Četvrtak , 14.11.2019.

Početna » Novosti » Porast potražnje za srebrnim kovanicama i polugama

Porast potražnje za srebrnim kovanicama i polugama

03.12.2018. / 13:52 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Iako se interes za plemenitim kovinama smanjio, interes za ulaganje u srebro i dalje je velik. Tako je, u usporedbi s ostalim sektorima, ulaganje u fizičko srebro u najvišem porastu od financijske krize 2008. godine. Iako se u industrijske svrhe godišnje troši najveća količina srebra na cjelokupnom tržištu, njegova ukupna potražnja smanjila se tijekom proteklog desetljeća. Štoviše, novo istraživanje pokazuje kako će se potražnja za solarnim panelima u sljedećih pet godina smanjiti za čak 40 posto.

Srebrne kovanice i poluge

Potražnja za srebrnim kovanicama i polugama raste kad cijene padaju, što se najbolje vidjelo 2015. godine kada je potražnja za srebrnim kovanicama i polugama dosegnula rekordan iznos od 292 milijuna prodanih kovanica težine jedne unce. Naime, cijena je tada iznosila 15,68 dolara za uncu, u odnosu na 161 milijuna prodanih kovanica 2012. godine kada je prosječna cijena srebra bila 31,15 dolara za uncu.

Prema izvješću međunarodnoga neprofitnog udruženja Silver Institute, u 2018. godini ukupna prodaja srebrnih kovanica i poluga past će na 125 milijuna prodanih kovanica, za razliku od 142 milijuna protekle godine. Iako je potražnja za fizičkim srebrom od 2015. godina pala gotovo za pola, ona je znatno veća nego 2007. godine kada je nastupila ekonomska i financijska kriza.

Gledajući podatke prethodnih istraživanja udruženja Silver Institute, potražnja za kovanica i polugama kretala se od 50 do 60 milijuna prodanih kovanica težine jedne unce u razdoblju od 2000 do 2007. godine. Međutim, situacija na tržištu srebra promijenila se 2008. godine kada je cijena srebra iznosila 20 dolara po unci. Tada je potražnja za srebrnim kovanicama i polugama porasla više od tri puta te je dosegnula brojku od 192 milijuna prodanih kovanica težine jedne unce.

Ipak, 2017. i 2018. godine zbog dugotrajno niske cijene smanjila se i potražnja za srebrnim kovanicama i polugama, a ulagači su se usredotočili na tržište kriptovaluta. Ponovan rast interesa za plemenitim kovinama, bez obzira na sadašnje stanje, očekuje se već 2019. godine.

Porast potražnje za srebrnim kovanicama i polugama Reviewed by on . Iako se interes za plemenitim kovinama smanjio, interes za ulaganje u srebro i dalje je velik. Tako je, u usporedbi s ostalim sektorima, ulaganje u fizičko sreb Iako se interes za plemenitim kovinama smanjio, interes za ulaganje u srebro i dalje je velik. Tako je, u usporedbi s ostalim sektorima, ulaganje u fizičko sreb Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori