Srijeda , 08.04.2020.

Početna » Novosti » Povoljna sezona: Procvat zlata u proljeće

Povoljna sezona: Procvat zlata u proljeće

19.03.2019. / 18:03 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ovogodišnji proljetni skok vrijednosti zlata očekuje se sredinom ožujka, s velikim potencijalom da se razvije mnogo više od uobičajenog.

Vrijednost dionica rudnika zlata sve se više uspinju, suprotno očekivanjima. Taj porast zanimanja za njih vjerojatno će rasti i u nadolazećim mjesecima, djelomično zbog vrlo povoljne proljetne sezone. Naime, zlato uglavnom pokazuje sezonalni karakter – cijena je krajem godine nešto niža, no uzlaznu putanju ima u prvoj polovici godine.

Sezonska je tendencija da se cijene istaknu u određeno vrijeme tijekom kalendarske godine. Iako sezonska aktivnost ne mijenja cijene, ona se uvelike mjeri sukladno ljudskom ponašanju koje se ponavlja svake godine, potaknuto sentimentom, tehničkim značajkama i običajima. Poznato je da su ljudi stvorenja koja djeluju potaknuta navikama i psihologijom mase, a to se prirodno odražava i u kupovnim odlukama.

Sezonske cjenovne oscilacije

Dionice zlata pokazuju snažnu sezonalnost jer njihova cijena odražava vrijednost njihovog dominantnog pokretača, zlata. Sezonalnost zlata općenito nije potaknuta fluktuacijama ponude, kao što je slučaj s potrošnom robom, budući da njegova opskrba ostaje prilično stabilna tijekom cijele godine. Ipak, glavne sezonske cjenovne oscilacije potaknute su potražnjom, a globalna potražnja za investicijama varira ovisno o razdoblju u kalendarskoj godini.

Ovogodišnja sezonska vrijednost zlata potaknuta je poznatim dohodovnim ciklusom i kulturnim pokretačima prevelike potražnje zlata iz cijelog svijeta.

Jedan od perioda godine kada cijena zlata i ostalih plemenitih metala češće raste je predbožićno vrijeme. Budući da se svakog Božića daruju milijuni zlatnih poklona, potražnja za ovom plemenitom kovinom raste, što dovodi i do porasta cijene. No da bi se izradile narukvice, naušnice, ogrlice i privjesci, potrebno je vrijeme. Zlatari koji znaju da će tijekom prosinca imati mnogo kupaca, sirovinu moraju kupiti barem nekoliko tjedana prije. Zbog toga cijena zlata na burzi ima tendenciju rasta već u studenom. Prosječni rast u ovom mjesecu je posljednjih desetljeća iznosio nešto manje od 1,5 posto.

Nakon kraja godine, investicije na zapadu značajno rastu nakon bonusa i poreznih kalkulacija jer investitori procjenjuju koliki su viškovi prihoda prethodne godine generirani za ulaganja. Nakon toga dolazi Kineska Nova godina koja je također prigoda za darivanje bližnjih na dalekom istoku, a predmeti od zlata su, kao i na Zapadu, poželjni i vrlo cijenjeni.

Ona se slavi krajem siječnja ili početkom veljače, što znači da tijekom cijelog prvog mjeseca u godini zlatari vrijedno rade na novim ukrasima izrađenim od plemenitih metala. Cijena zlata na burzi u prosjeku tijekom siječnja poraste nešto više od 1,5 posto.

No postoji period godine u kojem je interes za kupnju zlata i srebra još veći nego u gore navedenim periodima. Naime, radi se o sezoni vjenčanja u Indiji, koja se održava od listopada do prosinca svake godine. Indija je druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, a svake se godine u prosjeku održi 10 milijuna vjenčanja. Tradicija nalaže da se mladenka mora ukrasiti s velikom količinom nakita, a najpopularniji i najcjenjeniji nakit je onaj izrađen od srebra ili zlata. Naime, zlato je najbolji pokazatelj društvenog statusa, ali i garancija mladenki da će nakon udaje imati financijsku stabilnost koja neće ovisiti isključivo o imovinskom stanju supruga.

Kao i u slučaju Božića i Kineske nove godine, industrija nakita na vrijeme se počne pripremati na sezonu vjenčanja, stoga cijena ovog plemenitog metala u pravilu počne rasti prije samog početka sezone u listopadu. Ako se promatra period od 1979. do 2016. godine, cijena zlata na burzi je u prosjeku tijekom kolovoza rasla 1,4 posto, a tijekom rujna čak 2,5 posto.

Proljeće budi optimizam

Ali zanimljivo je da u proljeće postoji još jedan skok potražnje za zlatom. Naime, proljeće u ulagačima budi optimističan pogled na budućnost, a sunčeve zrake i sve više temperature prirodno stvaraju optimizam.

Gledano kroz godine, vrijeme bikovskog tržišta od 2001. do 2012. i 2016. do 2018. godine, procvat zlata obično je počeo sredinom ožujka, a trajao je do kraja svibnja. Tijekom 15 godina istraživanja, cijene zlata su u prosjeku rasle za skromnih 3,3 posto.

Ovaj proljetni porast brzo se odvija, s prosječnim trajanjem od samo 2,2 mjeseca. To ga čini najmanjim i najkraćim od tri sezonalna rasta cijena zlata, koji zaostaje za prvakom zimskog porasta od 9,3 posto i snažnim jesenskim porastom od 5,7 posto koji prati ljetnu depresiju. Ipak, još uvijek vrijedi trgovati. Dobici od 3,3 posto stvarno čine razliku.

Prosječne sezonske performanse zlata u ožujku, travnju i svibnju tijekom posljednjih godina uzlaznog tržišta bile su -0,3%, + 1,6% i + 0,6%. Iako je travanj tek šesti po redu za zlato najpovoljniji mjesec u godini, on još uvijek ima veliki utjecaj na cijene dionica zlata. Optimizam je sam po sebi visok u proljeće, a ovogodišnji proljetni porast ima bikovski karakter.

Potražnja za investicijama u zlatu porasla je u četvrtom tromjesečju, kada su se svjetska tržišta dionica raspala. Sukladno tome, kada se investitori počnu zabrinjavati da će biti na gubitku, oni će opet početi ulagati u zlato kako bi nastavili diverzificirati svoje zalihe. Snažna potražnja za investicijama u zlatu, zlatu daje dodatan poticaj.

To bi moglo zlato dovesti do novih velikih porasta. U najboljem slučaju u veljači, cijena zlata je iznosila 1.341 dolara po unci. Pod pretpostavkom da će doći do uobičajenog proljetnog rasta od 3,3 posto, zlato bi moglo dosegnuti čak 1.367 dolara po unci To je malo iznad vrhunca od 1.365 dolara, koji je zabilježen početkom srpnja 2016. godine. Interes investitora i špekulanata za zlato i priljev kapitala u njega eksplodirat će kada se postignu novi vrhunci.

Dionice zlata utječu na cijene zlata

Porast cijena zlata, znači i porast cijena dionica. Dionice zlata također pokazuju jaku sezonalnost, što je, naravno, izravna posljedica sezonske vrijednosti zlata. Budući da troškovi rudarenja zlata ovise o tome je li ono planirano, fluktuacije u cijeni zlata izravno povećavaju zarade u rudarenju zlata. Veće cijene zlata nose mnogo veću zaradu za rudare zlata, što privlači više investitora da podignu cijene dionica.

Čvrsti povijesni odnos između cijena zlata, profitabilnosti rudarstva zlata i stoga razine cijena zaliha zlata izuzetno je važno razumjeti. U suštini, dionice zlata utječu na cijene zlata i uvelike rastu u proljeće, kada raste njegova vrijednost.

Poput zlata, dionice rudnika zlata trpe sezonski pad cijena od kraja veljače do sredine ožujka. To je u prosjeku posljednjih godina iznosilo 2,7 posto. Zato nemojte odmah razmišljati o prodaji, ako u ovom sektoru dođe do tipičnog pada u ožujku. To je obično samo privremeno. Svaka sezonska slabost je izvrsna prilika za nova trgovanja zlatom na relativno niskom nivou.

Desetljećima, ako ne i dulje, svibanj je bio jedan od najboljih i najznačajnijih mjeseci za dugotrajne zalihe rudara zlata. Tek su mu se veljača i studeni uspjeli suprotstaviti.

Ključ uspjeha

Ključ za proljetni procvat zlata je da rasporedite svoj kapital do sredine ožujka, kada zalihe zlata padnu tijekom svog oporavka. U roku od mjesec dana početni dobici su često brzi krajem ožujka, dok se zlatne zalihe oporavljale od sezonskog zatišja. No, onda se proljetni porast usporava sredinom travnja, što uvijek obeshrabruje nestrpljive ulagače. Stvarni dobitak dolazi u svibnju, kada zlatne zalihe rastu.

Naravno, sezona nije primarni pokretači porasta vrijednosti dionica zlata ili samog zlata. Sezonski vjetar u leđa lako mogu ugušiti sentiment, tehničke značajke i tradicija. Sezonalnost ne funkcionira uvijek, pogotovo ako se ne podudara s navedenim primarnim pokretačima. Srećom, to sigurno nije slučaj ove godine.

Kada se sentiment, tehničke značajke, tradicija i sezonska kretanja podudaraju sa zalihama zlata, cijene se često dramatično povećavaju. Nažalost, većina špekulanata i investitora to neće shvatiti sve dok dobici koje donosi proljeća ne budu već iscrpljeni. Kupite jeftino sredinom ožujka umjesto da kupite skupo početkom lipnja!

Kao što je spomenuto na početku članka, ovogodišnji proljetni procvat trebao bi početi sredinom ožujka, s velikim potencijalom da se razvije mnogo više od uobičajenog. Veće cijene zlata potaknute obnovljenom potražnjom za investicijama i aktualnim strahovima od trgovanja dionicama na tržištu, doista povećavaju zaradu od zlata. Sve to uz jake sezonske vjetrove trebalo bi potaknuti veliki proljetni procvat.

Navedeni sezonski utjecaji na cijenu zlata mogu biti iskorišteni za kupnju investicijskog zlata u idealnom trenutku, no čak i izvan sezone, ulaganje u zlatne poluge ili npr. zlatne dukate je odlična ideja jer cijena zlata ima dugoročnu tendenciju rasta, a po mnogim stručnjacima, ulaganje u plemenite metale je najsigurnije ulaganje.

Izvor: silverdoctors.com

Povoljna sezona: Procvat zlata u proljeće Reviewed by on . Ovogodišnji proljetni skok vrijednosti zlata očekuje se sredinom ožujka, s velikim potencijalom da se razvije mnogo više od uobičajenog. Vrijednost dionica rudn Ovogodišnji proljetni skok vrijednosti zlata očekuje se sredinom ožujka, s velikim potencijalom da se razvije mnogo više od uobičajenog. Vrijednost dionica rudn Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori