Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Ruski prihod od izvoza zlata prvi put nadmašuje onaj od plina

Ruski prihod od izvoza zlata prvi put nadmašuje onaj od plina

15.07.2020. / 12:26 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Rusija je zaradila više novca od svog izvoza zlata, nego od izvoza plina prvi put u modernoj ruskoj povijesti. Pokazuju to podaci koje su objavile Federalna carinska služba te centralna ruska banka.

Pad izvoza plina

Rusija je u travnju i svibnju prodala ukupno 65,4 tone zlata u inozemstvu u vrijednosti 3,55 milijardi dolara. Za usporedbu, izvoz plina pao je na samo 2,4 milijarde dolara u istom razdoblju, što je najniža razina od 2002. godine. Gazprom ima monopol na plinovodnu prodaju plina u Rusiji.

“Ovo je prvi put da je ruski izvoz zlata pretekao izvoz plina u zemlji od 1994. godine, lokalni mediji citirali su voditelja Grupe za procjenu rizika od održivosti u moskovskoj agenciji Analytical Credit Rating Agency (ACRA), Maxima Khudalova.

Iznenađujuće statistike

Ovo su vrlo iznenađujuće statistike za Rusiju, koja tradicionalno izvoz plina smatra vodećom izvoznom robom na ljestvici prihoda.

Ruski izvoz zlata skočio je 14 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je Rusija u travnju i svibnju izvezla samo 247 milijuna dolara zlata. U cijeloj 2019. godini Rusija je izvezla zlato vrijedno 5,7 milijardi dolara, a većinu je prodala Britaniji.

Ruska središnja banka ne kupuje zlato

Khudalov je primijetio da je dio razloga za veći izvoz zlata u ovoj godini odluka ruske središnje banke da za sada ne kupuje zlato.

Kao početak razloga rasta izvoza naveden je i početak sezone iskopavanja zlata.

Ekonomska nesigurnost

Cijene zlata ove su godine ostvarile snažne dobitke zbog svoje privlačnosti kao sigurnog utočišta. Pogotovo tijekom ekonomske nesigurnosti u vezi s pandemijom koronavirusa. Cijene su ovog tjedna dosegle nove devetogodišnje maksimume, trgujući iznad 1.800 dolara za uncu.

U vrijeme pisanja, futures ugovori za zlato za kolovoz na njujorškoj burzi Comex trgovali su se za 1.811,90 dolara, što je pad za 0,12 posto na dan.

Izvor: www.kitco.com

Ruski prihod od izvoza zlata prvi put nadmašuje onaj od plina Reviewed by on . Rusija je zaradila više novca od svog izvoza zlata, nego od izvoza plina prvi put u modernoj ruskoj povijesti. Pokazuju to podaci koje su objavile Federalna car Rusija je zaradila više novca od svog izvoza zlata, nego od izvoza plina prvi put u modernoj ruskoj povijesti. Pokazuju to podaci koje su objavile Federalna car Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori