Nedjelja , 31.05.2020.

Početna » Novosti » Rastuća nestašica srebra obećava povećanje cijene tijekom 2019. godine.

Rastuća nestašica srebra obećava povećanje cijene tijekom 2019. godine.

29.01.2019. / 18:27 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene srebra u prosincu su porasle za 9,1 posto, što je najveći mjesečni dobitak u gotovo dvije godine. Ove bi pak godine, budući da rudari izbjegavaju nove projekte zbog globalne ekonomske neizvjesnosti, cijena mogla porasti sa sadašnjih 15,87 dolara na 17,50 dolara po unci, stoji u Bloombergovom istraživanju 11 trgovaca i analitičara.

Odnos ponude i potražnje

Prema procjenama Robina Bhara, londonskog analitičara za Societe Generale SA, očekuje se da će ove godine biti proizvedeno oko 26.000 tona srebra. To bi bila najmanja količina od 2013. godine, što znači da će globalna potražnja za fizičkim srebrom nadmašiti količinu proizvedenog srebra sedmu godinu za redom. Razlog za to je ponajviše industrijska upotreba, počevši od solarnih ćelija do računala osjetljivih na dodir, pa čak i medicinskih svrha.

“Rast opskrbe počeo je usporavati, više nego za bilo koji drugi plemeniti metal”, rekao je John LaForge, voditelj strategije stvarne imovine u Wells Fargo Investment Institute.

Potražnja za srebrom potječe od tri vrlo različite uporabe. Potrošači kupuju srebrni nakit i pribor za jelo, ulagači vide srebro, baš kao i zlato, kao sigurnu kupnju u nestabilnim vremenima, no industrijski je sektor ipak najznačajniji korisnik. Kao takav uzima oko 55 posto dostupnog srebra godišnje, za razliku od zlata kojeg kupuju tek 10 posto. Visoka toplinska i električna provodljivost srebra, zajedno s razinom osjetljivosti na svjetlo te antibakterijske osobine, otvaraju mogućnosti doslovce stotinama proizvoda, što smanjuje odnos ponude i potražnje za ovim plemenitim metalom.

Gospodarski problemi

Sektor industrijske primjene vjerojatno će dodatno potaknuti potražnju za srebrom u 2019. godini, tvrde analitičari za Bloomberg Intelligence, Eily Ong i Tobias Nystedt. Oni smatraju da će potražnja za srebrom do 2023. godine porasti za 50 posto, u usporedbi s povećanjem od 17 posto za bakar i 11 posto za zlato.

Ostali analitičari pak smatraju da neće sve biti tako glatko jer značajnu ulogu igraju globalno i američko gospodarstvo.

“Iako i dalje vidimo neizvjesnost oko aktualnog globalnog rasta, koja potiče investicijsku potražnju za plemenitim metalima, i dalje nismo uvjereni da će se ova sklonost prema srebru nastaviti“, kažu analitičari Goldman Sachs Group Inc. “S obzirom na višestruke industrijske namjene, potražnja za srebrom je također podložnija usporavanju globalnog rasta”, dodaju.

Sustav federalnih rezervi također predstavlja problem. Srebro i zlato bili su među najuspješnijim sredstvima u protekla tri mjeseca, budući da su ulagači smanjili očekivanja za rast kamatnih stopa u SAD-u usred usporavanja globalnog rasta.

Međutim, središnja banka nedavno je naglasila da će pratiti podatke koji se kreću prema naprijed kako bi odlučili o novoj monetarnoj politici. Ako FED usporava rast cijena, povećat će se vrijednost srebra i zlata; ako ne, ona može pasti.

Iako prije kraja 2018. godine, srebro nije uživalo status jednog od omiljenih plemenitih metala, situacija se sada značajno promijenila.

U utorak je spot cijena srebra porasla za 0,8 posto što je bio drugi mjesečni uspon za redom te ujedno najbolji niz u godini.

Izvor: goldsilver.com

Rastuća nestašica srebra obećava povećanje cijene tijekom 2019. godine. Reviewed by on . Cijene srebra u prosincu su porasle za 9,1 posto, što je najveći mjesečni dobitak u gotovo dvije godine. Ove bi pak godine, budući da rudari izbjegavaju nove pr Cijene srebra u prosincu su porasle za 9,1 posto, što je najveći mjesečni dobitak u gotovo dvije godine. Ove bi pak godine, budući da rudari izbjegavaju nove pr Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori