Ponedjeljak , 25.05.2020.

Početna » Novosti » Raste potražnja za fizičkim srebrom

Raste potražnja za fizičkim srebrom

09.04.2020. / 11:30 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon što dođe do vrhunca epidemije COVID-19, zemlje diljem svijeta započet će s naporima za ponovno pokretanje svojih gospodarstava. A srebro će imati veliku korist od toga jer zauzima novo mjesto u robnom svijetu kao “infrastrukturni“ plemeniti metal, prema BMO.

Kada će srebro zasjati?

Srebro je zaostajalo za zlatom, a omjer cijena zlata i srebra iznosio je oko 1:110, pokazuju podaci o spot cijenama s Kitco.com. To znači da je sada potrebno 111 unci srebra za kupnju jedne unce zlata. U vrijeme pisanja, cijena ugovora vezanih za srebro na COMEX-u trgovala se za 15.220 dolara, što je pad za 1,68 posto na dan.

S obzirom na to da je zlato u prvom kvartalu bilo najvrjedniji plemeniti metal, a možda čak i u drugom kvartalu ove godine, ulagači u srebro se pitaju kada će ono napokon zasjati.

Dobra vijest za ove ulagače dolazi od Colina Hamiltona, šefa istraživanja tržišta pri BMO Capital Markets. On u novom desetljeću vidi novu ulogu srebra, što će protresti potražnju.

Potražnja u tehnološkim područjima

“Iako zlato prirodno dobiva najviše pažnje u makro okruženju agresivne monetarne podrške, smatramo da se za srebro pojavljuje prilika. Kako vlade nastoje poboljšati gospodarski oporavak, predviđamo da područja s intenzivnom potrebom za srebrom, poput 5G i solarne tehnologije, mogu imati koristi od bilo kojeg fiskalnog impulsa. To će srebro sve više činiti ‘infrastrukturnim’ plemenitim metalom,“ napisao je Hamilton u izvještaju u utorak.

O srebru se oduvijek mislilo da ima značajnu industrijsku komponentu koja u posljednje vrijeme smanjuje cijene. No, nova bi infrastrukturna uloga mogla značajno promijeniti dinamiku ponude i potražnje.

Industrijski plemeniti metal

“Izgledi za fizičku potražnju za srebrom svjedočit će da će doći do promjene kada nove tehnologije dođu do izražaja“, rekao je Hamilton. “Tradicionalno se smatra industrijskim plemenitim metalom. On se primjenjuju kao vodljiv i lako obradiv element unutar elektronike, ali i kao legura za tvrdo lemljenje. Vjerujemo da će se upotreba srebra u tehnologiji povezanoj s 5G tehnologijom i fotonaponskim proizvodima sve više pozicionirati kao infrastrukturna roba“, kaže.

Potražnja za srebrom bit će sve veća, napomenuo je Hamilton, navodeći dodatne poticajne mjere.

Vlade provode fiskalne poticajne mjere

“Globalno gledano, fiskalne poticajne mjere su namijenjene kako bi se postigle promjene na strani potražnje. Ovaj novi i rastući izvor potražnje za srebrom vjerojatno će se pojaviti ranije nego što se očekuje u trenutnom okruženju. Naime, rezultat ekonomskih posljedica od koronavirusa na velikim tržištima u nastajanju i industrijaliziranim tržištima potiče vlade da provedu dosad neviđene fiskalne poticajne mjere za oživljavanje aktivnosti“, rekao je.

Kina će igrati ključnu ulogu u povećanoj potražnji, posebice kada je riječ o 5G tehnologiji i drugim unapređenjima infrastrukture.

Potražnja će biti ciklična

“Potrošnja srebra trebala bi zabilježiti najbrži rast potražnje svih njegovih krajnjih namjena u narednom desetljeću. Porast 5G tehnologije i stalni rast fotonaponskih sustava pružit će visok rast novih potencijala za krajnju upotrebu srebra. Trenutno, procjene organizacije The Silver Institute sugerira da potražnja za novom tehnologijom mobilne komunikacije već čini 7,5 milijuna unci srebra“, objasnio je Hamilton.

Uspoređujući potražnju srebra s onom zlata, Hamilton je istaknuo da će potražnja za srebrom biti ciklična, ali utjecajnija.

Koncentrirano tržište

BMO predviđa pomak u deficitu za srebro kako potražnja u fotonaponskim sustavima, 5G tehnologiji, tako i sektorima fizičkih ulaganja raste. Kaže se da ovaj rast nadoknađuje bilo kakav pad potražnje u vezi s potrošačima, industrijom i fotografijom.

Što se tiče ponude, postojat će rizici remećenja, dodao je Hamilton.

“Kada promatramo ponudu, Meksiko i Peru ističu se kao jasni pobjednici u sve većoj potražnji za srebrom. Od 2020. godine, procjenjujemo da obje zemlje zajedno čine oko 40 posto od ukupne svjetske proizvodnje srebra u iznosu od oko 1,000 milijuna unci. To ne uključuje otpad, što ga čini relativno koncentriranim tržištem“, napomenuo je. “Ova godina izgleda posebno ranjiva u tom pogledu. Naime, utjecaji COVIDA-19 u zemljama proizvođačima, uključujući Meksiko i Peru, zadržati će se do određene mjere, barem tijekom travnja“, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Raste potražnja za fizičkim srebrom Reviewed by on . Nakon što dođe do vrhunca epidemije COVID-19, zemlje diljem svijeta započet će s naporima za ponovno pokretanje svojih gospodarstava. A srebro će imati veliku k Nakon što dođe do vrhunca epidemije COVID-19, zemlje diljem svijeta započet će s naporima za ponovno pokretanje svojih gospodarstava. A srebro će imati veliku k Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori