Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Raste broj moćnih država koje odustaju od dolara

Raste broj moćnih država koje odustaju od dolara

31.10.2019. / 18:13 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Američki dolar je već desetljećima glavna rezervna valuta u svijetu, ali taj bi status mogao biti ugrožen. Naime, “vrlo moćne države“ pokušavaju narušiti njegov značaj, upozorila je Anne Korin iz Instituta za analizu globalne sigurnosti.

Države se udaljavaju od dolara

“Glavni pokretači“, poput Kine, Rusije i Europske unije, imaju snažnu “motivaciju za dedolarizaciju“, rekla je u srijedu Korin, koordinatorica u istraživačkom centru za energetiku i sigurnost.

“Ne znamo što će biti sljedeće. Ono što znamo je da je trenutna situacija neodrživa“, rekla je Korin. “Postoji rastući klub nezadovoljnih zemalja – vrlo moćnih zemalja“, dodala je.

Da ne bi bilo zabune, dolar se smatra jednom od najsigurnijih investicija u svijetu i raste u vrijeme ekonomskih ili političkih nemira. No, jedan od čimbenika koji suzbijali entuzijazam zemalja za zelenim novčanicama je vjerojatnost da će podlijegati američkoj jurisdikciji kada trguju u dolarima.

Dominacija dolara gubi snagu

Kada se američki dolar koristi ili se transakcije odobravaju kroz američku banku, subjekti su podložni američkoj jurisdikciji. Čak i kada “nemaju nikakve veze sa Sjedinjenim Državama“, rekla je Korin za CNBC .

Korin se osvrnula na jednostrano povlačenje Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine, nakon čega je uslijedila obnova sankcija Teheranu. Ta je situacija učinila europske multinacionalne tvrtke ranjivima na sankcije od Washingtona ako nastave poslovati s Iranom.

Velika motiviranost moćnih država

“Europa želi poslovati s Iranom. Ne želi biti podložna američkom zakonu zbog poslovanja s Iranom, zar ne?“, rekla je. “Nitko ne želi biti priveden na aerodromu zbog posla s državama s kojima SAD nije zadovoljan što posluju“, naglasila je.

Kao rezultat, zemlje imaju “vrlo, vrlo jaku motivaciju“ preusmjeriti se od korištenja dolara, rekla je.

“Petro-juan“ može biti rano upozorenje

Ali opadne utjecaj dolara, druge bi valute mogle ispuniti ulogu koju tradicionalno ima dolar. Posebno kineski juan. Petro-juan je naziv kineske novčane jedinice kojom se trguje na kineskoj međunarodnoj burzi nafte. Uvođenjem petro-juana Kina je zaustavila monopol petrodolara u međunarodnoj naftnoj trgovini. To je bio početak svojevrsne dedolarizacije naftnog tržišta.

Kina je posljednjih godina pokušala internacionalizirati upotrebu svoje valute. Takvi potezi uključivali su uvođenje futures ugovora na sirovu naftu denominirane u juanima i izvještaje da se priprema platiti uvoznu sirovu robu u vlastitoj valuti, a ne američkom dolaru.

“Kanarinac u rudniku ugljena“

Petro-juan, kojim je Kina zaustavila monopol petrodolara u međunarodnoj naftnoj trgovini, mogao bi poslužiti kao rani znak upozorenja na negodovanje zbog sve veće dominacije dolara, rekla je Korin.

“Mislim da je to ‘kanarinac u rudniku ugljena’. Ne zaboravite, 90 posto nafte trguje se u dolarima “, rekla je. “Ako se na neki način dominacija dolara nad trgovinom nafte počinje raspadati, to je pomak u smjeru dedolarizacije“, naglasila je.

Međutim, dodala je da, iako je petro-juan možda “nužni“ uvjet za međunarodno napuštanje dolara, to nije “dovoljno“ da se to dogodi samostalno.

Izvor: www.cnbc.com

Raste broj moćnih država koje odustaju od dolara Reviewed by on . Američki dolar je već desetljećima glavna rezervna valuta u svijetu, ali taj bi status mogao biti ugrožen. Naime, “vrlo moćne države“ pokušavaju narušiti njegov Američki dolar je već desetljećima glavna rezervna valuta u svijetu, ali taj bi status mogao biti ugrožen. Naime, “vrlo moćne države“ pokušavaju narušiti njegov Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori