Ponedjeljak , 27.05.2019.

Početna » Novosti » Rusija razmatra mogućnost ukidanja poreza na kupnju zlata

Rusija razmatra mogućnost ukidanja poreza na kupnju zlata

14.02.2019. / 17:26 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tržište zlata doživjelo je blagi pad početkom tjedna, međutim, ima nekoliko ključnih čimbenika za novi rast. Jedan od njih je i vijest da Rusija razmatra ukidanje poreza na zlato.

Porez na zlato

Prema izvješću RT.com-a, rusko ministarstvo financija razmatra potez koji bi ruskim štedišama omogućio ulaganje u zlato, a ne u strane valute. Iz ministarstva su rekli kako bi ukidanje poreza na dodanu vrijednost, odnosno PDV-a na kupnju zlata, moglo potpomoći povratak desetaka milijardi rubalja u zemlju.

Sadašnja stopa PDV-a iznosi 20 posto na kupnju zlata. Međutim, porez se plaća kada se zlato kupuje, ali se ne vraća kada se ono proda. Kao rezultat toga, potražnja za investicijama u zlatu se smanjila, pa trenutno iznosi tek oko tri tone godišnje. Neki smatraju kako bi, ako bi se porez smanjio, potražnja mogla potencijalno porasti na 50 do 100 tona godišnje.

“Ukidanje PDV-a će stvoriti tržište investicijskog zlata u Rusiji“, izjavio je za medije potpredsjednik ruske Sberbanke Andrej Šemetov. Prema njegovim riječima, zlato je, kao financijski instrument, zaštićeno od inflacije, što znači da bi, u vrijeme geopolitičkih rizika, mogao biti odlična zamjena za tradicionalne investicije u američkim dolarima.

Dolar bi mogao izgubiti

Takav potez ruskog ministarstva financija mogao bi imati značajne negativne posljedice na američki dolar. S obzirom na trenutno stanje globalnih ekonomskih i geopolitičkih odnosa, ulaganje u zlato smatra se pametnijim izborom od ulaganja u dolarima. To bi moglo značiti da bi ukidanje poreza na kupovinu zlata napravilo još veći odmak od dolara, koji je u određenoj mjeri viđen u Rusiji i drugim zemljama.

“Resetiranje PDV-a na zlatne poluge moglo bi podržati ideju de-dolarizacije ruske ekonomije“, rekao je Aleksej Panferov, zamjenik predsjednika odbora ruske banke Sovcombank.

Prema Svjetskom savjetu za zlato, potražnja za zlatom u Rusiji 2018. godine iznosila je 2,8 tona. U Kini je dostigla 304,2 tone, u Indiji 162 tone, a u Njemačkoj 96 tona. U usporedbi s 2014. godinom, potražnja je u Rusiji pala skoro tri puta.

Ukidanje PDV-a na kupnju zlata prethodno je provedeno u drugim zemljama, uključujući Kinu i Kazahstan, koje su navodno zabilježile značajan porast potražnje nakon ukidanja poreza.

Izvor: goldprice.org

Rusija razmatra mogućnost ukidanja poreza na kupnju zlata Reviewed by on . Tržište zlata doživjelo je blagi pad početkom tjedna, međutim, ima nekoliko ključnih čimbenika za novi rast. Jedan od njih je i vijest da Rusija razmatra ukidan Tržište zlata doživjelo je blagi pad početkom tjedna, međutim, ima nekoliko ključnih čimbenika za novi rast. Jedan od njih je i vijest da Rusija razmatra ukidan Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori