Nedjelja , 08.12.2019.

Početna » Novosti » Pozitivan utjecaj američko-kineskog trgovinskog rata na zlato

Pozitivan utjecaj američko-kineskog trgovinskog rata na zlato

27.05.2019. / 17:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijena zlata u ponedjeljak je doživjela značajan oporavak i dosegla najvišu vrijednost u više od tjedan dana, jer su strahovi od produljenog trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine potaknuli osjećaj rizika, dok su loši ekonomski podaci iz SAD-a potaknuli nagađanja o smanjenju kamatnih stopa američke Federalne rezerve.

Spot cijena zlata porasla je za 0,1 posto, odnosno na 1,286.21 dolara po unci. U ranim jutarnjim satima žuti metal je čak dosegao cijenu od 1.287,32 dolara, što je najviše od 17. svibnja. Cijena futures ugovora za zlato u SAD-u, porasla je za 0,2 posto, odnosno na 1.285,60 dolara za uncu.

Loše razdoblje za kineske tehnološke tvrtke

Zlato je stvarno povratilo ranije gubitke jer “apetit za rizikom“ na tržištu ostaje prilično nestabilan“, rekao je Benjamin Lu, analitičar singapurske tvrtke Phillip Futures.

“Huawei se nedavno našao u nemilosti američkih institucija, što je dovelo do naglog pada akcija ovog tehnološkog giganta, ali to je negativno utjecalo i na ostale kineske tehnološke tvrtke“, dodao je.

Kina je u petak osudila američkog državnog tajnika Mikea Pompea zbog širenja ‘glasina’ kako glavni izvršni direktor kineskog Huawei Technologies Co. laže o vezama svoje tvrtke s vladom u Pekingu.

Niz slabih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog tjedna potaknuo je zabrinutost da je produljeni trgovinski rat s Kinom počeo uzimati danak na gospodarstvo zemlje, što je dodatno potaklo očekivanja da će Federalne rezerve smanjiti kamatnu stopu.

Tijekom vikenda, američki predsjednik Donald Trump ponovio je prigovor da su politike federalnih rezervi spriječile da ekonomski rast SAD-a dostigne svoj puni potencijal.

Porast volatilnosti

Daljnje neizvjesnosti pojavile su se nakon što je britanska premijerka Theresa May u petak izjavila da će podnijeti ostavku jer nije uspjela riješiti pitanje Brexita, čime se pokreće utrka za sljedećeg premijera koji bi se mogao izboriti za takozvani “tvrdi“ Brexit bez sporazuma s EU, što je također poticalo uspon zlata.

“Porast volatilnosti potaknut geopolitikom išao je u korist žutom metalu i ako politička igra prijestolja u Velikoj Britaniji i američko-kineska trgovina zadrže visoke razine neizvjesnosti, zlato bi moglo ponovno skočiti iznad 1.300 dolara“, izjavio je Alfonso Esparza, viši tržišni analitičar u londonskoj tvrtki Oanda Corp.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna znatno oscilirala, pa je u jednom trenutku dosegnula najvišu razinu u dvije godine, a potom oštro pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 97,57 bodova, nakon što je polovicom tjedna dosegnuo 98,37 bodova, najvišu razinu u dvije godine.

Do toga je djelomično došlo zbog trgovinskog spora između SAD-a i Kine, a time je zlato postalo jeftinije za vlasnike valuta izvan SAD-a.

Zlato bi moglo ponovo dovesti u pitanje cijenu od 1.290 dolara za uncu, što je proboj koji bi mogao cijenu zlata dovesti do iznosa od 1.295 dolara, tvrdi Wang Tao, tehnički analitičar Reutersa.

U međuvremenu, menadžeri i investitori hedge fondova naglo su smanjili ulaganja u dionice u Comex zlatu u tjednu do 21. svibnja, priopćila je u petak američka državna komisija koja nadgleda tržište roba s budućom isporukom – US Commodity Futures Trading Commission ili CFTC.

Od ostalih plemenitih metala, srebro je poraslo 0,3 posto, odnosno na 14,61 dolara za uncu, dok je paladij pao za 0,4 posto, odnosno na 1.329,90 dolara. Platina je porasla za 0,3 posto na 804,50 dolara za uncu.

Izvor: uk.reuters.com

Pozitivan utjecaj američko-kineskog trgovinskog rata na zlato Reviewed by on . Cijena zlata u ponedjeljak je doživjela značajan oporavak i dosegla najvišu vrijednost u više od tjedan dana, jer su strahovi od produljenog trgovinskog rata iz Cijena zlata u ponedjeljak je doživjela značajan oporavak i dosegla najvišu vrijednost u više od tjedan dana, jer su strahovi od produljenog trgovinskog rata iz Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori