Nedjelja , 24.10.2021.

Početna » Novosti » Rast dolara vrši pritisak na plemenite metale

Rast dolara vrši pritisak na plemenite metale

27.09.2019. / 18:21 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata i srebra bile su nešto niže u ranim američkim trgovanjima u petak. Snažan indeks američkog dolara, koji je dostigao novi maksimum za ovu godinu, pomaže u pritisku na plemenite metale. Položaji na ljestvici za dva metala također su se malo pogoršali, a bikovi se moraju ubrzati i uskoro pokazati snagu kako bi se izbjegla ozbiljnija tehnička oštećenja. To uključuje i povišenje cijena na dnevnim grafikonima koji se poništavaju i sugeriraju da su kratkoročni tržišni vrhovi na snazi. Futures ugovori za zlato za prosinac na grani njujorške robne burze Comex zadnji su put pali 13,20 dolara za uncu na 1.502,10 dolara. Futures ugovori za zlato za prosinac posljednji put su pali za 0,292 dolara, na 17,62 dolara za uncu.

Usporavanje globalnog gospodarskog rasta je u fokusu

Nedavno objavljeni američki ekonomski podaci nisu bili puni velikih iznenađenja i nisu pomaknuli tržište. Narudžbe trajnih dobara u kolovozu su porasle za 0,2 posto u odnosu na srpanj, nasuprot očekivanjima od pada od 1,0 posto. Osobni dohodak u kolovozu bio je u skladu s očekivanjima i iznosio je 0,4 posto. Osobni trošak u kolovozu je porastao samo 0,1 posto u odnosu na srpanj, nasuprot očekivanjima od 0,3 posto.

Usporavanje globalnog gospodarskog rasta je u fokusu krajem ovog tjedna. Kina je izvijestila da je njen godišnji industrijski profit u kolovozu pao za 2 posto. Deflacija cijena proizvođača također se produbila u kolovozu. Drugi ekonomski podaci objavljeni iz drugog najvećeg svjetskog gospodarstva u petak, također su pokazali da kineski uvoz sirove robe općenito opada. Trgovinski rat SAD-a i Kina značajno je omeo kineski gospodarski rast.

U međuvremenu su iz Europske unije stizale nove turobne ekonomske vijesti. Indeks povjerenja potrošača u eurozoni u rujnu zabilježen je na minus 6,5 u odnosu na minus 7,1 u kolovozu. Povjerenje u industriji u rujnu je zabilježeno ne minus 8,8, s minus 5,8 u kolovozu.

Pad apetita za rizikom

Svjetsko tržište primjećuje da je apetit za rizikom pomalo ugušen Američkim Zastupničkim domom pod utjecajem predsjednika Trumpa. Hoće li Trump uistinu biti opozvan, zasad se čini malo vjerojatnim. Međutim, istraga Doma vjerojatno će omalovažiti američku vladu i zaustaviti novo zakonodavstvo te će vjerojatno naštetiti Trumpovoj strateškom programu vanjske politike.

Cijene sirove nafte na robnoj burzi u New Yorku niže su i trguju oko 55 dolara po barelu. Pad cijena sirove nafte u ovom tjednu, u kombinaciji s jakim dolarom ukazuje na medvjeđi trend kretanja metala na vanjskom tržištu.

Zlato je i dalje u prednosti

Tehnički gledano, bikovski trend zlata još uvijek ima ukupnu kratkoročnu tehničku prednost. Ipak, četveromjesečni porast na dnevnoj ljestvici u ozbiljnoj je opasnosti da bude poništen. Sljedeći cilj cijena zlata je da se u listopadskim futures ugovorima nadmaši solidan otpor na vrhunac rujna od 1.566,20 dolara.

Sljedeći kratkoročni izgled pada cijena stavlja cijene futures ugovora za zlato za prosinac ispod solidne tehničke podrške na rujanskom minimumu od 1.490,70 dolara. Prvi otpor je vidljiv na prekonoćnim maksimumima od 1.514,40 dolara, a zatim na 1.520 dolara po unci.

Futures ugovora za srebro za prosinac u budućnosti bikova imaju ukupnu kratkoročnu tehničku prednost, ali su krajem ovog tjedna loše stajali. Četveromjesečni uzlazni trend u ozbiljnoj je opasnosti i bikovi moraju vrlo brzo pokazati svježu snagu da bi ga održali na mjestu.

Sljedeći cilj porasta cijena srebra je zaključavanje cijena iznad čvrstog tehničkog otpora na ovotjednih visokih 18,81 dolara za uncu. Sljedeći negativan ishod je zaključavanje cijena ispod solidne potpore na rujanskom minimumu od 17,47 dolara za uncu. Prvi otpor je vidljiv na prekonoćnim visinama od 17,96 dolara, a zatim u 18 dolara.

Izvor: www.kitco.com

Rast dolara vrši pritisak na plemenite metale Reviewed by on . Cijene zlata i srebra bile su nešto niže u ranim američkim trgovanjima u petak. Snažan indeks američkog dolara, koji je dostigao novi maksimum za ovu godinu, po Cijene zlata i srebra bile su nešto niže u ranim američkim trgovanjima u petak. Snažan indeks američkog dolara, koji je dostigao novi maksimum za ovu godinu, po Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori