Nedjelja , 29.03.2020.

Početna » Novosti » Potražnja za paladijem potaknula krađu katalizatora

Potražnja za paladijem potaknula krađu katalizatora

15.03.2019. / 20:14 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U posljednje vrijeme pojavila se nova vrsta kriminala koji se širi diljem svijeta. Naime, lopovi su počeli krasti plemenite metale iz automobila.

Ovi oportunistički kriminalci ne troše vrijeme kradući po automobilskim pretincima za rukavice u nadi da će pronaći skriveni nakit ili zaboravljeni novac. Umjesto toga, oni ciljano traže siguran izvor zarade kradući katalizatore.

Naime, paladij je jedan od plemenitih metala koji je trenutno najtraženiji u autoindustriji, budući da ga se primjenjuje u katalizatorima, koji reguliraju razinu ispušnih plinova automobila i pretvaraju toksične emisije u manje štetne nusproizvode. Takvi katalizatori sadrže plemenite metale otporne na koroziju – tipično platinu, paladij i / ili rodij – u relativno malim količinama.

Te relativno male količine sada postaju relativno vrijedne, posebice u slučaju paladija. “Rastuće cijene paladija inspiriraju neobičnu skupinu kriminalaca: kradljivce katalizatora“, izvijestio je Wall Street Journal.

Strah od deficita

Paladijski katalizatori koriste se kod benzinskih motora koji su sve popularniji, a uz to su norme sve strože, pa proizvođačima ovo predstavlja neizostavnu stavku prilikom proizvodnje automobila.

Policija iz Chicagu objasnila je kako su lopovi usavršili tehniku krađe. “Cijeli proces događa se u gluho doba noći. Grupa kradljivaca dolazi s kamionetom i pilom pomoću koje režu katalizator koji se nalazi između motora i srednjeg lonca. Zatim brzo svoj “plijen“ ubacuju u kamionet i nastavljaju pohod“, objasnio je novinarima Howard Ludwig, glasnogovornik policije u Chicagu.

U veljači su cijene paladija porasle na rekordnih 1.550 dolara po unci gdje su i ostale.

Strahovi od kroničnog deficita u opskrbi potiču, ne samo krađu katalizatora, već i paničnu kupnju paladija od strane industrijskih korisnika i abnormalnosti na tržištima terminskih ugovora i leasinga, uključujući nazadovanje i dvoznamenkaste cijene najma.

Od početka 2016. godine spot cijena paladija više se nego utrostručila – s nešto manje od 500 dolara za uncu na više od 1.500 dolara za uncu. Unatoč ogromnom porastu cijene, potražnja za paladijem i dalje nadmašuje ponudu, a porastu ovdje možda nije ni kraj.

Potraga za održivom zamjenom

Međutim, investitori koji ulažu dugoročno i usredotočeni su na pronalaženje vrijednosti, dakle, kupuju kada su cijene niske, a tržišta depresivna i nepovoljna, paladij po trenutnim cijenama vjerojatno neće smatrati atraktivnim.

No, možda će ih novi porast cijena paladija potaknuti da svoj fokus prebace na druge plemenite metale koji su pali u drugi plan.

Platina, primjerice, sada trguje po diskontnim cijenama u odnosu na njegov sestrinski metal paladij. Činjenica da je trenutna cijena platine oko 700 dolara po unci, još je zanimljivija ako se uzme u obzir da je održiva zamjena za paladij u katalizatorima.

Naravno, proizvođači automobila ne mogu se prebaciti na jeftiniji plemeniti metal samo tako. U posljednjih nekoliko godina odlučili su se za paladij u većini automobila s benzinskim motorom, pa bi, kada bi prešli na platinu, morali ponovno obraditi čitav proces proizvodnje katalizatora.

Što će duže trajati razdoblje niske cijene platine, to je izglednije da će proizvođači katalizatora u svoje pogone unositi promjene.

Nova potražnja za platinom također bi mogla pomoći zatvoriti cjenovni jaz u odnosu na paladij. Budući da su vrijednosti oba metala u velikoj mjeri vezana uz potražnju za automobilima, ona su također osjetljiva na potencijalni pad prodaje automobila zbog recesije, i dugoročnije gledajući, na rast tržišnog udjela električnih automobila, koja nemaju direktnu emisiju štetnih plinova.

Motori električnih automobila zahtijevaju druge metale, uključujući litij, kobalt i nikal. Elektronički sustavi u današnjim automobilima također sadrže i nešto srebra.

Osim toga, mnogi smatraju da će sustavi solarnih panela, koji su alternativni izvori energije, jednog dana moći pokretati svako vozilo, a samim time postati jedan od najbrže rastućih industrijskih izvora potražnje srebra.

Sigurno ulaganje

Za razliku od platine i paladija, srebro ima dugu povijest korištenja kao novac. Iako se srebro više ne kuje u kovanice namijenjene za promet, još uvijek ga traže ulagači u srebrnjake i ostale proizvode od srebra, koji ga smatraju odličnim očuvanjem bogatstva, zaštitom od inflacije te u njemu vide moguću buduću upotrebu u trgovini ili razmjeni.

Kao i platina, srebro se čini izuzetno jeftino kada se uspoređuje s paladijem. Tijekom protekle tri godine, dok se cijena paladija utrostručila, platina je zapravo pala za nekoliko dolara. Tijekom tog razdoblja, cijena srebra je u suštini ostala nepromijenjena.

Cijena srebra je sada ispod 15,50 dolara po unci, pa čak i ako slijedi stope paladija, te mu se vrijednost utrostruči, još uvijek će se nalaziti ispod svog prethodnog maksimuma od 49,50 dolara po unci.

Koja druga klasa imovine vam nudi mogućnost da utrostručite svoj novac prije nego što cijene prijeđu na nove vrhunce? Ne dionice. Ne obveznice. Ne nekretnine.

Vrijednost koja sada postoji u srebru je jedinstvena. Ali to ne treba shvatiti olako. Ako srebro uđe u fazu manije, kao što je to bilo u kasnim 1970-ima, možete očekivati sve vrste naslova, od deficita u opskrbi, panične kupnje među industrijskim korisnicima, neobuzdanih špekulacija na tržištima ročnica, mogućoj propasti futures ugovora za fizičke metale, i tako dalje.

Međutim, glavni financijski mediji zasad ne nalaze mnogo toga o čemu bi mogli pisati na tržištu srebra. Velike banke i drugi institucionalni sektori uvjereni su da špekulativni “kupci“ neće zahtijevati preuzimanje ovog plemenitog metala.

Dakle, tržište srebra je na sigurnom. S druge strane, trenutno najranjivije tržište je ono paladija.

Craig Hemke iz tvrtke TF Metals Report upozorava da bi COMEX (engl. Commodity Exchange of New York, burza sirovina), mogao proglasiti višu silu jer u njihovim trezorima postoji samo 42.000 unci paladija – što je dovoljno za samo 420 ugovora.

Ipak, gubici zbog propalih ugovora, mogli bi zasjeniti gubitke uzrokovane krađama katalizatora.

Sličan faktor poluge postoji na tržištima zlata i srebra, gdje je samo mali dio futures ugovora pokriven fizičkim inventarom. Naime, futures ugovori vežu se za cijenu plemenitih metala i ne predstavljaju stvarnu fizičku imovinu.

S obzirom na to da to da je fizičkog metala relativno malo u odnosu na količinu financijskih ugovora vezanih za njega, dolazi do nestašice i još veće razlike između fizičke i digitalne plemenite kovine.

Dakle, sigurnije je kupiti srebrne poluge ili srebrnjake nego financijske ugovore vezane za cijenu srebra. Pritom pripazite da svoje bogatstvo osigurate od lopova.

Izvor: www.moneymetals.com

Potražnja za paladijem potaknula krađu katalizatora Reviewed by on . U posljednje vrijeme pojavila se nova vrsta kriminala koji se širi diljem svijeta. Naime, lopovi su počeli krasti plemenite metale iz automobila. Ovi oportunist U posljednje vrijeme pojavila se nova vrsta kriminala koji se širi diljem svijeta. Naime, lopovi su počeli krasti plemenite metale iz automobila. Ovi oportunist Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori