Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Poražavajući podaci iz Kine povoljno utječu na zlato

Poražavajući podaci iz Kine povoljno utječu na zlato

18.10.2019. / 17:34 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata u petak su se držale iznad 1.490 dolara po unci. Razočaravajući podaci iz Kine pojačali su zabrinutost da je njezin trgovinski rat s SAD-om počeo uzimati danak u globalnim gospodarstvima.

Sumnje u mogućnost dogovora

Zlato je palo dan ranije nakon što su se Britanija i Europska unija dogovorili o novom sporazumu o Brexitu.

Kasnije se oporavilo kada su se pojavile sumnje u šansama američkog premijera Borisa Johnsona da postigne sporazum o parlamentarnoj ratifikaciji. Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), čijih bi 10 parlamentarnih glasova Johnsonu bilo potrebno da postigne bilo koji sporazum koji je odobrio Commons, zasad je podržala pojam učinkovite carinske granice koja Sjevernu Irsku odvaja od ostatka Britanije.

Apetit za sigurnim utočištem također je bio podržan mnoštvom slabih ekonomskih podataka u SAD-u. Oni su dali vjetar u leđa onima koji pozivaju na daljnje smanjenje kamatnih stopa iz Federalnih rezervi kada se Odbor za kreiranje politike sastane za nešto manje od dva tjedna.

Manji utjecaj na zlato od očekivanog

Europska Unija je u četvrtak podržala novi sporazum o Brexitu s Britanijom. To je potaknulo porast MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, za 0,1 posto.

„Dogovor o Brexitu nije imao toliko negativan utjecaj na zlato koliko se očekivalo. To znači da još uvijek postoje sumnje da ga možda neće usvojiti u parlamentu “, rekao je Brian Lan, generalni direktor tvrtke GoldSilver Central u Singapuru.

Dok su tržišta navijala za napredak u pregovorima, izbijaju sumnje hoće li premijer Boris Johnson uspjeti osigurati podršku britanskog parlamenta ako taj sporazum 31. ožujka treba Britaniju izvući iz Europe.

Povoljno razdoblje za zlato se nastavlja

Zlato će biti u dometu sve dok i ako će postojati neke jasnoće o Brexitu i drugim geopolitičkim rizicima“, rekao je Lan. Dodao je kako očekuje da će zlato u kratkom roku trgovati oko 1.475 i 1.503 dolara po unci.

Zabrinutost oko trgovinskog rata između SAD-a i Kine i dalje traje. Pri tome je kineski gospodarski rast usporio više nego što se očekivalo. Pao je na šest posto godišnje u trećem tromjesečju. To je najslabiji tempo promjene u gotovo tri desetljeća.

Peking se nada da će postići fazni sporazum i ukinuti tarife što je prije moguće, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine. Dodali su da trgovinski ratovi nemaju pobjednika.

Zaštita od neizvjesnosti

Dvije najveće svjetske ekonomije uvele su carine na robu jedne drugima u sporu oko kineske trgovinske i industrijske politike što je usporilo globalni gospodarski rast. Zlato se često koristi u takvim vremenima kao zaštita od neizvjesnosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, slab je već gotovo osam tjedana. To je također pružilo potporu metalu.

Banka Australije i Novog Zelanda (ANZ) rekla je u priopćenju kako očekuje da će zlato dobiti potporu od povišenih makro i geopolitičkih rizika, a cijena nedovoljno zastupljenih metala platinske grupe vjerojatno će rasti.

“Tržište paladija i dalje je strukturno tijesno, održavajući cijene postojanim s povremenom nestabilnošću.”

Spot cijena zlata u petak ujutro porasla je 0,1 posto na 1.492,56 dolara po unci. Cijene su tijekom tjedna porasle oko 0,2 posto.

Cijene futures ugovora za zlato pali su za 0,1 posto na 1.496,20 dolara po unci.

Među ostalim plemenitim metalima, paladij je pao na oko 1.758,91 dolara po unci, dan nakon što je postigao rekordnih 1,778.21 dolara po unci. Metal auto katalizatora porastao je 3,6 posto i nalazio se na svojoj najboljoj razini od tjedna 13. rujna.

Platina je pala za 0,2 posto na 885,57 dolara po unci, dok je srebro poraslo za 0,1 posto na 17,54 dolara po unci.

Izvor: www.investing.com

Poražavajući podaci iz Kine povoljno utječu na zlato Reviewed by on . Cijene zlata u petak su se držale iznad 1.490 dolara po unci. Razočaravajući podaci iz Kine pojačali su zabrinutost da je njezin trgovinski rat s SAD-om počeo u Cijene zlata u petak su se držale iznad 1.490 dolara po unci. Razočaravajući podaci iz Kine pojačali su zabrinutost da je njezin trgovinski rat s SAD-om počeo u Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori