Srijeda , 08.04.2020.

Početna » Novosti » Središnja banka Rusije nastavlja povećavati svoje zalihe zlata

Središnja banka Rusije nastavlja povećavati svoje zalihe zlata

26.03.2019. / 17:28 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U veljači ove godine Središnja banka Rusije povećala je svoje devizne rezerve za 31,1 tonu zlata, podižući posjed plemenitog metala na 2.149 tona, prema podacima o deviznim rezervama koje je ažurirao državni financijski regulator.

Njihove sadašnje zalihe zlata porasle su za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Vrijednost zlatnih rezervi navodno se povećala za 2,4 posto, točnije na 91,642 milijarde dolara, što čini 19 posto ruskih deviznih rezervi.

Predanost diverzifikaciji

U prva dva mjeseca tekuće godine regulator je kupio 1,2 milijuna unci, odnosno 37 tona ovog plemenitog metala, pri čemu je monetarna vrijednost zaliha zlata skočila 5,5 posto. Taj potez odražava predanost Rusije ranije objavljenoj politici diverzifikacije međunarodnih holdinga kako bi ih se zaštitila od raznih rizika.

Ruska središnja banka aktivno kupuje zlato od 2014. godine, kada su SAD i Europska unija uvele svoje prve ekonomske sankcije protiv Rusije.

Regulator je navodno do kraja 2018. godine kupio preko 1.000 tona (34,6 milijuna unci) spomenutog plemenitog metala.

Rusija se također odlučila odmaknuti od oslanjanja na američki dolar, smanjivši udio novčanica u svojim deviznim rezervama na povijesno niske razine posljednjih godina.

Štoviše, ranije ove godine, ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je kako zemlja mora rasprodavati svoje američke obveznice u korist sigurnije imovine, poput rubalja, eura i plemenitih metala, nakon što su se političke napetosti između Moskve i Washingtona znatno pojačale.

Rasprodavanje imovine vrijedne vrtoglavih 81 milijardu dolara došlo je uslijed američkih sankcija usmjerenih na ruske poslovne ljude, tvrtke i vladine dužnosnike.

Osim toga, prema izvješću RT.com-a, rusko ministarstvo financija razmatra mogućnost ukidanja PDV-a na kupnju zlata, što bi moglo potpomoći povratak desetaka milijardi rubalja u zemlju.

Takav potez ruskog ministarstva financija mogao bi imati značajne negativne posljedice na američki dolar. S obzirom na trenutno stanje globalnih ekonomskih i geopolitičkih odnosa, ulaganje u zlato smatra se pametnijim izborom od ulaganja u dolarima. To bi moglo značiti da bi ukidanje poreza na kupovinu zlata napravilo još veći odmak od dolara, koji je u određenoj mjeri viđen u Rusiji i drugim zemljama.

Izvor: www.rt.com

Središnja banka Rusije nastavlja povećavati svoje zalihe zlata Reviewed by on . U veljači ove godine Središnja banka Rusije povećala je svoje devizne rezerve za 31,1 tonu zlata, podižući posjed plemenitog metala na 2.149 tona, prema podacim U veljači ove godine Središnja banka Rusije povećala je svoje devizne rezerve za 31,1 tonu zlata, podižući posjed plemenitog metala na 2.149 tona, prema podacim Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori