Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Sada je pravo vrijeme za posjedovanje zlata

Sada je pravo vrijeme za posjedovanje zlata

10.03.2020. / 12:10 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ulagači bi trebali zanemariti kratkoročnu nestabilnost zlata i obratiti pažnju na širi trend rasta. Naime, ovaj plemeniti metal i dalje izgleda privlačno u okruženju s negativnim prinosom obveznica, tvrdi jedan tržišni analitičar.

Savršeno vrijeme za ulaganje u zlato

U intervjuu za Kitco News, u ponedjeljak, Harry Tchilinguirian, šef istraživanja tržišta pri banci BNP Paribas, rekao je da je zbog niskih kamatnih stopa sada “savršeno vrijeme za posjedovanje zlata“.

Objasnio je da je pravi prinos na američke državne obveznice u negativnom teritoriju, zbog čega oportunitetni troškovi zlata ne postoje. Primijetio je da se 10-godišnje Treasury Inflation-Protected Securities, ili TIPS, koje su oblik američke trezorske obveznice namijenjene pomaganju investitorima u zaštiti od inflacije obveznice, trenutno kreću oko negativnih 50 baznih bodova.

Novo smanjenje kamatnih stopa

Dok se prinosi TIPS-a trguju na najnižim cijenama, Tchilinguirian je rekao kako još uvijek ima prostora za njihov daljnji pad. Čak i nakon što je prošlog tjedna došlo do hitnog smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi, BNP Paribas i dalje očekuje da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope za dodatnih 50 baznih bodova nakon sastanka o monetarnoj politici 18. ožujka.

“Zlato će i dalje privlačiti interes investitora, vođeno okruženjem monetarne politike koja i je i dalje olakšavajuća“, rekao je. “Suočeno s nikakvim prilikama, situacija za zlato je odlična“, dodao je.

Očekuje se novi porast cijena zlata

U trenutnom okruženju s niskim stopama, Tchilinguirian je rekao kako očekuje da će se cijene zlata kretati između 1.700 i 1.725 dolara za uncu. Dodao je da, iako je zlato u snažnom rastućem trendu, tržište će biti osjetljivo na svakodnevne rasprodaje dionica. Ovi podaci dolaze nakon što su cijene zlata pale sa svojih najviših razina. Futures ugovori za zlato za travanj zadnji put su se trgovali za 1.673,20 dolara za uncu, relativno nepromijenjeno na dan.

“Ne očekujemo da će cijena zlata naglo skočiti na 1.800 dolara za uncu. Ali će stabilno rasti. Očekujemo da će cijene zlata i dalje rasti ciklično“, rekao je. “Investitori koji su kupili zlato u lipnju definitivno imaju “naoružanje“ za nadoknadu gubitaka na tržištima dionica. Zlato je dosad bilo dobra zaštititi od pada cijena dionica. Sada vidimo da ulagači koriste ovu zaštitu kako bi podržali svoj vlasnički kapital“, dodao je.

Koronavirus negativno utječe na ekonomiju

Ne samo da će Federalne rezerve nastaviti s olakšavanjem kamatnih stopa, već je Tchilinguirian rekao kako BNP Paribas očekuje da će ulagači, čak i suočeni s negativnim prinosima, nastaviti kupovati visokokvalitetni državni dug.

Sentiment investitora i dalje opada kako se povećavaju očekivanja da će šireći koronavirus negativno utjecati na ekonomski rast. Tchilinguirian je rekao da je u ovom okruženju najvažnije očuvanje kapitala.

Dug oporavak od najnovijih tržišnih previranja

“Mislim da trenutačno ne postoji trenutak u kojem će investitori reći da su prinosi previše negativni“, rekao je.

Ne samo da se očekuje da će prinosi na obveznice pasti niže, već je Tchilinguirian naglasio da će stope ostati niske duže vremensko razdoblje jer će trebati vremena za oporavak od najnovijeg tržišnog previranja.

Izvor: www.kitco.com

Sada je pravo vrijeme za posjedovanje zlata Reviewed by on . Ulagači bi trebali zanemariti kratkoročnu nestabilnost zlata i obratiti pažnju na širi trend rasta. Naime, ovaj plemeniti metal i dalje izgleda privlačno u okru Ulagači bi trebali zanemariti kratkoročnu nestabilnost zlata i obratiti pažnju na širi trend rasta. Naime, ovaj plemeniti metal i dalje izgleda privlačno u okru Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori