Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Razlika između investicijskih i kovanica s numizmatičkom vrijednošću

Razlika između investicijskih i kovanica s numizmatičkom vrijednošću

22.01.2019. / 13:03 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlatna numizmatika po nekoliko se stavki razlikuje od investicijskih kovanica. Mnogi pojedinci koji žele ulagati u fizičko zlato ili srebro to čine kupnjom investicijskih zlatnih i srebrnih kovanica ili poluga. Manje je bitno kupujete li kovanice Austrijski Philharmoniker, Kanadski javorov list, Sjevernoamerički orao ili Sjevernoamerički bizon jer im je cijena definirana isključivo cijenom zlata s obzirom na težinu od koje su izrađeni.

Međutim, kada investirate u rijetku zlatnu ili srebrnu kovanicu, vaša investicija ima i numizmatičku vrijednost, koja može biti višestruko veća od vrijednosti dragocjenog metala od kojeg je kovanica izrađena.

Što je numizmatička vrijednost?

Numizmatika, prema definiciji, znači “proučavanje ili čin prikupljanja kovanica, papirnatog novca i medalja.“ Numizmatičke kovanice su u suštini rijetke ili vrijedne kovanice koje imaju vanjsku vrijednost iznad i izvan osnovne vrijednosti plemenitog metala. Ponekad su vrijedne jer su povijesne, jedinstvene, imaju posebne oznake ili su kovane na poseban način. Postoje mnogi faktori koji mogu dodati vrijednost kovanicama da bi ušle u kategoriju numizmatika, ali sve su one uglavnom cijenjene zato što su rijetke.

Numizmatička vrijednost kovanice je stvarna tržišna vrijednost koju kovanica postiže kada ju kolekcionar kupuje za svoju kolekciju. Kod nekih kovanica, iskovanih od plemenitih materijala, vrijednost određuje jedino materijal od kojeg je iskovana i njezina težina (ovo je najčešće slučaj kod tzv. “investicijskih zlatnika“ i “investicijskih srebrnjaka“). No postoje i kovanice čija vrijednost ne ovisi direktno o težini materijala od kojega je iskovana.

Nije rijetko da kovanica ima veću numizmatičku vrijednost nego što vrijedi sam materijal od kojeg je načinjena. Tvrtke koje se bave otkupom zlata i srebra, otkupljuju sirovinu (materijal od kojeg je kovanica načinjena), te se u svojoj procjeni oslanjaju najviše na vagu (težinu same kovanice). Kovanice od plemenitih kovina koje imaju dodatnu numizmatičku vrijednost predmet su posebnog proučavanja stručnjaka, te trgovanja pod posebnim uvjetima.

U skladu sa zakonskim propisima Europske Unije, zlatna numizmatika, čija tržišna vrijednost preseže 180 posto vrijednosti čistoga zlata od kojega je izrađena, ne spada u investicijsku kategoriju. Zlatnici koji su iskovani od zlata čistoće manje od 90 posto ili su pak kovani prije 1800. godine također se ne smatraju investicijskim zlatnim kovanicama.

Razumijevanje tržišta

Ako se osvrnete na cijene plemenitih metala kroz povijest, vidjet ćete da se cijene uvijek povećavaju nakon značajnih korekcija na tržištu. Dok “spot“ cijena zlata ili srebra ima veliki utjecaj na investicijske kovanice, rijetke zlatne i srebrne kovanice imaju visoku vrijednost bez obzira na stanje na tržištu plemenitih metala. Njihova vrijednost više ovisi o vanjskim čimbenicima, kao što su potražnja kolekcionara, rijetkost, dražbe i vremenskog perioda – izvan uobičajenih faktora koji obično utječu na cijenu zlata.

Ulaganje u rijetke kovanice može biti vrlo profitabilan pothvat, ali je također sasvim moguće da vaša investicija izgubi vrijednost, pa je važno razumjeti da, kao i svaka investicija, nema garancije. Za razliku od kupnje investicijske zlatne ili srebrne kovanice, prije kupnje rijetke kovanice, bilo bi dobro napraviti opsežno istraživanje i razumjeti tržište jer će svaki novčić biti različit. Tržište nije ni približno jednako likvidno kao i tržište investicijskih kovanica, a pronalaženje kupaca ili prodavača ponekad može biti izazovno. Međutim, obrazovan stručnjak za rijetke kovanice može vam pomoći donijeti najprofitabilniju i najmudriju odluku kada dođe vrijeme da kupite ili prodate svoje kovanice.

Kada kupujete ili prodajete rijetki novčić, morate znati koliko taj novčić vrijedi na današnjem tržištu, a korisno je razmotriti i kako se tržište može promijeniti u budućnosti.

Dugoročna investicija

Ako ćete kupiti rijetke zlatne ili srebrne kovanice zbog njihove numizmatičke vrijednosti, dobro razmislite prije kupnje. Bilo bi dobro da rijetke kovanice čuvate najmanje 10 godina prije prodaje. Numizmatički kovanice na tržištu funkcioniraju drugačije od investicijskih kovanice te mogu biti izvrsno dugoročno ulaganje.

Na vama je da odlučite želite li ulagati u rijetke kovanice. Također, u redu je ulagati u rijetke i investicijske kovanice u isto vrijeme. Zapamtite, kada su cijene zlata niske, možda ćete naići na bolju priliku jer je više ljudi željno prodati. Ako imate dugoročnu perspektivu, možda ćete na kraju skupljati i rijetke i investicijske kovanice za kasnije dobitke.

Izvor: www.sbcgold.com

Razlika između investicijskih i kovanica s numizmatičkom vrijednošću Reviewed by on . Zlatna numizmatika po nekoliko se stavki razlikuje od investicijskih kovanica. Mnogi pojedinci koji žele ulagati u fizičko zlato ili srebro to čine kupnjom inve Zlatna numizmatika po nekoliko se stavki razlikuje od investicijskih kovanica. Mnogi pojedinci koji žele ulagati u fizičko zlato ili srebro to čine kupnjom inve Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori