Četvrtak , 28.10.2021.

Početna » Novosti » Središnje banke nastavljaju kupovati zlato nakon ovogodišnje stanke

Središnje banke nastavljaju kupovati zlato nakon ovogodišnje stanke

07.10.2020. / 10:59 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Prema nekoliko banaka i istraživačkih tvrtki, središnje banke širom svijeta će se vjerojatno ponovno uključiti u kupnju zlata 2021. nakon ovogodišnje stanke.

Otkup zlata službenog sektora dosegao je rekordne razine u 2018. i 2019. godini, otkupivši ukupno 656, odnosno 667 tona.

Nastavak dedolarizacije

Očekuje se da će potražnja za zlatom iz službenog sektora 2020. godinu zatvoriti sa samo 375 tona. To je najniža razina u desetljeću, rekao je Citigroup u rujanskom izvješću. Sljedeće godine ta bi se ukupna količina mogla oporaviti na 450 tona, dodao je Citi.

“Širi napor za kupnju zlata očit je usred dugoročnijeg trenda dedolarizacije i pristranosti prema diverzifikaciji rezervi”, rekao je Citijev šef za robu za Sjevernu Ameriku Aakash Doshi.

Rusija, koja je ove godine prestala biti glavni kupac zlata, možda će svoje kupnje nastaviti na proljeće 2021. godine, a Kina, koja gotovo godinu dana nije otkrila ništa novo, mogla bi krenuti u novu kupnju čim završe američki izbori , dodaje se u izvješću Citija.

Tvrtka HSBC Securities (USA) Inc. predviđa oporavak na 400 tona 2021. nakon pada na 390 tona ove godine, izvijestio je Bloomberg.

Slabija potražnja

“Iako je potražnja za zlatom u službenom sektoru bila prilično snažna u 2019. i 2018. godini, a ove je godine slabija, prema povijesnim standardima nije nužno slaba”, citiran je glavni analitičar HSBC-a za plemenite metale James Steel. “Iako utjecaj aktivnosti središnje banke ne bi trebao biti umanjen, ove godine se povlači za ETF-ovima i drugim oblicima potražnje“.

U međuvremenu, britanska banka Standard Chartered očekuje da središnje banke ostaju neto kupci ove godine s 417 tona. Dok projiciraju blagi pad na 400 tona 2021. godine.

“Podaci središnje banke za kolovoz pokazuju određenu kupnju. Katar (1,6 tona) Turska (3,6 tone) i Mongolija (1,3 tone). Mongolija je dodala zlato svojim rezervama nakon tri mjeseca prodaje (-11,8 tona). Turska je u rujnu prodala 44 tone nakon kupnje 224 tona u 2020.”, rekla je analitičarka plemenitih metala Standard Chartered Suki Cooper u rujnu.

Banke manje pune svoje rezerve

Svjetsko vijeće za zlato (WGC) primijetilo je da je potražnja službenog sektora usporena tijekom prve polovice 2020. jer je sve manje središnjih banaka dodavalo u svoje rezerve zlata. WGC je primijetio da su neto nabave pale za 39 posto na 233 tone tijekom prve polovice 2020. u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

“Unatoč nižoj razini rasta globalnih službenih rezervi zlata u srpnju, neto kupnja središnjih banaka do danas ostala je iznad 200 tona,” WGC kaže u izvješću.

O tome zašto su središnje banke usporile kupnju zlata ove godine, Jeff Christian, upravni partner CPM Grupe, rekao je ovo:

“Kada je u travnju između Saudijske Arabije i Rusije započeo rat s cijenama nafte i cijena nafte pala“. “Rusija je prestala kupovati zlato i nije kupila zlato od travnja. Kina nema ekonomskih ograničenja koja ima Rusija, ali kupuje zlato već nekoliko godina i diverzificira svoj portfelj. Zlato je vrlo mali dio njihovih rezervi, ali kupuju dosljedno. Povukli su se i nisu kupili zlato ove godine “, Christian je rekao za Kitco News u rujnu.

Izvor: www.kitco.com

Središnje banke nastavljaju kupovati zlato nakon ovogodišnje stanke Reviewed by on . Prema nekoliko banaka i istraživačkih tvrtki, središnje banke širom svijeta će se vjerojatno ponovno uključiti u kupnju zlata 2021. nakon ovogodišnje stanke. Ot Prema nekoliko banaka i istraživačkih tvrtki, središnje banke širom svijeta će se vjerojatno ponovno uključiti u kupnju zlata 2021. nakon ovogodišnje stanke. Ot Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori