i srebra u zemlji, u ponedjeljak je obustavio rad.

Slika opskrbe srebrom zakomplicirana je činjenicom da postoji tek nekoliko primarnih rudnika srebra. Većina srebra proizvodi se kao nusprodukt rudarstva ostalih metala (bakar, olovo, cink, zlato).

Proizvođači baznih metala se zatvaraju. Kako je izvijestio Reuters, “cijene bakra napredovale su, a bakar u Londonu je dosegao najvišu vrijednost u četiri tjedna, budući da je više poremećaja u rudarstvu vezanim za virus u ključnim zemljama proizvođačima izazvalo globalnu zabrinutost“.

Najbolji i najgori scenariji

S obzirom na ekstremnu dinamiku ponude, potražnje i monetarnog ekspanzionizma, tržišni uvjeti će vjerojatno ostati nepostojani. Mi mislimo da smo u ovom ciklusu vidjeli “vrhunac straha“, ali ne i kraj neizvjesnosti oko virusa i ekonomske štete koju bi mogao i dalje nanositi.

U najboljem scenariju, širenje COVIDA-19 počet će opadati u ljeto, a ekonomija će se oporavljati u obliku slova V.

U najgorem scenariju, na jesen će se koronavirus ponovno pojaviti, ekonomija će se opet zaustaviti, a tržišta se vraćaju u kaos.

Ako prevladavaju optimistični izgledi, može se očekivati da porast industrijske potražnje za bakrom, srebrom, platinom i paladijem pogura te metale. Potražnja se može oporaviti brže od ponude, a to se ne može jednostavno uključiti kao prekidač.

Ako pesimisti prevladavaju, tada su sve oklade isključene. Nove runde deflacije imovine dovest će do ubrzavanja hiperinflacijskih monetarnih odgovora. Društveni kaos, izvanredno stanje i eventualno odgađanje izbora bili bi izgledni.

U takvom scenariju, ne bi se moglo računati da bi ijedna investicija bila uspješna. Ali zlato, ultimativni novac, uvijek računati da će zadržati vrijednost čak i u najgorim vremenima.

Izvor: www.moneymetals.com

Ponuda, potražnja i amortizacija: ključni pokretači metala Reviewed by on . Tržišta metala istodobno se potežu u više smjerova kao nikad do sada. Ekonomsko zamrzavanje izazvano koronavirusom uzrokovalo je krater industrijske potražnje z Tržišta metala istodobno se potežu u više smjerova kao nikad do sada. Ekonomsko zamrzavanje izazvano koronavirusom uzrokovalo je krater industrijske potražnje z Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori