Petak , 19.04.2024.

Početna » Novosti » Prodaja zlatnog nakita u Kini rekordno niska

Prodaja zlatnog nakita u Kini rekordno niska

13.02.2020. / 13:35 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Brojke za uvoz zlata iz Kine u prosincu bile su privremeno olakšanje prije naglog pada potražnje za zlatom ove godine. To se dogodilo zbog strahovanja od koronavirusa i rastuće ekonomske nesigurnosti, kažu analitičari.

Tvrtka Capital Economics opisala je pozitivni kineski uvoz zlata u prosincu, koji je iznosio oko 150 tona, kao “pet minuta slave”.

Visoke cijene zlata

“Prema posljednjim podacima kineskih carinskih vlasti, uvoz zlata u prosincu povećao se trostruko. To je u skladu sa sezonskom potražnjom za nakitom uoči kineske nove godine“, napisao je ekonomski direktor tvrtke Capital Economic Alexander Kozul-Wright.

Taj porast potražnje neće se zadržati u Kini, rekao je Kozul-Wright. Kao razlog je naveo visoke cijene zlata u lokalnoj valuti i sporiji gospodarski rast u Kini.

“Gledajući naprijed, očekujemo da će u Indiji visoke cijene domaće valute zajedno s usporavanjem kineskog gospodarskog rasta obuzdati fizičku potražnju za zlatom 2020.“, izjavio je u utorak.

Slaba potražnja za fizičkim zlatom

Capital Economic očekuje usporavanje gospodarskog rasta u Kini čak i ako se zaustavi epidemija koronavirusa. “Ne očekujemo kontinuirano oživljavanje uvoza kineskog zlata tako skoro“, dodao je Kozul-Wright.

Goldman Sachs također je smanjio svoju prognozu za 2020. za kineski BDP na 5,2 posto s 5,8 posto i tako odbio oko 2 posto godišnjeg rasta u ovom kvartalu.

Kineska fizička potražnja za zlatom prvi se put smanjila u svibnju prošle godine. Tada su cijene zlata narasle u domaćoj valuti, a potražnja u drugom kvartalu pala je za 27 posto.

“Iako se od tada postupno poboljšava, potražnja tijekom cijele godine bila je smanjena za 15 posto u odnosu na 2018. godinu, na 848 tona“, rekla je Rhona O’Connell, voditeljica analize tržišta za INTL FCStone za regije EMEA i Azije.

Neizvjesnost zbog koronavirusa

Zbog viših cijena zlata pomiješanih s neizvjesnošću zbog koronavirusa, ovogodišnje su proslave kineske Nove godine “vrlo prigušene“ kada je riječ o kupovini zlata, izjavila je u utorak O’Connell.

“Promjena raspona cijena trajala je puno duže nego što je uobičajeno da se cjenovna elastičnost potražnje ponovo prilagodi, jer su ekonomske nesigurnosti zadržale kupce na margini“, opisala je.

Trebat će vremena da se Kina oporavi od koronavirusa, a predviđa se da će potražnja za zlatom pasti oko 10 posto u 2020. godini, rekla je O’Connell.

Drastičan pad potražnje za nakitom

Veliki dio potražnje za zlatnim nakitom u Kini zasnovan je na faktoru “ukrašavanja“, a ne na “ulaganju“, istaknula je.

“Ovaj će se dio tržišta vjerojatno odvojiti više vremena kako bi se oporavili jer potrošači ne kupuju nakit. Pogotovo dok je stanovništvo i dalje u karanteni u većini regija. Tu su i vladina ograničenjima putovanja i logistička pitanja, zajedno s radnicima koji se ne vraćaju s novogodišnjeg putovanja. Samo 20 posto do sada se vratilo kući,“ naglasila je.

“Očekivali bismo da ćemo ove godine dobiti još jedno smanjenje potražnje za zlatom i potpuno je moguće daljnje smanjenje od 10 posto“.

U nedavnom intervjuu za Bloomberg, Zhang Yongtao, izvršni direktor Kineske udruge zlata, rekao je da se očekuje da potražnja za nakitom drastično padne na glavnom svjetskom tržištu po potrošnji zlata. Dodao je da strah od koronavirusa drži potrošače kod kuće.

Loša prodaja drugu godinu za redom

“Ljudi nisu raspoloženi za kupovinu nakita. Trgovine i trgovački centri zatvoreni su zbog virusa. Prodaja zlatnog nakita i poluga ove će godine znatno pasti“, rekao je Yongtao u intervjuu.

Komentari dolaze nakon slabe prodaje tijekom proslave Lunarne nove godine. Nancy Wong, zamjenica izvršnog direktora tvrtke Luk Fook Holdings, rekla je da je ovaj međunarodni draguljar zabilježio značajan pad prodaje. Kako u prodavaonici tako i u dnevnom maloprodajnom prometu diljem kontinentalne Kine, Hong Konga i Makaua tijekom blagdana.

Loša prodaja dolazi nakon razočaravajuće 2019. godine. Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, potražnja za kineskim nakitom smanjila se za 7 posto prošle godine.

Svjetsko vijeće za zlato je napomenuo da su rekordno visoke cijene zlata u kineskom juanu najveći faktor koji je utjecao na slabu potražnju u prošloj godini. Ove se godine čini da su glavni čimbenici koji utječu na potražnju nakita slab gospodarski rast i strah zbog koronavirusa.

Vrijeme će pokazati ishod

Rhona O’Connell, voditeljica analize tržišta iz tvrtke INTL FCStone za regiju EMEA i azijske regije, izjavila je u nedavnom izvješću da bi kineska potražnja u 2020. mogla pasti za 10 posto.

Međutim, neki tržišni analitičari ublažavaju razočaravajuću prodaju za vrijeme Lunarne nove godine. U nedavnom intervjuu za Kitco News, Juan Carlos Artigas, direktor investicijskog istraživanja pri Svjetskom vijeću za zlato, rekao je da je prerano govoriti kakva će se pokazati potražnja za kineskim zlatom u ovoj godini. Dodao je da jedan tjedan neće utjecati na godišnju potražnju zlata.

“Mislim da kad je riječ o potražnji za zlatom u Kini moramo poduzeti pristup ‘vrijeme će pokazati’“, rekao je.

Izvor: www.kitco.com

Prodaja zlatnog nakita u Kini rekordno niska Reviewed by on . Brojke za uvoz zlata iz Kine u prosincu bile su privremeno olakšanje prije naglog pada potražnje za zlatom ove godine. To se dogodilo zbog strahovanja od korona Brojke za uvoz zlata iz Kine u prosincu bile su privremeno olakšanje prije naglog pada potražnje za zlatom ove godine. To se dogodilo zbog strahovanja od korona Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori