Petak , 27.11.2020.

Početna » Novosti » Propast najvećeg svjetskog proizvođača zlata?

Propast najvećeg svjetskog proizvođača zlata?

11.12.2018. / 11:45 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Godine 1987. južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, tada 34-godišnji vođa sindikata, vodio je 300.000 rudara u štrajku koji je simbolizirao otpor režimu apartheida, sustava rasne segregacije koji je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uveden kao službena politika Južnoafričke Republike. Sada se rudari u štrajku, suočavaju s bitkom koja je manje povezana s politikom, ali je ne mogu dobiti.

Industrija zlata stara 130 godina, koja je proizvela više od polovine zlata ikad iskopanog na zemlji, sada se nalazi u posljednjoj fazi propasti. Naime, većina zlatnih rudnika Južne Afrike neprofitni su po tekućim cijenama.

Smanjeni izvoz smanjio je doprinos zlata na nešto više od jedan posto južnoafričke ekonomije, za razliku od 3,8 posto koliki je bio 1993. godine – godinu prije nego što je afrički nacionalni kongres (ANC) Nelsona Mandele osvojio prve demokratske izbore u zemlji.

Dugotrajni štrajk radnika

Premda propadanje industrije neće odjeknuti na način na koji bi to nekoć bilo, ministar rudarstva kritizirao je plan tvrtke Gold Fields Ltd., najvećeg svjetskog proizvođača zlata, zbog smanjenja radnih mjesta jer vladajući ANC nastoji održati svoju bazu prije izbora iduće godine.

Radovi u rudnicima koje vode Gold Fields i Sibanye Gold Ltd. u Južnoj Africi zaustavljeni su zbog štrajkova uzrokovanih smanjenjem radnih mjesta i plaća. Oba proizvođača smanjila su izlazne projekcije za ovu godinu.

Južnoafrička industrija zlata sada zapošljava nešto više od 100.000 ljudi, što je manje od petine broja koji je nekad napajao “ekonomski apartheid“. Gospodarski i društveni učinak daljnjih smanjivanja u industriji, bit će povećan jer svaki rudar uzdržava između pet i deset članova obitelji, te radi dva posla.

“Veće plaće i cijene električne energije, u kombinaciji s geološkim izazovima najdubljih rudnika u svijetu, značit će smanjenje radnih mjesta i manju proizvodnju u zemlji tijekom narednih pet godina“, rekao je izvršni direktor Gold Fieldsa, Nick Holland.

“Kad sve izračunate, a nastavite ponavljati isto iz godine u godinu, vrlo brzo ćete propasti“, rekao je Holland u intervjuu. “Industrija će se samo sve više približavati svojoj smrti“.

Radnici u rudniku South deep, štrajk su započeli 2. studenog, prosvjedujući zbog planova proizvođača da smanji broj radnih mjesta u sklopu restrukturiranja kako bi se uklonili gubici.

Štrajk zbog plaća koji se odvija u tri rudnika u vlasništvu južnoafričke tvrtke Sibanye, najvećeg proizvođača u zemlji, ulazi u treći tjedan. Predsjednik Uprave Neal Froneman priznaje da pritisak raste u želji da se riješe sigurnosni problemi nakon više od 20 smrtnih slučajeva ove godine. Ako se to može učiniti, vjeruje kako će zlatni rudnici Južne Afrike opstati malo duže.

“To je industrija u opadanju, istina, ali ako zalazak sunca znači da će ono zaći za 10 godina ili 15 godina, to je još uvijek udaljeno 10 ili 15 godina“, rekao je Froneman u intervjuu prošlog mjeseca. “Još uvijek ima novca koji se može zaraditi“.

Izvor: www.bloomberg.com

Propast najvećeg svjetskog proizvođača zlata? Reviewed by on . Godine 1987. južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, tada 34-godišnji vođa sindikata, vodio je 300.000 rudara u štrajku koji je simbolizirao otpor režimu apar Godine 1987. južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, tada 34-godišnji vođa sindikata, vodio je 300.000 rudara u štrajku koji je simbolizirao otpor režimu apar Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori