Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Slabiji američki dolar neće biti dovoljan da podrži cijene zlata?

Slabiji američki dolar neće biti dovoljan da podrži cijene zlata?

30.12.2020. / 11:27 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Slabiji američki dolar zbog globalnog ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19 neće biti dovoljan da podrži cijene zlata, prema jednoj francuskoj banci.

Promjenji interes investitora

Bernard Dhadah, analitičar plemenitih metala u Natixisu, rekao je u nedavnom intervjuu za Kitco News da očekuje kako će i zlato i dolar patiti zbog promjenjivog interesa investitora jer ekonomski oporavak smanjuje potrebu za sigurnom imovinom.

“Očekujemo da će umjesto ulaganja u gotovinu investitori svoj novac uložiti u posao”, rekao je. “Uložit će u sve stvari koje su stradale 2020. Dakle, manje je potrebe za dolarima.”

Umjesto da gledamo odnos zlata s američkim dolara, Dhadah je rekao da investitori moraju i dalje obraćati pažnju na prinose obveznica. Dodao je da masovno uvođenje cjepiva u drugoj polovici 2021. ne sluti na dobro za zlato. Rekao je da će poboljšanje gospodarske aktivnosti povećati prinose, povećavajući oportunitetne troškove plemenitog metala.

Ne očekuje se rast cijena zlata

Dhadah je rekao da također ne očekuje da će cijene zlata znatno porasti zbog inflacijskih pritisaka. Čak i ako gospodarska aktivnost krene sljedeće godine, rekao je da to neće dovesti do velike inflacije.

“Da bi zlato zaista bilo zaštita od rasta cijena, doista moramo vidjeti dvoznamenkastu inflaciju”, rekao je. “I dalje ćemo viđati novac kako ide na dionička tržišta i nekretnine. Nećemo vidjeti veliku inflaciju u dobrobiti potrošača.”

Gledajući 2021. godinu, Natixis je neutralan prema plemenitom metalu jer vidi da cijene zlata u prosjeku iznose oko 1.838 američkih dolara za uncu.

“Cijene zlata povući će se kako se gospodarstvo normalizira, a investitori vide pozitivan učinak cjepiva COVID”, rekao je. “Mislim da bi do kraja prve polovice iduće godine gotovo sav zapadni svijet cijepio značajnu količinu stanovništva.”

Neće doći do kolapsa tržišta

Iako je Natixis neutralan prema zlatu, Dhadah je rekao da ne očekuje kolaps na tržištu.

“Gospodarstvu će i dalje trebati niski prinosi. Stope će morati ostati niske kako bi se podržala poduzeća u potrebi”, rekao je. “Ovo će pružiti određenu podršku za zlato.”

Što se tiče metala za koji Dhadah očekuje da će dobro proći 2021. godine, rekao je da pazi na cijene bakra. Banka na londonskoj burzi metala sljedeće godine prosječno vidi cijene bakra u prosjeku 6.555 dolara po toni.

Dhadah je dodao da očekuje da će u budućnosti biti potrebno puno bakra jer će to biti kritični metal u onome što mnogi vide kao predstojeću revoluciju zelene energije. Dhadah je dodao da u ovom okruženju također vidi potencijal da cijene srebra zasjenjuju zlato.

Banka vidi cijene srebra u prosjeku oko 23,10 dolara za uncu 2021. godine.

Izvor: www.kitco.com

Slabiji američki dolar neće biti dovoljan da podrži cijene zlata? Reviewed by on . Slabiji američki dolar zbog globalnog ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19 neće biti dovoljan da podrži cijene zlata, prema jednoj francuskoj banci. Pro Slabiji američki dolar zbog globalnog ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19 neće biti dovoljan da podrži cijene zlata, prema jednoj francuskoj banci. Pro Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori