Petak , 03.04.2020.

Početna » Novosti » Rusija je povećala proizvodnju zlata za 18 posto u pola godine

Rusija je povećala proizvodnju zlata za 18 posto u pola godine

23.12.2019. / 10:26 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zalihe zlatnih poluga Ruske središnje banke nastavile su rekordni rast ove godine. Taj se iznos popeo na nešto više od 2.600 tona, dok zemlja nastavlja udaljavati svoje međunarodne rezerve dalje od dolara.

Porast u odnosu na prošlu godinu

Rusija je proizvela preko 185,1 tona plemenitog žutog metala u prvih šest mjeseci 2019. godine, otkrili su najnoviji podaci koje je objavilo rusko ministarstvo financija. Brojke bilježe rast od 17,77 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tada je proizvodnja dosegla 157,2 tone.

Međutim, srebro nije zabilježilo isti dobitak. Naime, proizvodnja ovog plemenitog metala zabilježila je pad od 6 posto u istom razdoblju. Njegova godišnja proizvodnja smanjila se s 585,3 tone u 2018. godini na 549,9 tona u 2019. godini.

Procvatu proizvodnje žutog metala

Uz veliku potražnju ulagača, vođenu željom države da smanji ovisnost o američkom dolaru i nekim od najvećih procijenjenih zlatnih sredstava na svijetu, ruski proizvođači zlata posljednjih godina uživaju u velikom procvatu u proizvodnji zlata.

Rusija kontinuirano gomila zlato u svojim državnim rezervama, koje trenutno iznose 548,7 milijardi dolara. Sami udjeli u zlatnim polugama vrijede oko 108 milijardi dolara, a od 1. prosinca preko 2,261 tone (72,7 milijuna unci), navodi središnja banka zemlje.

Gomilanje zlata u zemljama diljem svijeta

Tako je Rusija zauzela peto mjesto u svijetu iza Sjedinjenih Država, Njemačke, Italije i Francuske u ukupnom udjelu. Zlato, za koje se procjenjuje da vrijedi oko 110 milijardi dolara, dio je rastućih ruskih državnih rezervi koje iznose 548,7 milijardi dolara.

Snažna potražnja Rusije, Kine, Poljske i drugih središnjih banaka pomogla je povećati cijene zlata ove godine. Pritom je 20. prosinca zlato dosegnulo cijenu od 1.476,90 dolara za uncu, u odnosu na 1.312 dolara za uncu u godini ranije.

Preispitivanje uloge dolara

Nekad jedan od najvećih ulagača u američki dug, Moskva je posljednjih godina znatno smanjila svoje udjele u američkoj riznici. Pritom je pozvala i druge zemlje da preispitaju globalnu ulogu dolara usred napora SAD-a da svoj valutni status svjetske rezervne valute iskoriste za maltretiranje ostatka svijeta.

Do listopada ove godine središnje banke širom svijeta napunile su svoje blagajne s oko 562 tone zlata. Očekuje se da će ovogodišnje globalne kupnje zlatnih poluga približno premašiti prošlogodišnji iznos od preko 650 tona.

Izvor: sputniknews.com

Rusija je povećala proizvodnju zlata za 18 posto u pola godine Reviewed by on . Zalihe zlatnih poluga Ruske središnje banke nastavile su rekordni rast ove godine. Taj se iznos popeo na nešto više od 2.600 tona, dok zemlja nastavlja udaljava Zalihe zlatnih poluga Ruske središnje banke nastavile su rekordni rast ove godine. Taj se iznos popeo na nešto više od 2.600 tona, dok zemlja nastavlja udaljava Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori