Srijeda , 28.10.2020.

Početna » Novosti » Razlika između papirnatog i fizičkog zlata

Razlika između papirnatog i fizičkog zlata

19.12.2018. / 09:46 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-


Trenutno jedan od najpopularnijih oblika ulaganja u plemenite kovine u svijetu jest investiranje u “papirnato” zlato. Analitičari procjenjuju kako se tijekom godine dana na globalnoj razini kupi, odnosno, proda “papirnatoga” zlata u vrijednosti i do stotinu puta većoj od ukupnih svjetskih zaliha fizičkoga zlata. Pod “papirnatim” zlatom podrazumijeva se kupnja zlata pri kojemu kupac ne kupuje fizičko zlato i traži isporuku odmah, nego kupuje obećanje da će zlato u nekom trenutku u budućnosti dostupno ili isporučivo.

Razlika između “papirnatog“ i fizičkog zlata jest ta da “papirnato“ u većini slučajeva realno ne postoji. Ono što kupci dobivaju kupnjom takvog zlata jest osjećaj da posjeduju konkretnu fizičku polugu, što nije sukladno sa stvarnošću.

U svijetu postoje mnoge tvrtke koje se bave prodajom “papirnatog zlata“, pa je tako na jednu uncu fizičkog zlata prodano 20 do 30 unci papirnatog zlata. Prodaja papirnatog zlata tim tvrtkama daje prostor da manipuliraju cijenama zlata, pa tako ruše realnu cijenu kako bi namamili veći broj ljudi na kupovinu, a pritom vjeruju kako kupac ne očekuje da će mu prodavač ikada isporučiti zlato. Kada bi samo jedna trećina kupaca koji posjeduju “papirnato zlato“ tražilo isporuku fizičkog zlata, kompletno bi tržište doživjelo kolaps. Cijena fizičkog zlata bi porasla, a “papirnatog“ pala jer tvrtke koje prodaju to “papirnato” zlato ne bi bile u mogućnosti isporučiti količine koje su garantirali da posjeduju.

Na što treba obratiti pozornost?

Kako bi se zaštitili od ovakvih malverzacija, potrebno je obratiti pozornost na nekoliko glavnih pokazatelja koji otkrivaju da je riječ o prijevari.

Kada kupujete zlato, inzistirajte na tome da vam se pokaže točno što kupujete. Zlatne poluge na sebi imaju jedinstvene serijske brojeve koje je potrebno imati navedene u ugovoru kako bi bili sigurni da vaša poluga neće završiti u tuđim rukama. Za razliku od zlatnih poluga, zlatnici nemaju serijske brojeve, pa stoga ugledni trgovci zlatom puno rjeđe koriste kovanice od plemenitih kovina kao sredstvo pohrane.

Ako vam prodavatelj nije u mogućnosti pokazati zlato koje kupujete, ne nudi vam mogućnost alociranja kupljenoga zlata putem definiranih serijskih brojeva ili vas uvjerava kako se fizičko zlato nalazi negdje drugdje na sigurnom, zbog čega vam ga ne može dati na uvid, možete biti sigurni da se radi o nealociranom zlatu. Ako niste skloni špekulacijama, a nađete se u takvoj situaciji, svoje zlato kupite i pohranite kod tvrtki koje će moći ispuniti vaše zahtjeve za ugovornom obvezom o serijskom broju i fizičkoj dostupnosti zlata.

Razlika između papirnatog i fizičkog zlata Reviewed by on . Trenutno jedan od najpopularnijih oblika ulaganja u plemenite kovine u svijetu jest investiranje u “papirnato” zlato. Analitičari procjenjuju kako se tijekom go Trenutno jedan od najpopularnijih oblika ulaganja u plemenite kovine u svijetu jest investiranje u “papirnato” zlato. Analitičari procjenjuju kako se tijekom go Rating: 0


Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori