Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Srebro slijedi rastući trend zlata

Srebro slijedi rastući trend zlata

04.09.2019. / 18:00 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je u utorak poraslo za više od jedan posto nakon što su slabi podaci o proizvodnji iz Sjedinjenih Američkih Država pojačali strahove od gospodarskog pada. Osim toga, nesigurnosti u vezi s trgovinskim ratom između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ali i Brexita dodatno su pojačale zabrinutosti trgovaca i ulagača na svjetskom tržištu. Svi oni u zlatu traže sigurno utočište.

Povoljna situacija za srebro

U međuvremenu, srebro je slijedilo trend zlata, pa mu je cijena skočila za tri posto. Tako je po prvi put od listopada 2016. njegova cijena probila granicu od 19 dolara po unci i dosegla cijenu od 19,14 dolara za uncu.

Spot cijena zlata porasla je za 1,1 posto na 1547,70 dolara po unci, u utorak ujutro. Sada nije daleko od svojeg više od šestogodišnjeg maksimuma od 1,554,56 dolara po unci.

Cijena futures ugovora na zlato porasla je za 1,8 posto na 1.557,20 dolara.

Potraga za sigurnim utočištem

Ponavljajući strahovi od naglog gospodarskog usporavanja i odmjeravanje osjećaja rizika, potaknuli su američku proizvodnu djelatnost da nakon tri godine u kolovozu napokon bude ugovorena.

Slabi proizvodni podaci “dodatno će ojačati mišljenje da će američke Federalne rezerve morati biti agresivne u pogledu smanjenja stopa“, rekao je Ryan McKay, robni strateg u investicijskoj banci TD Securities.

“Dionice su u nezavidnom položaju, zato je zlato na još plodnijem tlu. Postoji puno neizvjesnosti na Brexitovoj fronti, a tu je i politička situacija u Italiji, prosvjedi u Hong Kongu i slično. Sve to pozitivno utječe na zlato“, dodao je.

Zlato je također otreslo blagi pritisak dolara na početku sesije, pri čemu je američka valuta držala dobit u odnosu na ostale glavne valute.

Dolar je na dobitku

“Dolar se također vidi kao sredstvo sigurnog utočišta… Čak su i Državne riznice u porastu. Dolar je porastao, srebro je poraslo, zlato je poraslo – sve su to sigurna utočišta”, rekao je Phillip Streible, stariji trgovački strateg iz brokerske tvrtke RJO Futures.

U međuvremenu, europske valute poput eura i funte izgubile su na vrijednosti u usporedbi s dolarom. Trgovci i dalje ostaju oprezni u pogledu skorog izlaska Britanije iz Europske unije i političkog previranja u Italiji.

Nemiri zbog Brexita

Britanska funta pala je na najnižu razinu u 34 godine, u odnosu na današnji dan, uslijed nemira u Velikoj Britaniji zbog izlaska Britanije iz Europske unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako sada stvari stoje, treba napustiti Europsku Uniju u listopadu. Istovremeno, zakonodavci daju sve od sebe kako bi zaustavili premijera Borisa Johnsona u namjeri da napusti Brexit bez dogovora.

Izvanredno stanje u Hong Kongu?

Na trgovinskom frontu, Kina je podnijela prijavu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog američkih carina na uvoz, tvrdeći da su najnoviji nametnuti porezi kršenje konsenzusa, koji su postigli čelnici dviju zemalja na sastanku u Osaki.

Čini se da ovaj potez ubrzava trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije. Kineski juan spustio se na 11-godišnji minimum u odnosu na američki dolar preko noći, na gotovo 7,2 prema dolaru. Slabiji juan čini kinesku robu jeftinijom u američkim dolarima.

Građanski nemiri u Hong Kongu se nastavljaju nakon još jednog vikenda protesta. Izvještaji kažu da vlasti u Hong Kongu sada razmatraju proglašavanje izvanrednog stanja.

Cijena zlata nastavlja rasti

Zlato je imalo agresivne cijene zbog smanjenja stopa od strane Federalnih rezervi. Uz malo prilika za zadržavanje cijena zlata i rastuću ekonomsku nesigurnost povezanu s porastom tenzija u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, apetiti investitora za žutim metalom su porasli “, napisali su u bilješci analitičari francuske banke BNP Paribas, predviđajući da će se prosječne cijene zlata popeti iznad 1.600 dolara, potaknute Fedovim monetarnim ciklusom ublažavanja.

U međuvremenu, cijena platine je porasla za 2,5 posto na 953,25 dolara po unci, dok je paladij porastao za 0,1 posto na 1.532,75 dolara za uncu.

Izvor: www.reuters.com

Srebro slijedi rastući trend zlata Reviewed by on . Zlato je u utorak poraslo za više od jedan posto nakon što su slabi podaci o proizvodnji iz Sjedinjenih Američkih Država pojačali strahove od gospodarskog pada. Zlato je u utorak poraslo za više od jedan posto nakon što su slabi podaci o proizvodnji iz Sjedinjenih Američkih Država pojačali strahove od gospodarskog pada. Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori