Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Ruska središnja banka obustavlja kupovinu zlata

Ruska središnja banka obustavlja kupovinu zlata

31.03.2020. / 11:30 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Tržište zlata i dalje se bavi pitanjima likvidnosti, jer se rudnici i rafinerije zatvaraju zbog ekonomskog utjecaja koji koronavirus širi diljem svijeta. Međutim, tržište sada može očekivati i manju potražnju, kada je ruska središnja banka rekla da neće kupovati zlato jer je volatilnost i dalje velika.

Ruska ekonomija je na kušnji

U ponedjeljak je ruska središnja banka objavila da će od 1. travnja obustaviti otkupe zlata u zemlji.

“Daljnje odluke o otkupu zlata ovisit će o tome kako se dalje razvija situacija“, priopćili su iz banke.

Ne samo da velika volatilnost stvara izazov za tržište zlata, već i ruska ekonomija trpi dok se uključuje u rat s cijenama nafte sa Saudijskom Arabijom. Cijena sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) pala je u ponedjeljak na vrijednost od 20,60 dolara po barelu. To je pad za više od šest posto i najniža vrijednost u posljednjih 20 godina.

Manjak na ključnim tržištima

Najava ruske banke dolazi i nakon što je pandemija koronavirusa stvorila kaos na globalnom tržištu zlata prizemljivši tisuće letova. Oni su ključni jer metal isporučuju bankama i trgovcima širom svijeta. Raspad u globalnom lancu opskrbe uzrokovao je manjak na ključnim tržištima. Analitičari kažu da, iako ima dovoljno žutog metala, on se ne nalazi uvijek na pravom mjestu.

Ruska središnja banka dominirala je na tržištu zlata. Kontinuirano je povećavala svoje zlatne rezerve svaki mjesec u posljednje tri godine.

Ruska središnja banka posjeduje mnogo zlata

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, ruska središnja banka lani je kupila 158,1 tonu. Podaci također pokazuju da je središnja banka u siječnju kupila 8,1 tona zlata.

Iako Rusija u skoroj budućnosti neće povećavati svoje zlatne rezerve, analitičari ne očekuju da će središnja banka uskoro početi prodavati svoje zlato.

Zlato je i dalje atraktivan diverzifikator

U nedavnom intervjuu za Kitco News, Juan Carlos Artigas, direktor investicijskog istraživanja Svjetskog vijeća za zlato, rekao je da iako kupovina zlata može pasti u usporedbi s troškovima potrošnje prethodnih godina, zlato ostaje atraktivan diverzifikator za središnje banke.

Dodao je da se u svijetu s niskim kamatnim stopama središnje banke mogu početi oslanjati na svoje udjele zlata kako bi podržale svoje valute.

Cijena zlata trenutno se bori da pronađe dosljedan zamah u kupovini. Futures ugovori za zlato za lipanj posljednje su se trgovali po cijeni od 1.636 dolara za uncu, što je pad više od 1 posto.

Izvor: www.kitco.com

Ruska središnja banka obustavlja kupovinu zlata Reviewed by on . Tržište zlata i dalje se bavi pitanjima likvidnosti, jer se rudnici i rafinerije zatvaraju zbog ekonomskog utjecaja koji koronavirus širi diljem svijeta. Međuti Tržište zlata i dalje se bavi pitanjima likvidnosti, jer se rudnici i rafinerije zatvaraju zbog ekonomskog utjecaja koji koronavirus širi diljem svijeta. Međuti Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori