Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Porast potražnje za zlatom u Indiji

Porast potražnje za zlatom u Indiji

03.05.2019. / 19:12 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Potražnja za zlatom bila je snažna u Indiji i Singapuru ovog tjedna jer je korekcija cijena prije sezone vjenčanja potaknula kupnju, bez obzira na to što su veliki centri poput Kine i Japana bili zatvoreni većinu tjedna zbog praznika.

Potražnja za zlatom povećala se u Indiji zbog pada cijena na najnižu razinu u više od četiri mjeseca što je potaknulo kupnju na malo.

“Zlatari kupuju u fazama u skladu s korekcijama cijena i očekuju poboljšanje maloprodajne potražnje u nadolazećim tjednima”, rekao je Harshad Ajmera, vlasnik JJ Gold House, veletrgovca u istočnom indijskom gradu Kalkuti.

“Lokalna cijena futures ugovora pala je u četvrtak na 31.250 rupija za 10 grama, što je najniže od 21. prosinca, a trgovina na malo vjerojatno će ostati snažna u svibnju zbog sezone vjenčanja i festivala Akshaya Tritiya koji će se slaviti 7. svibnja“, kazao je Harshad Ajmera.

Počinje sezona vjenčanja

Zlato je neizostavan dio mladenkinog miraza u Indiji i također popularan dar obitelji i gostiju na vjenčanjima. Indija je druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, a svake se godine u prosjeku održi 10 milijuna vjenčanja. Tradicija nalaže da se mladenka mora ukrasiti s velikom količinom nakita, a najpopularniji i najcjenjeniji nakit je onaj izrađen od srebra ili zlata. Naime, zlato je najbolji pokazatelj društvenog statusa, ali i garancija mladenki da će nakon udaje imati financijsku stabilnost koja neće ovisiti isključivo o imovinskom stanju supruga.

U Indiji, trgovci su ovaj tjedan naplaćivali premiju do 2 dolara za uncu iznad službenih domaćih cijena, što je ostalo nepromijenjeno u odnosu na prošli tjedan. Lokalna cijena uključuje porez na uvoz od 10 posto i porez na promet od tri posto.

Očekuje se da će potražnja za zlatom u Indiji porasti u lipanjskom kvartalu, u odnosu na prošlu godinu, zbog većeg broja povoljnih kalendarskih dana za vjenčanja i pada lokalnih cijena prije sezone, priopćilo je u četvrtak Svjetsko vijeće za zlato.

Krijumčari zlata u Indiji usporili su svoje operacije zbog zabrinutosti da će njihove pošiljke biti uhvaćene u zapljenama novca, zlatnih poluga, alkohola i droga koje su usmjerene na kontrolu kupovine glasova na nacionalnim izborima u zemlji.

U međuvremenu, relativno niže cijene žutog metala ovog tjedna također su podupirale potražnju i u drugim azijskim centrima, pri čemu su premije u Singapuru ostale na oko jednog dolara za uncu, također nepromijenjene u odnosu na prošli tjedan.

Spot cijena za uncu zlata pala je za oko 1,1 posto do sada ovog tjedna.

Najbolje vrijeme za kupnju

“Kako se razina cijena smanjivala, vidjeli smo povećanu potražnju od strane maloprodaje, a posebno veletrgovaca, kako dolazi godišnji hinduistički proljetni festival Akshaya Tritiya (Akšaja Tritija), jer se vjeruje da je baš tada najbolje vrijeme za kupovinu zlata i brak. Cijene su sada u korist kupaca ove godine neposredno prije festivala, za razliku od posljednjih nekoliko godina“, rekao je Brian Lan, generalni direktor trgovca zlatom GoldSilver Central u Singapuru.

U Hong Kongu su premije uglavnom ostale nepromijenjene, na 60 centi do 1,20 dolara uz blagi rast maloprodajne potražnje zbog pada cijena.

Premije u Šangaju pale su prošlog tjedna na oko 11 dolara početkom tjedna odnosno od 14 do 18 dolara za uncu. Kineska financijska tržišta bila su zatvorena su od srijede, 1. svibnja do petka, 3. svibnja, zbog Praznika rada.

“Zbog desetodnevnog praznika Zlatnog tjedna, kojima građani slave svoj nacionalni praznik, banke i industrije ostale su zatvorene u Japanu ovog tjedna, a kupovina zlatnih poluga je utihnula“, rekao je trgovac iz Tokija.

Izvor: www.reuters.com

Porast potražnje za zlatom u Indiji Reviewed by on . Potražnja za zlatom bila je snažna u Indiji i Singapuru ovog tjedna jer je korekcija cijena prije sezone vjenčanja potaknula kupnju, bez obzira na to što su vel Potražnja za zlatom bila je snažna u Indiji i Singapuru ovog tjedna jer je korekcija cijena prije sezone vjenčanja potaknula kupnju, bez obzira na to što su vel Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori